O.P. Anderson feirer med jubileumsakevitt

O.P. Anderson fyller i år 125 år, og masterblender Jonas Odland har laget en spesialutgave av akevitten. Her finner du også noen spennende drinkoppskrifter med akevitten som base.

Publisert
O.P. Anderson 125 Years Anniversary Edition

Tanken bak jubileumsakevitten var å skape en unik akevitt som samtidig skulle være tro mot originaloppskriften, som i prinsippet er uforandret siden 1891.

Olof Peter Anderson

Olof Peter Anderson ble født 1797 i Trollhättan. Han flyttet til Göteborg da han var 17 år, og ble lærling på et apotek. Sju år senere startet han et destilleri.

Han giftet seg med Petronella Rosenhoff og fikk seks barn. Han gikk bort i 1876, men sønnen Carl August tok over arbeidet med destilleriet. Under Gøteborgsutstillingen i 1891 lanserte Carl August O.P. Anderson Aquavit, som gikk fra å inneholde potet til hvete, og nå består av økologiske råvarer.

For å feire O.P. Andersons 125-årsjubileum finnes nå en spesialutgave av masterblender Jonas Odland. Tanken bak utviklingen av O.P. Anderson 125 Years Anniversary Edition var å skape en unik akevitt som samtidig skulle være tro mot originaloppskriften som i prinsippet er uforandret siden 1891.Kryddersammensettingen er derfor den samme som i O.P. Original: spisskummen, anis og fennikel. Da O.P. ble lansert i 1891 var alkoholinnholdet 44 % og derfor har jubileumsblandingen fått samme styrke.

Kaitlin Wilkes på Corner Club i Stockholm har utarbeidet drinken Little Secret.

Ekstra av lagrede krydderdestillatet

– Først destilleres krydderne på pot still og så blandes og lagres destillatet i minst seks måneder på store eikefat, som er over 100 år gamle. På denne måten oppnår vi den komplekse og avrundede krydderkarakteren som kjennetegner O.P. Anderson. Til jubileumsutgaven har jeg brukt ekstra mye av det lagrede krydderdestillatet. I blandingen inngår dessuten O.P. som har vært lagret mellom 4 og 10 år på tre ulike typer fat: whisky-, sherry- og cognac-fat. Resultatet er en kraftig og smaksrik akevitt med tydelig lagringskarakter, uttaler Jonas Odland.

Drinker med O.P.

Under finner du noen eksempler på drinker der du kan bruke O.P. Anderson 125 Years Anniversary Edition eller O.P. Anderson Original som base. Server gjerne rundt julehøytiden.

Little Secret

(Oppskrift av Kaitlin Wilkes, Corner Club i Stockholm)

Ingredienser:

  • 50 ml O.P. Anderson
  • 15 ml frisk eplejuice
  • 15 ml frisk limejuice
  • 3-4 pepperkorn
  • 20 ml krydret honning*
  • En handfull mynte

* Krydret honning: 1 kanelstang, 1 stjernanis, 10 svarte pepperkorn, 100 ml vann, 250 ml honning

Fremgangsmåte: Bland alle ingrediensene i en blender og tilsett isbiter. Rist og sil drinken over i et tall glass. Fyll opp med isbiter og topp med sodavann. Pynt med mynte, en kanelstang og hele pepperkorn!

Fremgangsmåte krydret honning: Krydret honning: I en stekepanne, tilsett 1 hel kanelstang, 1 en anisstjerne, 10 svarte pepperkorn og en teskje kardemomme. Varm til ca. 60 grader, og bruk en muddler til å blande alt i ca. to minutter. Hell 250 ml honning og 100 ml over stekepannen. Bland alt sammen og skru av varmen. La det kjøles i 30 min. og sil over i en lufttett oppbevaringsboks.

Green Light Collins

(Oppskrift av Johan Sjödin, Story Hotel i Stockholm)

Ingredienser:

  • 50 ml O.P.Anderson
  • 30 ml Sorrel sirup
  • 40 ml fersk sitronjuice eller soda
  • En skive lime

Fremgangsmåte: Bland ingrediensene i en blender og server med masse is in et Collins-glass. Topp med sodavann og pynt med en skive lime.

The Ingrid Bergman Cocktail

(Oppskrift av Rusty Bar i Helsinki)

Ingredienser:

  • 30 ml O.P. Anderson
  • 10 ml Xanté Pear Liqueur
  • 20 ml cloudy eplejuice
  • 20 ml sitron
  • 10 ml sukkersirup
  • 2 skvetter med absinth
  • 1 barskje med eggehvitte
  • Toppes med sodavann
  • En skive sitron (gjerne tørket)

Fremgangsmåte: Bland ingrediensene i en blender, og hell over er rocks glass. Plasser en stor isbit i glasset, og pynt med en skive sitron.

Bjørnen

(Oppskrift av Oscar Perjus, Cafe Opera in Stockolm)

Ingredienser:

  • 80 ml O.P. Anderson
  • En kopp med Earl Grey te
  • 2 teskjeer honning
  • 5 bjørnebær
  • 5-10 mynteblad
  • En skvis av fersk sitronjuice

Fremgangsmåte: Trekk din favoritt Earl Grey-te i varmt vann. Tilsett alle ingrediensene i koppen og rør.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS