Akevitt brukes på mer utradisjonelt vis – som base i drinkene. (Foto: Nadin Martinuzzi)
Akevitt brukes på mer utradisjonelt vis – som base i drinkene. (Foto: Nadin Martinuzzi)

Akevitt som drink-ingrediens

I utlandet ser vi nå at akevitten brukes på mer utradisjonelt vis – som base i drinkene. Her hjemme nytes akevitten gjerne både til tradisjonsmat og som avec, men også her på berget blir nå akevitt mer og mer populært som base i cocktailene.

Publisert

Akevitten har røtter som stammer helt fra 1500-tallet, og er Norges nasjonalbrennevin.

Akevitt-cocktailene

Akevitt-cocktailene er i ferd med å bli en trend over hele verden, og akevitten har blitt en populær base i en rekke cocktails.

– I New York og London ser vi blant annet at de bytter ut whisky og gin med akevitt, sier Niclaes Norstad i Arcus, som tidligere har jobbet som barsjef på Bettola og Bristol.

Se Niclaes Norstads akevittdrinker lengre ned i saken

Også i Norge

Det er ikke bare i utlandet det er trendy å bruke brennevinet, vi ser også at flere norske barer begynner å eksperimentere.

– Det er veldig gøy å se bartendere her hjemme få ny giv til å bruke akevitt i drinker, etter at de opplever å finne det på menyer rundt om i verden. Det at det internasjonale cocktail-bar-miljøet har lagt sin elsk på akevitt, er definitivt med på å utvide tilbudet av smakfulle drinker, også her hjemme, sier Monica Berg fra cocktailbaren Himkok i Oslo.

– Bare bytt ut gin eller whisky!

Så langt er det mest populært å bruke akevitt for å lage en «twist» på de klassiske drinkene, som Daiquiri, Gimlet og Collins, men akevitten egner seg også til andre type drinker.

– Fatlagret akevitt som Lysholm Linie Aquavit har mye tilfelles med den amerikanske whiskyen bourbon, sier Norstad.

– En akevitt brukt i drinker der du normalt ville brukt whisky, kan fungere fint. Ta utgangspunkt i en Whisky Sour eller en Old Fashioned. Så er det bare bytte ut basebrennevinet og tilsette akevitten i stedet. Vanskeligere trenger det ikke være, sier han.

Sommerlig akevitt-drink

Videre anbefaler han norske cocktail-elskere å prøve seg på en sommerlig variant.

52 Shades. (Foto: Nadin Martinuzzi)
52 Shades. (Foto: Nadin Martinuzzi)

– Dilldall er en «twist» på en klassisk Tom Collins, hvor akevitten som brukes er preget av dill. For å gjøre det enkelt, kan du bare bytte ut basebrennevinet med akevitt, dersom du skal lage din egen, forteller han.

Her er det lov til å eksperimentere, for eksempel ved å spille på krydderet eller smaken til akevitten, og så balansere den med andre frukter og krydder som matcher godt til de fremtredende smakstonene i akevitten. I Dilldall legges det for eksempel til både sitron og fersk dill for å gi drinken en lun og frisk smak.

– Det viktigste er å eksperimentere

EUs regelverk sier at hovedkrydderet i akevitt skal være karve eller dill. Anis, fennikel paradiskorn, koriander og stjerneanis er også mye brukt. Enhver akevitt vil likevel ha sin egen karakteristiske krydderblanding, ofte med en tydelig smak av hovedkrydder karve og dill, noe som ifølge Norstad egner seg godt til cocktails. Han påpeker at man ikke alltid trenger å kjøpe noe nytt, men at det gjelder å ha det gøy med de produktene man har tilgjengelig.

– Spør gjerne om oppskriftene til drinker du kjøper når du er ute på byen, og prøv å lage egne versjoner med din egen akevitt hjemme. Det viktigste er at du tør å eksperimentere, sier han

Niclaes Norstads akevittdrinker

Her er Niclaes Norstads tips til de beste sommerdrinkene med akevitt:

Dilldall. (Foto: Nadin Martinuzzi)
Dilldall. (Foto: Nadin Martinuzzi)

52 Shades

Ingredienser

4 cl Lysholm No 52

3 cl Lime Juice

2 cl sukkerlake 1|1

3 cm oppkuttet selleri

1 Spray/rense med Absinth eller anisbrennevin.

Epleslang. (Foto: Nadin Martinuzzi)
Epleslang. (Foto: Nadin Martinuzzi)

Fremgangsmåte: Rist alle ingrediensene sammen i en cocktailshaker fylt med is, sil deretter over i et avkjølt cocktailglass og spray eller legg noen dråper absinth over drinken. Garnér med en bit selleri.

DillDall

Ingredienser

4 cl Gilde Dill Aquavit

Bloody Jubi. (Foto: Nadin Martinuzzi)
Bloody Jubi. (Foto: Nadin Martinuzzi)

3 cl sitronjuice

1,5 cl sukkerlake

1 håndfull fersk dill

Sodavann

Fremgangsmåte: Rist alle ingrediensene sammen i en cocktailshaker fylt med is, sil deretter drinken over i et highball-glass fylt med is, topp opp med sodavann og garnér med en fersk dillstilk.

Epleslang

Ingredienser

4 cl Lysholm Linie Aquavit

Sör-Tyrol

Fremgangsmåte: Fyll et hightball-glass med isbiter og fyll ingrediensene direkte i glasset, rør lett om og garnér med en epleskive.

Bloody Jubi

Ingredienser

4 cl Aalborg Jubilæum Akvavit

2 cl sitronjuice

Ca. 12 cl tomatjuice

3 dråper worchestersaus

2 dråper tabasco

Sellerisalt + sort pepper & koriander

Fremgangsmåte: Rist alle ingrediensene sammen i en cocktailshaker fylt med is, sil deretter alt over i et highball-glass, med eller uten is. Garnér glasset med en kant av sellerisalt og pepper og tilsett en selleristang og en liten kvist koriander som garnityr.

Kilde: Arcus

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS