Atle Hovi. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

«God gammeldags vinter» i fjellet

Mens snøen glimrer med sitt fravær i de lavereliggende strøkene på Østlandet, er det mer enn nok av snø på fjelldestinasjonene nå som vinterferien starter. Annenhver nordmann har planer om å reise vekk enten i vinterferien eller i en eller flere helger i vinter. De største skidestinasjonene melder om strålende forhold før vinterferieukene.

Publisert

Folk lengter etter god gammeldags vinter og vil til fjells. Mange av vintersportsdestinasjonene melder om meget god vinterferietrafikk de kommende ukene.

Vil ha «god gammeldags vinter»

– Vi har normalt høy trafikk i vinterferieukene, men i år er det ikke tvil om at det er mange som savner god gammeldags vinter, med flotte skiløyper og gnistrende alpinbakker. Bookingene strømmer på i alle kanaler, sier direktør for Beitostølen resort, Atle Hovi.

Atle Hovi. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

– Vi har for lengst passert fjorårets belegg for vinterferien. Bestillingene tikker inn i alle kanaler. Med de snøforholdene vi har nå, med glimrende skiløyper som preppes daglig, glimrende forhold i alpinbakkene og fin værmelding framover, er vi veldig muntre hos oss om dagen, forteller Hovi, som drifter både Radisson Blu Beitostølen, Bergo Hotell, leiligheter og utleiehytter, i alt 2600 kommersielle senger.

Sunt med langrenn

Da langrennslandslaget spurte sine mange tusen Facebook-venner her om året, hvilken destinasjon som var den beste for langrenn, gikk Beitostølen til topps.

Når professor Øyvind B Sandbakk ved NTNU, også kjent som «professor ski», forteller at langrennsløpere har halvert risiko for depresjon, hjerteinfarkt, slag og demens, er det et ekstra aktivum for en langrennsdestinasjon som Beitostølen. Langrenn aktiverer store muskelgrupper i både armer og ben, og langrenn topper som ikke dette var nok, listen over treningen som forbrenner flest kalorier, ifølge ski-professoren.

– Vi har et fantastisk løypesystem som preppes daglig, med løyper i alle terreng, for alle ferdighetsnivåer; skogsløyper, fjell-løyper, korte løyper, lange løyper, så her er det bare å spenne på seg skiene og få helseeffekt i hvert stavtak, sier Hovi.

Én av to på vinterreise

Annenhver nordmann har planer om å reise vekk enten i vinterferien eller i en eller flere helger i vinter. De største skidestinasjonene melder om strålende forhold før vinterferieukene.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på oppdrag for NHO Reiseliv, blant 1093 nordmenn over 18 år. 1 av 2 planlegger å dra på en reise mellom jul og påske. Halvparten av disse planlegger å feriere i Norge. 10 prosent planlegger å reise bort i selve vinterferien*.

– Halvparten av alle nordmenn velger å legge vinterreisen til Norge, og det er norske fjell som trekker mest. Vi gjennomførte vår spørreundersøkelse allerede i november, så tallene er nok lavere enn de reelle tallene, da veldig mange nordmenn tar vinterferie spontant. Dette bekreftes av de største skidestinasjonene i landet som melder om høye bookingtall i vinterferien. Selv om det var en fuktig og mild januar så kom snøen på fjellet tidlig og den ligger fortsatt. Dette byr på mange flotte skimuligheter, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

NHO Reiseliv-sjefen legger vekt på hvor viktig vinterferien er for skidestinasjonene:

– Mange av destinasjonene våre lever av vinterhalvåret. Det er vinter- og påskeferien som gir de største inntektene, og som gjør at de klarer å holde åpent i lavsesongene. Så for oss som er glad i snø, så er det viktig å støtte opp om de store hovedsesongene. Påsken kommer seint i år, så vinterferien har blitt den viktigste skiferien for mange, sier Krohn Devold.

Strålende forhold ved alpinanleggene før vinterferieukene

Til tross for en variert januar og varmegrader i lavlandet er det ingenting å frykte for de som vil på ski i vinterferien. De største skidestinasjonene melder om masse snø og utmerket føre i bakkene og i løypene:

– Det har vært noen uker etter nyttår med utfordrende forhold, særlig i lavtliggende strøk på Østlandet. Men nå har snøen og kuldegradene endelig kommet tilbake og mange av våre medlemmer melder om "en ny vinter", masse nysnø og strålende forhold. Det ventes stor utfart til hytter og hoteller med både norske og utenlandske gjester, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening.

Høye bookingtall

– I Trysil har ikke snø vært mangelvare, og vi har hatt godt over en meter snø i bakkene de siste ukene. Det har kommet nesten 40 cm med nysnø, så det er knallforhold både i alpinbakkene og i langrennsløypene. Vinterferien er så godt som fullbooket i Trysil, sier Gro Bruksås, PR- og markedsansvarlig i Destinasjon Trysil.

Gausta har heller ikke vært rammet av mangel på snø, og melder om gode bookingtall for vinterferien.

– Skiforholdene er meget gode. Det er bra med snø og utmerket føre i løypene. Vi har høye bookingtall for vinterferien og utsiktene fremover ser lovende ut, sier Christian Lyngholm, bookingsjef ved Gaustablikk Høyfjellshotell.

Martin Letzer, Resort Manager ved SkiStar Hemsedal, melder om litt varmere vær enn vanlig i januar, men en snømengde gjennomsnittlig med de siste 10 årene og snøsikre skiforhold.

Godt alpintilbud også i bynære områder

– Vi har snø i hele anlegget og alle nedfarter og heiser er åpne. Vi har fått lagt masse snø den siste uken, og i tillegg har det kommet herlig nysnø fra himmelen. Bare 20 minutter fra Oslo sentrum har vi full vinterstemning og en snødybde på 50 cm, sier daglig leder i Oslo Vinterpark, Espen Bengtsson.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS