Henrik Dahl Jahnsen blir ny hovedvinkelner på Britannia Hotel. (Arkivfoto: Liora Levi)

Dahl Jahnsen til Britannia Hotel

Han er kåret til årets beste vinkelner i Norge tre ganger. Nå skifter Bølgen & Mois Henrik Dahl Jahnsen (27) beite etter 11 år i restaurantkjeden, og blir hovedvinkelner på Britannia Hotel.

Publisert
Nye utfordringer for Henrik Dahl Jahnsen. (Foto: Bølgen & Moi)

Henrik Dahl Jahnsen skal være med å utvikle hotellets fine dining-restaurant, Speilsalen, som ledes av sølvvinneren i Bocuse d`Or, Christopher Davidsen.

– Bølgen & Moi har vært en veldig god arbeidsplass, der jeg har lært utrolig mye og fått veldig mye god støtte og mulighet til å utvikle meg. Jeg har trives veldig godt og fått forsøke meg i mange ulike og utfordrende roller. Årsaken til at jeg likevel skifter jobb er at både tilbudet og tidspunktet passet veldig bra. På Britannia Hotel får jeg anledning til å være med på å starte opp noe helt nytt i nye omgivelser og lokaler. Det var en utfordring jeg ikke kunne takke nei til, sier Henrik Dahl Jahnsen, som startet sin imponerende karriere som utplassert 16-åring hos Bølgen & Moi i Kristiansand.

Reåpnes 1. april neste år

Hotellet fra 1870, som har vært gjennom en treårig totalrenovering etter at det ble kjøpt av Odd Reitan, blir gjenåpnet 1. april 2019 med Henrik Dahl Jahnsen fra Kristiansand som hoved-vinkelner.

I juni år ble hotellet en del av «The Leading Hotels of the World», en gruppering som består av verdens mest eksklusive hoteller derav bare to er fra Norge.

Vinkelner og medeier i Bølgen & Moi, Toralf Bølgen kan ikke kan få fullrost nok sin avtroppende vinkelner Henrik Dahl Jahnsen. (Foto: Simen Falck Evensen)

– Som hovedvinkelner («Head Sommelier») i Speilsalen skal Dahl Jahnsen briljere med vin og annen drikke, slik Christopher Davidsen (sølvvinner i Bocuse d’Or) vil briljere på kjøkkenet. Dahl Jahnsen vil være en stor ressurs for alle på huset med sin kompetanse og lidenskap rundt vin, og vi skal legge til rette for at han også fremover når sine mål når det gjelder konkurranser og videre utvikling, sier restaurantdirektør Ida Dønheim.

Tar «bølgen» for Dahl Jahnsen

I dag er sørlendingen den eneste som har vunnet tre norske mesterskap for vinkelnere i tillegg til 11. plass under VM i Argentina i 2016. Nå fullroses han av en annen kjent vinkelner, Toralf Bølgen, medeier og HR-sjef i Bølgen & Moi.

Henrik Dahl Jahnsen er tre ganger norgesmester. (Foto: Arkiv)

– Jeg stiftet første gang bekjentskap med Dahl Jahnsen under Quartfestivalen 2007. Da hadde vi fått inn en skolegutt til å fylle opp kaldt drikke i kjøleskapene og holde orden bak kulissene. Det er ikke en arbeidsoppgave man vanligvis utmerker seg i. Hvor vanskelig kan det være? Men vi så øyeblikkelig noe grunnleggende dedikert hos gutten. Og han var klinkende klar på yrkesvalget sitt. Han skulle jobbe i restaurant. Det er vi glad for i dag, sier Toralf Bølgen, som påpeker at utviklingen har skjedd med sjumilssteg fra første sekund.

– Dahl Jahnsen kunne «Grand cru»-landsbyene i Champagne på rams lenge før han hadde lov til å nyte alkohol, og 27-åringen har allerede en CV få ville rukket i et helt yrkesliv med fagbrev både i sal og på kjøkken, utplassering på stjernerestaurant i Cognac og vinkelner-utdanning. Vi i Bølgen & Moi er glade og stolte over å ha hatt han i rekkene så lenge, og ønsker alle lykke til videre på ferden, sier Toralf Bølgen.

– Medfødte evner

De siste årene har Henrik Dahl Jahnsen vært daglig leder på Bølgen & Moi Ny Hellesund frem til sommeren 2017 da han startet ved restauranten i Kristiansand både som kokk og som kjellermester med fokus på vin samt generell kompetanseheving på mat og drikke sammen med restaurantsjef Leila Derriche.

– Ja, Dahl Jahnsen har vært en stor inspirasjon for oss med sitt medfødt blikk for detaljer. evnen til å se på utsiden av «boksen» og en unik humor til glede for både ansatte og gjester, oppsummerer daglig leder ved Bølgen & Moi i Kristiansand, Stian Tungland.

Fortsatt klar for konkurranser

– Jeg er fortsatt sulten på nye konkurranser, og er glad for at Britannia vil gi meg muligheten til å utvikle meg videre. Jeg vil satse hardt for å forsøke og vinne Nordisk mesterskap, og så har jeg veldig lyst til å bli topp seks i EM som arrangeres i 2020. Jeg synes ikke EM i 2017 gikk helt som det skulle, så jeg har noe å revansjere der, sier Henrik Dahl Jahnsen.

Med unntak av sju uker ved en Michelin-restaurant i Frankrike sommeren etter ferdig skolegang, har han arbeidet ved Bølgen & Moi i Kristiansand i en 12-årsperiode, fra før han var ferdig med kokke- og vinkelnerutdannelsen. I 2013 ble han soussjef ved Bølgen & Moi Ny-Hellesund, der han fra mars 2014 og frem til nylig også var daglig leder. Nå kommer han fra jobb ved Bølgen & Moi Kristiansand.

– Det er en kombinasjon av mange ting som gjør at jeg nå velger å forlate Bølgen & Moi til fordel for Britannia Hotel. Jeg har fått en del tilbud som jeg har takket nei til opp gjennom årene. Men nå passet det bra, og jeg har jo hele tiden vært klar over at det ville være sunt, en eller annen gang, å gjøre noe annet. Britannia Hotel er et fantastisk prosjekt som det blir veldig spennende å få være med på. Med Christopher Davidsen på kjøkkenet, en meget sterk organisasjon i ryggen og klart uttalte ambisjoner, blir det utrolig utfordrende, men gøy å få være med på denne reisen, sier Dahl Jahnsen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Henrik Dahl Jahnsen


Henrik Dahl Jahnsen

Henrik Dahl Jahnsen (27) er kokkeutdannet fra Tangen videregående skole i Kristiansand, men har siden han tok eksamen som vinkelner ved Kulinarisk akademi, vært i tetsjiktet blant Norges fremste vinkelnere.

Han debuterte i konkurranser ved å vinne tittelen Young Sommelier i Norge i 2011.

Året etter ble han nummer tre i Norgesmesterskapet for vinkelnere, for deretter å bli norgesmester i 2014, 2016 og 2018. Han var også på pallen i NM 2015 (nummer tre) og i 2017 (nummer to).

I 2016 kom han til semifinalen i VM for vinkelnere (ble nr. 11 totalt), og i oktober 2017 ble han nummer to i Nordisk mesterskap for vinkelnere.

Henrik Dahl Jahnsen er styremedlem i Norsk Vinkelnerforening.

Powered by Labrador CMS