Halvor Heuch er 80 år i dag, torsdag 30. oktober.
Halvor Heuch er 80 år i dag, torsdag 30. oktober.

Den moderne akevittens «far» er 80 år

1986 var et merkeår for norske, fatmodnete akevitter. Det var det året næringsmiddelkandidat Halvor Heuch fant ut at destillasjon, kryddersammensetninger og fatmodning var langt mer spennende enn arbeid med leskedrikker. I dag fyller Heuch 80 år.

Teksten er skrevet av Lars Ole Ørjasæter (Norske Akevitters Venner)

Halvor Heuch kan kalles den moderne akevittens far.
Halvor Heuch kan kalles den moderne akevittens far.

Midt på 1980-tallet var antallet akevitter nokså beskjedent og sentrert rundt de «fire store»; Lysholm Linie, Løiten Linie, Oplandske Gammel og Simers Taffel. Etter Heuchs svennestykke, Gilde Jule Aquavit 1988, har det kun gått en vei.

Sentral rolle i utviklingen av norsk akevitt

I 2005 ble produksjonsmonopolet opphevet, og i dag teller norskprodusert akevitt over 400 varianter, fra vel 40 produsenter.

Halvor Heuch har spilt en sentral rolle i utviklingen av norsk akevitt, først i Vinmonopolets produksjonsavdeling, så hos etterfølgeren Arcus (nå Anora), og i 2019 meldte han overgang til Atlungstad Håndverksdestilleri. 15. september 2001 ble Halvor Heuch utnevnt til æresmedlem i Norske Akevitters Venner.

Halvor Heuch.
Halvor Heuch.

Det perfekte akevittglasset Sammen med daværende importør av Riedels glass til Norge, Tom Howard, tok Halvor Heuch i 2007 initiativet til å få utviklet det optimale glasset for norsk, fatmodnet akevitt. Historien om glasset kan du lese her.

Den Kongelige Norske St. Olavs Orden 

Det er få innen næringsmiddelproduksjon som har blitt hedret med Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 20. april 2010 ble Halvor Heuch tildelt ordenen, og i begrunnelsen sto blant annet følgende:

«Fagdirektør Halvor Heuch har som landets fremste destillatør og produktutviklingssjef i mer enn 20 år, spilt hovedrollen for utvikling av norske akevitter, først i Vinmonopolet og senere i Arcus».

Videreutviklet og profilert de historiske akevitter

Halvor Heuch.
Halvor Heuch.

I sitt arbeid har Halvor Heuch videreutviklet og profilert de historiske akevitter fra 1800-tallet og tidlig 1900-tall. Videre er en rekke nye akevitter blitt utviklet med basis i historisk tradisjon og fatlagring.

Både på det nasjonale og internasjonale marked, er norsk akevitt i dag en kjent merkevare med et renommé og markedsposisjon som er få norske varer til del. Grunnlaget for denne utvikling kan på produksjonssiden knyttes til Halvor Heuch.

Videreført gamle håndverkstradisjoner

Han har kombinert respekten og forståelsen for de historiske akevitter og produksjonsmetoder med behovet for industriell videreutvikling av produktene. I produksjonen av norske akevitter, har Heuch maktet å videreføre de gamle håndverkstradisjoner basert på fatlagring med en moderne industriell produksjon.

Halvor Heuchs hovedlinje har vært å se historien, mat og drikke og kultur i sammenheng. Dette er gjort ved å utvikle akevitter som passer til, og profilerer norsk mat og matkultur.

Det har blitt utviklet akevitter knyttet til sentrale deler av norsk matkultur som Norsk Lutefisk Akevitt, God Gamal Smaladram, Bacalaoakevitt, Rakfiskakevitt og Soddakevitt. Videre er det utviklet regionale akevitter knyttet til byer som Drammen, Moss, Stavanger og Bergen. Disse er til dels bygd på at glemte resepttradisjoner fra disse byenes brennevinshistorie på ny er bragt fram i lyset.

Gitt råd og inspirert lokale krefter

Den moderne akevittens far, Halvor Heuch, fyller 80 år torsdag 30. oktober 2025.
Den moderne akevittens far, Halvor Heuch, fyller 80 år torsdag 30. oktober 2025.

Halvor Heuch har vært sterkt opptatt av å gi norsk matkultur og «husmannskost» en ny status. Med sin næringsmiddelfaglige bakgrunn har han også hatt en solid faglig bakgrunn for sitt engasjement. Han har i mange år på frivillig basis, samarbeidet med lokale produsentgrupper og vært en mye brukt foredragsholder.

Han har sjenerøst gitt råd og inspirert lokale krefter i hele landet som ønsker å utvikle ny næringsvirksomhet. Hans arbeide har på denne måte bidratt til å heve status og stolthet for lokal matkultur.

Halvor Heuch har også vært opptatt av å vitalisere norsk krydderproduksjon, ut fra de strenge krav Arcus stiller til krydderne i akevittproduksjonen. Han har bidratt til reetablering av norsk produksjon av karve, basert på leveranser til Arcus.

Sammen med Astri Riddervoll har han skrevet boken: «Rakfisk – en vidunderlig spise». Denne boken er internasjonalt anerkjent og fikk for 2006 «World Cookbook Award» som kulturell kokebok. Han har videre skrevet boken «Akevitt – en norsk brennevinshistorie».

Hedret av kongen

Halvor Heuch er en prisbelønt akevitt-entusiast.
Halvor Heuch er en prisbelønt akevitt-entusiast.

I St. Olavs Ordensråds møte den 14. desember 2009, anbefalte rådet å utnevne Halvor Heuch i «Den Kongelige Norske St. Olavs Orden» for hans innsats for norsk matkultur og akevittradisjon».

Anbefalingen ble stadfestet av H.M. Kongen samme dag.

«Vi Harald, Norges Konge gjør vitterlig at vi under 14. desember 2009 har utnevnt Fagdirektør Halvor Heuch for hans innsats for norsk matkultur og akevittradisjon til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, av hvilken vi selv er stormester. Under vår hånd og St. Olavs Ordens segl». Harald R.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS