Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Forebygger rusproblematikk blant ansatte

Det går helt fint å jobbe rusforebyggende selv om du serverer sprit og øl. Hotell- og restaurantbransjen har et rykte på seg for å være fuktig. Bransjen preges av mange unge arbeidstakere, skift-arbeid og ikke minst tilgjengelighet på alkohol.

Publisert

Olivia åpner straks en splitter ny restaurant på Egertorget I Oslo. Den blir kjedens største. Det som også står på menyen, er å forebygge rus og spillproblematikk blant ansatte.

Det handler om å bygge en god kultur

– Siden 2017 har vi gått fra å være 250 ansatte til 700 ansatte. Vi har et ansvar for å sikre gode gjesteopplevelser. For å kunne levere på dette gjelder er det viktig å utdanne våre ansatte, sier HR-sjef i Olivia, Kristin Arnkværn.

Å jobbe rusforebyggende passer utmerket godt inn i Olivias formål med å skape et godt «employer brand».

Jeg vil si at kulturen har endret seg. Folk søker jobber i Olivia fordi de vil bygge CV. De ønsker ledererfaring. Men da må vi også være rollemodeller og være tydelige på at vi er profesjonelle. For eksempel har vi nulltoleranse for bakrus på jobb, forteller Arnkværn.

I samarbeid med NHO Reiseliv og Fellesforbundet, tilbyr Akan kompetansesenter to-timers kostnadsfritt kompetansehevende kurs i rus- og spillforebyggende arbeid for hotell- og restaurantbransjen. Siden oppstarten har ca. 400 representanter fra bransjen deltatt

Målgruppen for disse kursene er ledere, verneombud, og tillitsvalgte, da vår erfaring er at disse er viktige aktører når det gjelder å fronte dette temaet i arbeidshverdagen, forteller seniorrådgiver i Akan kompetansesenter, Hilde Rikter-Svendsen.

Er bakrus greit på jobb?

De aller fleste over 18 år drikker alkohol. Men hvor lett er det egentlig å snakke sammen om alkohol - spesielt når alkoholen får klare konsekvenser for arbeidsplassen? En studie viser at alkoholrelatert fravær i restaurantbransjen ligger på rundt 20,6 %, og ineffektivitet grunnet alkoholbruk ligger på 65,6 %.

– Hotell og restaurantbransjen er en utsatt bransje. Som ansatt i denne bransjen forventes det at du deltar på interne arbeidsrelaterte arrangementer der alkohol inngår. I tillegg, som ansatt, skal du dessuten servere gjester som i sin tur deltar i arbeidsrelaterte arrangementer der alkohol inngår, sier Rikter-Svendsen.

En ting som kjennetegner denne bransjen, er at det er mange unge ansatte. Mange har sin første jobb i restauranter. I tillegg går mange fra å være servitører til lederstillinger

– Det er nok slik at mange opplever at alkohol kan være utfordrende å snakke om. Å gå fra å være en av kompisgjengen til å bli leder kan selvsagt gjøre det ytterligere utfordrende å snakke om ting som ikke er greit, sier Rikter-Svendsen.

Vinsmaking og policy

At ansatte har alkohol lett tilgjengelig betyr at virksomheter også bør snakke om hvilke holdninger og forventninger man har på sin arbeidsplass. Det går helt fint å jobbe rusforebyggende til tross for at man selger både vin og sprit.

– Vin er jo for eksempel en opplevelse sammen med god mat. Men det er samtidig viktig at vi har riktig balanse mellom vinsmaking og forebygging, samtidig som vi lærer opp unge mennesker opplevelsen av vin og mat i kombinasjon, sier Arnkværn.

Olivia har vært en modellbedrift i mange år og en virksomhet Akan kompetansesenter gjerne trekker frem grunnet godt arbeid

– For Olivia er rusforebygging en prosess og de slipper ikke taket. De har laget en policy som sier noe om hva som er greit og ikke greit med tanke på alkohol og spill. I tillegg kurser de ledere i det vi kaller den nødvendige samtalen, en samtale en leder tar dersom han eller hun er bekymret for en kollega. Vi er glade at en kjede som Olivia ser viktigheten av dette arbeidet, sier Rikter-Svendsen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS