Årets Matgledebedrift 2020: Beitostølen Helsesportsenter. Fra venstre: Dagny Britt Frøyen, Astrid Nyquist, kjøkkensjef Line Onstad, Nina Christin Dokken og Hilde Lund. (Foto: Beitostølen Helsesportsenter)

Årets Matgledebedrift 2020: Beitostølen Helsesportsenter

Beitostølen Helsesportsenter er Årets Matgledebedrift 2020. Andreplassen gikk til Skaslien Gjestgiveri på Kirkenær i Solør, mens Britannia Hotel i Trondheim endte på tredjeplass.

Publisert

– Vi i juryen har denne gang hatt et ekstremt vanskelig valg, da det har vært tidenes jevneste konkurranse med mye matglede der ute, sier jurymedlem og matfaglig ansvarlig i Tine Partner, Pål Jetmundsen.

Matglede og livsglede i 50 år

Dette skriver Tine Partner Servering og juryen om vinneren:

Beitostølen Helsesportsenter er matglede det samme som livsglede. Man skal være stolt av jobben sin, og det man serverer – da leverer man bra. Og på dette stedet må de se gjestene rett i øynene når maten serveres, så det er viktig å ha hjertet med seg. Og en bursdagshilsen fra selveste Kong Harald viser hvor viktige stedet har vært og er for mange i 50 år.

Gjennom 50 år har senteret bidratt til å skape eventyrlige mestringsopplevelser for mange mennesker, noe de har gjort ved å ta utgangspunkt i hva den enkelte faktisk kan få til, og ikke hva de feiler. Beitostølen Helsesportsenter gir rehabiliteringstilbud til barn, ungdom og voksne med ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og funksjonsnivå – og for å få mest mulig ut av dette er maten og matgleden viktig. Selv med utfordringen med 20–30 dietter hver dag tar gjengen på kjøkkenet dette på strak arm.

Snuoperasjon i forbindelse med koronasituasjonen

Situasjonen med covid har her, som mange andre steder, blitt benyttet til å tenke nytt og til å legge om den tradisjonelle buffeserveringen. Så fra å være et kjøkken som besto av en meget statisk meny, har det blitt til et levende kjøkken med dynamisk meny, der kokkene får medbestemmelsesrett og muligheten til å påvirke. Ekte matglede starter med eierskap til det man lager. Rett og slett en skikkelig snuoperasjon!

Kjøkkenet følte fort at dette ble et nytt springbrett til å utfolde seg. Under mottoet lånt av Pippi: «Det har jeg ikke prøvd før, så det får jeg sikkert til» – ble det nytenkning både i måten å formidle matkunnskap, servere, tilberede og involvere mat som del av rehabiliteringstilbudet.

Tar barna på alvor

Matglede hos barna på stedet er ekstra viktig. Å smake på nye ting kan nemlig være skummelt noe som kjøkkensjefen tar på alvor. Rene «smaksøkter» der barna blir oppfordret til å smake på forskjellige matvarer er noe av det som gjøres.

Kostholdsveiledning og mestringsfølelse Helsesportsenteret holder også kostholdsveiledning for ungdomsgrupper noe som er svært viktig for å mestre hverdagen. Kjøkkensjefen ønsker seg kurskjøkken slik at brukerne kan få opplæring i praksis. Kanskje det blir en mulighet nå! Det at barn og ungdom selv medvirker i praksis og lærer om «gode matpakker», «mat på tur», «sunne matvaner» eller at foreldrene får gode innspill på «smarte mattriks hjemme» gir flotte muligheter for overførbare erfaringer. Noe som skaper virkelig mestring!

– Som en vitamininnsprøytning!

– Seieren for vårt team betyr først og fremst anerkjennelse for jobben vår. Vi jobber jo for å fremme matglede hver dag, så dette inngår jo i jobben vår. Jobben blir jo å la dette smitte over på våre brukere her på senteret. Når de er fornøyde, da er vi fornøyde, sier hun. Og denne seieren er som en vitamininnsprøytning – full jubel og brede smil, sier en lykkelig kjøkkensjef ved Beitostølen Helsesportsenter, Line Onstad, som følte det som en seier allerede når de var i semifinalen.

Fortjent anerkjennelse til teamet

Kjøkkensjefen mener at halve jobben deres er å formidle. Maten skal være god, men den skal også presenteres bra – og de som har laget den, skal ha eierskap til den. De skal vite opprinnelse. Og de som serverer den er enda viktigere formidlere.

– Jeg har jo et mål om at vi skal bli en spydspiss innen vårt felt her i landet, og det målet står jeg ved. For at vi skal bli det, må jo første bud være at folk vet hvor gode vi egentlig er, og da er en slik pris med på å kunne løfte fram kjøkkenet fra en tåkesky – ut i verden og inn i markedsføring, sier Onstad.

– Denne prisen er med på å gi oss den anerkjennelsen teamet fortjener. Det beste med denne konkurransen er at vi har måttet gå etter i sømmene hva vi egentlig driver med, nesten som å jobbe med lærlinger, man må skjerpe seg. Vi er et team, som jobber sammen, derfor klarer vi å utføre saker sammen, sier kjøkkensjef Line Onstad ved Beitostølen Helsesportsenter.

Sølv til Skaslien Gjestgiveri

Sølv i Årets Matgledebedrift til Skaslien Gjestgiveri på Kirkenær, som i år uteksaminerte sin 46 lærling. (Foto: Skaslien Gjestgiveri)

Dette skriver Tine Partner Servering og juryen om sølvvinneren:

Hjerte for tradisjonsmat og videreutvikling av kokkefaget

Andreplassvinneren viser matglede fra morgen til kveld. Skaslien Gjestgiveri forbindes med mat og sin hjertegode service med svært lange tradisjoner. Ja, helt tilbake til 1950-tallet. Mat som blir laget med kjærlighet. Mat som blir laget fra bunnen av. Mat som blir laget på de beste, norske råvarer. Mat som alle på kjøkkenet er med å utvikle hele tiden.

I tillegg ligger det Skaslien Gjestgiveri tett om hjertet å ivareta tradisjonsmat og er helt bevisst sin rolle i det lokale næringsliv. Samtidig tar de også sitt ansvar når det gjelder videreutvikling av kokkefaget, noe de beviser til det fulle ved å ha uteksaminert lærling nummer 46 i år.

Fra morgen til kveld jobbes det med oppskrifter, baking, smaking, testing, komponering, utforsking av krydder og testing av råvarer. Her skal både gjesten og de ansatte være fornøyd.

Bronse til Britannia Hotel

Bronse til Britannia Hotel i kåringen av Årets Matgledebedrift 2020. (Foto: Wil Lee-Wright)

Dette skriver Tine Partner Servering og juryen om bronsevinneren:

Bygger helhetlige og unike konsept der råvarene er i fokus

Britannia Hotel jobber de strategisk med å bygge helhetlige og unike konsept der råvarene er i fokus, der de fremmer det beste regionen og Norge har å by på. Dette til glede for gjestene som kommer både kortreist og langveisfra – liten og stor, gammel som ung.

Britannia Hotel jobber også målrettet med å utvikle dyktige lærlinger i sine konsepter noe som er en selvfølge med alle de muligheter som er på dette stedet. Dette er ikke bare et overnattingssted – dette er en destinasjon, et opplevelsessenter for nytelse.

Ikke nok med det, men en av hotellets restauranter ble belønnet med Michelin-stjerne kun etter 1 år i drift. Det står det stor respekt av! Her trylles det med råvarer fra nær og fjernt, og våre produkter blir servert i de lekreste og smakfulle kombinasjoner.

Tre steder delte fjerdeplassen

Granly Stiftelse på Kapp i Østre Toten (bildet) delte fjerdeplassen med Løkentunet Sykehjem i Askim og Puttara FUS-barnehage i Kongsvinger. (Foto: Morten Holt)

Fjerdeplassen ble delt mellom de andre tre finalistene:

* Granly Stiftelse, Kapp

* Løkentunet sykehjem, Askim

* Puttara FUS-barnehage, Kongsvinger

Disse seks var med i semifinalen, men kom ikke til hovedfinalen.

Kleivstua Hotell, Krokkleiva

Jønsberg videregående skole, Stange

Politiets Fellestjenester, Oslo

De 3 Stuer Lysegården, Trondheim

Bergheim barnehage, Trondheim Brød&Sånt, Malvik

Dette er premiene

Årets Matgledebedrift er en tradisjonsrik konkurranse som har blitt arrangert i flere år. I år er det 13. gang.

1. plass: Matfaglig tur til konkurransen Bocuse d’Or Lyon i juni 2021.

2. plass: Matfaglig tur med reise og overnatting til Ørjan Johannessen og Bekkjarvik Gjestgiveri.

3. plass: Matfaglig inspirasjonsdag med Tine Partners egen konditor Bernhard Azinger og kokk og matfaglig ansvarlig Pål Jetmundsen på Tine Kjøkken Proff i Oslo, inkludert reise og overnatting.

Juryen

Juryen for Årets Matgledebedrift 2020 består av:

Gullvinner fra Bocuse d’Or Lyon 2015, Ørjan Johannessen (Bekkjarvik Gjestgiveri)

Sjef for Tine Kjøkken Proff, Kenneth Myklebust (Tine Partner Servering)

Kokk og matfaglig ansvarlig, Pål Jetmundsen (Tine Partner Servering)

Konkurranseansvarlig, Brita Unnerud (Tine Partner Servering)

Disse har blitt Årets matgledebedrift

Årets Matgledebedrift er en landsomfattende konkurranse med mål om å skape gode og sunne matopplevelser. Det er også en feiring av matkultur og bordets gleder, og hyller storhusholdningsbedriftene som skaper matglede utenom det vanlige.

Årets matgledebedrift ble første gang arrangert i 2008, og arrangeres i 2020 for 13. gang.

I 2008, 2009 og 2010 delte Tine Partner ut tre førstepriser; en for kantine («Årets matgledekantine»), en for hotell («Årets matgledehotell») og en for fastfood («Årets matgledefastfood»). Disse ble fra 2011 slått sammen til «Årets matgledebedrift».

Vinnerne

2020: Beitostølen Helsesportsenter.

2019: Drømmehagen barnehage, Frekhaug

2018: De 3 Stuer Trondheim innovasjonssenter (ved kjøkkensjef Anika Aspvik).

2017: Solborg Bo- og aktivitetssenter, Ski (ved kjøkkensjef Hege Nygaard).

2016: Thon Hotel Lofoten, Svolvær (ved kjøkkensjef Stian Haugnes).

2015: Voksenåsen Kultur- og Konferansehotell, Oslo (ved Oscar Rattén).

2014: Nygård bo- og behandlingssenter, Sandefjord, ved Erlend Eliassen.

2013: Treats Personalerestaurant & Catering, Skøyen, Oslo.

2012: Albatross-kantinen, Frende Forsikring, Bergen.

2011: Kantinen ISS Subsea 7, Forus, Stavanger.

2010: Vinner Årets matgledekantine: De 3 Stuer avdeling Otto Nielsens vei, Trondheim, vinner Årets matgledehotell: Rica Nidelven, Trondheim, vinner Årets Matgledefastfood: Kjuttas Brød og Salat i Dyreparken, Kristiansand.

2009: Vinner Årets matgledekantine: Wilberg Vassbotnen, Stavanger, vinner Årets matgledehotell: Rica Nidelven, Trondheim, vinner Årets matgledefastfood: Bergbys Familierestauranter, Skien.

2008: Vinner Årets Matgledekantine: National Oilwell, Kristiansand, vinner av Årets Matgledehotell: Radisson SAS Beito Hotel, Beitostølen, vinner av Årets Matgledefastfood: Bergbys Familierestauranter, Skien.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS