Illustrasjonsfoto: Too Good To Go

Matreddingsdugnad for å bekjempe svinn

Stenging av restauranter og hoteller fører også potensielt til matsvinn. Plutselig satt Nortura i Sarpsborg med flere tonn kjøtt som skulle vært solgt til proffmarkedet. Én av løsningene ble å selge unna varer i appen Too Good To Go. Nå er 2200 porsjoner solgt via appen.

Da regjeringen innførte tiltak, stengte flere restauranter og hoteller, og Nortura mottok en rekke avbestillinger av mat som skulle til proffmarkedet. Dette er mat som ikke kan selges på vanlig måte i butikk, og Nortura ble nødt til å tenke nytt for å slippe å kaste fullt spiselige produkter.

1800 porsjoner

Norturas produksjonsanlegg i Sarpsborg og Tønsberg har hatt et samarbeid med matredder-appen Too Good To Go en stund, og ønsket å sjekke om forbrukerne var klare for en matreddingsdugnad. Det var de.

Nå er det solgt 2200 porsjoner med pålegg, pølser og annet kjøtt gjennom appen siden midten av februar, som folk har dratt til Nortura Sarpsborg for å hente. Bare i dag er det solgt 400 porsjoner.

Selges i rabatterte forundringsposer

Lene Kallum. (Foto: Caroline Roka)

– Responsen har vært overveldende. Vi ønsket å tilby noe som kunne få fart på salget av all den deilige maten som Nortura tilbyr, og som vi ikke ville skulle ende opp som svinn. Sammen landet vi på en aldri så liten matreddingsdugnad. Kort fortalt kan folk kjøpe kjøttprodukter i litt større kvanta enn normalt – varer som ikke kan selges i butikk fordi de egentlig skulle til proffmarkedet og har en annen innpakning, men som smaker like godt, sier Lene Kallum, kommunikasjonsrådgiver i Too Good To Go.

– Varene er pakket i såkalte forundringsposer som inneholder kjøttprodukter fra Pior og Gilde. Vi tenker at de blant annet egner seg godt for familier eller folk som ønsker å fryse ned mat til senere bruk. Det kommer heldigvis en tid hvor vi igjen skal invitere venner og familie på middag og kose oss sammen, sier Kallum, som legger til at produktene også er sterkt rabatterte, og at man derfor får mye for pengene.

– I en tid hvor mange er bekymret for økonomien sin, er rabatterte varer et positivt innslag, sier hun.

Fornøyd med ordningen

Ellen Flø Skagen, konserndirektør for kommunikasjon, bærekraft og samfunn i Nortura, er fornøyd med ordningen.

– Vi hadde selvsagt helst sett at disse varene ble brukt der de egentlig skulle, men når situasjonen er som den er, er vi glade for å unngå matsvinn. Det er fint at maten kan komme andre til gode, sier hun i en melding på Nortura.no

– Det føles også godt at det antakelig er til hjelp for mange familier som har det tøft om dagen, sier hun.

Én million nedlastinger

Too Good To Go tilrettelegger for at folk kan redde overskuddsmat fra butikker og spisesteder over hele landet – måltider som ellers ville endt opp som matsvinn. Siden oppstart har én million nordmenn lastet ned appen, og tre millioner måltider er blitt reddet.

Forundringsposene fra Nortura Sarpsborg kan finnes ved å sette posisjonen din til Sarpsborg i appen, og deretter søker du på «Nortura». Det selges to pakker – én påleggspakke og én pakke med kjøtt og pølser. Prisen ligger på mellom 50 og 200 kroner. Too Good To Go har også et tilsvarende samarbeid med Nortura-fabrikken i Tønsberg.

Too Good To Go

Too Good To Go er et internasjonalt selskap som jobber for å redusere matsvinn i 15 land. Gjennom Too Good To Go-appen knytter de butikker og spisesteder som har mat til overs sammen med folk som ønsker å redde maten til redusert pris.

I Norge samarbeider Too Good To Go med 2000 butikker og spisesteder over hele landet. Over en million nordmenn har lastet ned og registrert en bruker i appen, og siden oppstart i 2016 har over tre millioner måltider blitt reddet fra å ende opp som matsvinn. Too Good To Go jobber også mot matsvinn gjennom politisk påvirkning, holdningskampanjer og undervisning, og lanserte nylig en kunnskapsbase om matsvinn.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS