Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

– En skandale

– Det er rett og slett en skandale at bærekraftig utvikling ikke er et prioritert tverrfaglig tema i VG2-læreplanene for restaurant- og matbransjene, når man vet at disse læreplanene vil styre yrkesopplæringen i restaurant- og matfag de nesten 15 årene.

Publisert

– Hva er årsaken til at bærekraftig utvikling ikke prioriteres lenger? Hvem er det som bestemte at bærekraftig utvikling skal nedprioriteres? undrer dosent og professor i Institutt for yrkesfaglærerutdanning på OsloMet, Halvor Spetalen.

Har blitt borte

– Nå er VG2-læreplanene i restaurant- og matfag endelig klare. Jeg har sett nøyere på disse læreplanene og oppdaget at det tverrfaglige temaet Bærekraftig utvikling er blitt borte i høringsprosessen. I høringsutkastet var dette tverrfaglige temaet til stede, men ikke Demokrati og medborgerskap. Dette tverrfaglige temaet er satt inn etter høringen, men altså på bekostning av Bærekraftig utvikling, skriver Spetalen i en melding til Horeca/Horecanytt.no.

Kun to kompetansemål omhandler bærekraft

Han fortsetter:

– I VG2-kokk og servitør er det kun to kompetansemål der ordet bærekraft blir brukt, i VG2 Baker og konditor er det ett og i VG2 Matproduksjon er det også bare ett kompetansemål. Disse målformuleringene er så å si likelydende, og er plassert i programfaget Bransje- og arbeidsliv, altså det som på mange måter er blitt «klasseromsfaget» i de nye VG2-programmene.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS