Administrerende direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Administrerende direktør for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Samler serveringsbransjen til frokostmøte

NHO Reiseliv samler serveringsbransjen og politikere til frokostmøte i Oslo.

Bransjesjef for servering i NHO Reiseliv, Tobias Strandskog-Christensen.
Bransjesjef for servering i NHO Reiseliv, Tobias Strandskog-Christensen.

Hvordan står det egentlig til med serveringsbransjen – og hva må politikerne gjøre for å sikre arbeidsplasser og levende byer? Torsdag 23. oktober inviterer NHO Reiseliv til serveringsseminar i Oslo, og Kokkelandslaget står for frokosten.

– Serveringssteder er hjertet i norske byer og lokalsamfunn. De skaper arbeidsplasser, trivsel og liv i gater og torg, men mange sliter med høye kostnader og pressede marginer, sier bransjesjef for servering i NHO Reiseliv, Tobias Strandskog-Christensen.

Omsetter for over 70 milliarder kroner

Serveringsbransjen omsatte i 2023 for 71 milliarder kroner og sysselsatte 83 000 personer – nesten halvparten av alle som jobber i reiselivet. Likevel ligger gjennomsnittlig driftsmargin på rundt to prosent, og mange små aktører går i minus.

– Matpriser, strømpriser og renter har økt, samtidig som folk strammer inn på restaurantbesøk. Vi ønsker å løfte frem fakta og utfordre politikerne, sier Strandskog-Christensen.

Krever rettferdige vilkår

Program

· Frokost laget av kokkelandslaget

· Fakta på bordet: presentasjon av den ferske rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme

· Bransjens stemmer: Innspill fra restauranteiere og kjøkkensjefer

· Politisk debatt med nye stortingspolitikere om hvordan vi kan styrke norsk serveringsbransje

· Servering i medias SoMe: Avisa Oslo deler sine tanker om Oslo som matby, og hva de mener bransjen må bli bedre på.

 

NHO Reiseliv jobber for bedre rammevilkår for serveringsnæringen – blant annet lik moms på restaurantmat og «take away», forenkling av tilsynsregler, og mer fleksible arbeidstidsbestemmelser.

– Det er ikke rettferdig at restaurantmat har 25 prosent moms, mens «take away» har 15. Vi trenger like konkurransevilkår, sier Strandskog-Christensen.

Fakta, frokost og fremtid

Seminaret samler både bransjeaktører, politikere og fagfolk. Deltakerne får presentert den ferske rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme, før nye stortingsrepresentanter deltar i en politisk debatt om næringens fremtid. I tillegg deler Avisa Oslo sine tanker om Oslo som matby, og hva de mener bransjen må bli bedre på

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold åpner seminaret.

– Serveringsbransjen handler om mer enn mat. Bransjen skaper møteplasser, arbeidsplasser og liv i lokalsamfunn over hele landet, sier Krohn Devold.

Frokostmøte med NHO Reiseliv

Dato: 23. oktober 2025 

Tid: 08.30–11.00 

Sted: Høymagasinet, Myntgata 7, Oslo 

Arrangør: NHO Reiseliv, Oslo Handelsstands Forening, Stiftelsen Norsk Gastronomi og Norsk Restaurantforening. 

Mer informasjon og påmelding: nhoreiseliv.no/hva-skjer/2025/q4/Serveringsseminar-fakta-frokost-og-fremtid

 

 



Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS