FerieIStockDass

Redsel for å tilbringe ferien på do

Nordmenn mener at sykdom er det mest ødeleggende som kan skje på ferie, kommer det frem av en ny undersøkelse. Det er god grunn til denne engstelsen, for rundt 4000 nordmenn blir hvert år lagt inn på sykehus i utlandet med mageproblemer. De fleste har diaré.

Publisert

Hele 45 % svarer at sykdom er det som potensielt er mest ødeleggende for ferien når de er ute og reiser, viser den landsrepresentative undersøkelsen utført på oppdrag for Idoform.

Folk er langt mer bekymret for å bli syke enn for støy fra natteliv, tyveri og dårlig hotellrom.

26 % svarer at de er bekymret for at de selv, eller noen i reisefølget, kan bli syke. Mest bekymret (31 %) er de mellom 45-64 år. Minst bekymret er de mellom 30-44 år, hvor 59 % svarer at de ikke tenker på dette.

Lokale variasjoner

De fra Vestlandet er mest engstelige for sykdom (48 %), mens de fra Midt-Norge er minst engstelige for sykdom (39 %). Til gjengjeld er de desto mer bekymret for tyveri (24 %), sammenlignet med de fra Vestlandet hvor kun 12 % svarer at de er redde for tyveri. Mens de fra Nord-Norge er mest redde (17 %) for dårlig hotell.

Av de som bekymrer seg for at de selv eller noen i reisefølget skal bli syke er de i Midt-Norge mest bekymret (31 %) og de i Oslo regionen minst bekymret 60 %.

Berettiget redsel

Hvert år legges rundt 4 000 nordmenn inn på sykehus verden over med diaré som vanligste årsak*. Så mange som 1 av 3 på ferie utenfor Skandinavia får mageproblemer i følge tall fra Europeiske reiseforsikring.

– Det er naturlig at folk er bekymret for diare og sykdom i ferien. Det er realistisk å tro at langt flere blir syke når de er på ferie enn de som blir innlagt på sykehus, forteller lege Hossein Banitalebi hos Hjelp24 NIMI, som er Norges ledende og største private helseaktør. Han jobber med reisemedisin og opplever økende etterspørsel etter kunnskap rundt reisemedisin.

Et realistisk anslag er at rundt 10 ganger så mange som blir innlagt på sykehus blir syke. Dette betyr at rundt 40 000 nordmenn blir rammet av mageproblemer på reise hvert år.

Miljøforandringer skaper problemer

Reiser du på en to ukers ferie til Latin-Amerika, Afrika eller Asia er sjansen for at du får akutt diaré cirka 30 prosent, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. På feriemålene rundt Middelhavet er imidlertid risikoen for å bli syk ”bare” 10 %.

Det motsatte problemet som også kan medføre stort ubehag er forstoppelse, som er et resultat av usunn feriemat, lite aktivitet og dehydrering. Miljøforandringer og uvante forhold og rutiner kan også påvirke kroppen.

– Det er lurt å ta med et lite reiseapotek i tilfelle en skulle bli dårlig. 80-90 % av de vanligste sykdommene kommer fra vanlige bakterier som vi ikke er vant til. For å styrke kroppens egne gode bakterier kan en gjerne spise melkesyrebakterier før og under ferien, forteller Banitalebi.

Og dersom ulykken likevel skulle ramme er det en mager trøst at det ytterst sjelden er alvorlig med turistmage.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS