Bent Stiansen er tildelt Horecabransjens Ærespris 2020. (Foto: Morten Holt)

Horecabransjens Ærespris 2020 til Bent Stiansen

Bent Stiansen er tildelt Horecabransjens Ærespris, den høyeste utmerkelsen du kan få i bransjen. Den deles ut hvert tredje år. Det var en rørt og glad restaurantdriver som mottok prisen på åpningskonferansen på Smak 2020.

Horecabransjens Ærespris 2020 til Bent Stiansen. Her sammen med prisutdeler Gjøran Sæther. (Foto: Morten Holt)

Prisen ble delt ut av administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther, på åpningskonferansen på Smak 2020 på Norges Varemesse i dag.

Horecabransjens Ærespris

Horecabransjens Ærespris er en sammenslåing av de tidligere prisene Årets Hotelleder og Årets Restauratør.

Bak prisen står NHO Reiseliv, Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og bransjemagasinet gjennom de siste 50 årene, Horeca.

Prisen ble delt ut første gang under Smak 2014. Den gang var det den avdøde Rica-gründeren Jan E Rivelsrud som fikk prisen. Tre år senere var det Arne Brimi som ble prissatt.

Her er noen av kriteriene for prisen:

* «Horecabransjens Ærespris er instituert som bransjens høyeste utmerkelse, og tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury».

* «Kandidatene skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva de har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».

* «Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM (særlig bredt på rekruttering ved lærlinger), og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren bør ha stått for nyskapning, forankret i norsk virkelighet».

Vinnere av prisen

2014: Jan E Rivelsrud

2017: Arne Brimi

2020: Bent Stiansen

25 år med Statholdergaarden

Bent Stiansen sammen med prisutdeler Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen. (Foto: Morten Holt)

Vinneren av Horecabransjens Ærespris 2020 har vært en markant skikkelse i bransjen i over 30 år. Nylig kunne Stiansens restaurant Statholdergaarden feire 25-årsjubileum.

I restaurantdriften har han alltid lagt vekt på de tre F-ene: – Fornøyde gjester, fornøyde ansatte og fornuftig økonomi.

Filosofien har gitt resultater. Ikke bare har restauranten hatt en stjerne i Michelin-guiden siden 1998, den 23. kom nylig, men samtidig har dette stedet bydd på lærlinger i toppklasse. Mange har nådd helt til topps i Norgescup – det uoffisielle norgesmesterskapet for lærlinger.

Hans restaurant er muligens den restaurantbedriften som har utdannet flest kokker og servitører i Norge. Det er snakk om over 200 i løpet av 25 år!

I dag finner du dem som hotelledere, restaurantsjefer, kjøkkensjefer, soussjefer og i andre ledende stillinger i bransjen, fra Harstad i nord til Lindesnes i sør.

Statholdergaarden – en bauta i norsk gastronomi

Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelin-stjerne i 23 år.

Prisvinneren ble også den aller første vinneren av NM i kokkekunst i 1990.

Men det var i 1993, da Stiansen ble den første norske Bocuse d’Or-vinneren, at han ble kjent nasjonalt.

Bent Stiansen hadde ledende stillinger hos De 5 Stuer (Holmenkollen Park), Refsnes Gods, Hotel Continental og Annen Etage, men endte til slutt opp med sin egen restaurant, Statholdergaarden, i 1994. Der har han også Statholderens Mat- & Vinkjeller.

Restauranten har siden den gang stått som en bauta i norsk gastronomi.

Et livsverk som står – og står seg

Bent Stiansen.

Kandidatene skal ikke bare veies for sin innsats siste år eller siste to-tre år, men for hva de har utrettet over lang tid, gjerne livsverk som står – og står seg.

Ifølge statuttene heter det at Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM, særlig bredt på rekruttering ved lærlinger, og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid.

Tredje gang

Bak prisen står NHO Reiseliv, Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og bransjemagasinet gjennom de siste 50 årene, Horeca.

Gjennom mange år delte NHO Reiseliv og Horeca ut prisene «Årets restauratør» og «Årets hotelleder». Fra og med 2014 ble de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris.

Tidligere er prisen tildelt den avdøde Rica-gründeren Jan E Rivelsrud (2014) og kokken Arne Brimi (2017).

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS