Besseggen. (Foto: Colourbox.com)
Besseggen. (Foto: Colourbox.com)

New York Times hyller Besseggen og Jotunheimen

Jotunheimen, Besseggen og allemannsretten i Norge blir hyllet i anerkjente New York Times.

Publisert
Litt av en overraskelse for PR-strateg Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, som i disse dager jobber utenlands, da han leste selveste New York Times til dagens frokost, og plutselig bladde om til nesten en helsides reisereportasje, som i store ord hyllet Besseggen, Jotunheimen og den norske allemannsretten. (Foto: DestinasjonsKirurgene)
Litt av en overraskelse for PR-strateg Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, som i disse dager jobber utenlands, da han leste selveste New York Times til dagens frokost, og plutselig bladde om til nesten en helsides reisereportasje, som i store ord hyllet Besseggen, Jotunheimen og den norske allemannsretten. (Foto: DestinasjonsKirurgene)

PR-strateg Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene fikk seg en skikkelig overraskelse til frokost i dag:

– Det er artig når man jobber utaskjærs noen dager, og sitter med dagens internasjonale aviser til frokost, og så dukker plutselig Besseggen opp på nesten en helside i intet mindre enn New York Times. Under tittelen; «The home of the giants is for you, too», gir New York Times sin kjærlighetserklæring til Besseggen, Jotunheimen og den norske allemannsretten.

«Home of the giants». (Foto: DestinasjonsKirurgene)
«Home of the giants». (Foto: DestinasjonsKirurgene)

– Avis med særdeles høy kredibilitet

– New York Times er ikke hvilken som helst avis. Dette et mediaikon, ikke bare for oss gamle journalister, men vi snakker avishuset som har vunnet 127 Pulitzer-priser opp igjennom årene, og naturlig nok er en avis med særdeles høy kredibilitet, både i USA og internasjonalt. Får du en anbefaling i NYT, enten du er forfatter, artist eller i dette tilfellet destinasjon, blir du lest av millioner av mennesker i store deler av verden.

– Ikke minst derfor er det både spesielt og veldig artig når avisen har sendt en reporter, ikke bare for å gå Besseggen, men for å overnatte i telt både på Besseggen og i dagevis i Jotunheimen, for virkelig få oppleve storheten den norske fjellverden byr på, og ikke mist den norske allemannsretten, som vi nordmenn ikke tenker særlig mye over, men som hylles med store ord i denne reportasjen, sier Bjørn B Jacobsen.

Allemannsretten

Det er reisereporter Danielle Moylan, som sammen med sin mann har tatt turen til Norge, Jotunheimen og Besseggen, med ryggsekk, telt og sovepose. Hun skriver entusiastisk om friheten den norske allemannsretten gir, at man bare kan gå på tur og campe uten restriksjoner eller kostnader, i motsetning til mange andre land hun nevner, der dette ikke er mulig, eller land og destinasjoner med sterke restriksjoner og betydelige kostnader for å bruke natur og villmark.

Det norske fjelleventyret

Og; hun har klassiske referanser til Ibsen med Besseggen-sitater fra Peer Gynt, men det først og fremst friheten til villmarksliv og allemannsretten hun begeistres over, når hun skriver:

– Hvis jeg skulle vandret i villmarka i USA, måtte jeg skrive både én, to og tre ulike søknader for å få tillatelse, for ikke å snakke om i Australia, der denne type villmarksliv er strengt regulert og som regel ekstremt kostbart. Mange land og destinasjoner som forbyr villmarks-camping, virker å ha liten tillit til turister, og i blant er dette også til å forstå. Men, i løpet av vår ni dagers lange vandring i Jotunheimen, kunne vi lage bål, svømme i elver, plukke sopp, og sette opp teltet der vi måtte ønske; en fantastisk opplevelse.

Danielle Moylan avslutter sin reportasje, som alt i alt er en ektefølt kjærlighetserklæring til det norske fjelleventyret, og bekrefter det jeg har sagt i årevis, at den norske fjellverden er et verdensprodukt. Hun skriver: -Denne natta i sovepose på Besseggen, sank temperaturen til under frysepunktet, og jeg hadde frysninger i kroppen, ikke bare på grunn av kulden, men også gleden over opplevelsene Norge har gitt oss. Vi var kalde og ikke særlig komfortable, men vi sov godt midt i denne norske nasjonalskatten, og det kostet oss ikke én krone!

Besseggen

Da de våknet på modningen kokte de havregrøt over gassblusset, og så bekrefter New York Times-journalisten det typiske Besseggen-bildet vi kjenner, når hun skriver:

– I løpet av noen få timer kommer det skandinaviske familier her vi sitter, turgrupper fra Kina, par fra Tyskland i matchende Birkenstocks, som alle skal klatre over Besseggen, ta selfies og spise sine medbragte sandwicher.

– En veldig artig reportasje å lese, også fordi vi som er født og oppvokst i Norge sjelden tenker over hvilket fantastisk land vi bor i, og friheten allemannsretten gir, noe vi tar som en selvfølge, på lik linje med alle andre enestående kvaliteter vi tar for gitt i denne vår fargerike nasjon, som har denne mangfoldige menyen å by på, av naturgitte opplevelser i den absolutte verdensklasse, sier Bjørn B Jacobsen.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS