
Vil starte «lokalmatskole» på Røros
Lokalmatbransjen i Norge er ung og preget av mye erfaringsbasert kunnskap av de første som startet med videreforedling av råvarer fra egen produksjon. Nå tar matmiljøet i Røros-traktene grep om dette, og vil starte «lokalmatskole».

Med forbehold om godkjenning fra NOKUT kan du fra høsten av starte utdanning i lokalmatproduksjon på Røros, som kan regnes som Norges «lokalmathovedstad».

Lær av de beste
Ingulf Galåen ønsker alle velkommen til Røros. Det har han for så vidt gjort i mange år. Han var tidlig ut med å etablere salg og videreforedling av gårdens råvarer.
I fjor høst fikk Galåen Kongens Fortjenstmedalje for sin innsats i denne bransjen.
«Verdiskaping i lokalmat»
Nå kan de som søker på «Verdiskaping i lokalmat», som studiet heter, få lære av Galåen og de andre i det mangfoldige lokalmatmiljøet som preger Røros-traktene. Med forbehold om godkjenning fra NOKUT vil det nå bli mulig å følge et poenggivende fagskolestudium i regi av Trondheim Fagskole i samarbeid med Røros Ressurs.
– Kunnskapen som de første i bransjen har tilegnet seg, er viktig for de som kommer senere, og dette bruker vi nå som pensum, sier prosjektleder Thorleif Thorsen, i en pressemelding.

Matprodusentene med Galåen i spissen har selv vært delaktig i utforming av innholdet i studiet. Marit Evanger i Rørosmat sier dette har vært en svært interessant og spennende prosess.
– Vi ønsker å dele vår kunnskap med andre, sier hun.
Skape lønnsomme arbeidsplasser
Verdiskaping blir et sentralt emne i fagskolestudiet. Å starte egen lokalmatproduksjon kan være krevende, men å få lønnsomhet i produksjonen over tid er en enda større utfordring.
Målgruppe for studiet er de som har jobbet i bransjen noen år, men som ikke har noen formell utdannelse.
Studiet er også svært relevant for de som ønsker å etablere lokalmatproduksjon, enten som selvstendig bedrift eller som et tillegg til tradisjonell gårdsdrift/primærnæring.
I tillegg er det fullt mulig å følge deler av studiet som enkeltstående kurs. Dette kan være svært relevant for f.eks. restaurant- og reiselivsbransjen. Fullført studie gir 30 studiepoeng, og gjennomføres ved å delta på samlingsbasert undervisning over ett skoleår.
Prosjektet Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv
Utviklingen av fagskolestudiet er ett av flere satsingsområder i prosjektet Kompetanseløft Lokalmat Reiseliv, som eies av Røros kommune og Holtålen kommune, der Rørosregionen Næringshage er prosjektleder.
Du finner mer informasjon om studiet og link til søkeside på Lokalmatnorge.no.