Camilla Evang i Diageo Norge gir deg tipsene for et hyggelig julebord - med alkohol. (Foto: Diageo Norge)
Camilla Evang i Diageo Norge gir deg tipsene for et hyggelig julebord - med alkohol. (Foto: Diageo Norge)

Tips for et vellykket julebord – med alkohol

Startskuddet har gått for julebordsesongen og tusenvis av mer eller mindre rutinerte festdeltagere inntar nå landets restauranter og barer.

Publisert

Denne julen vil Diageo igjen gjennomføre sin «Drink Positive»-kampanje. Kampanjen oppfordrer alle Diageo-ansatte til å være talspersoner for ansvarlig drikking, enten med venner og familie eller de menneskene de møter gjennom sine jobber.

– Vi er stolte av vårt arbeid for å fremme moderat drikking og takle skadelig atferd, sier markedssjef i Diageo Norge, Camilla Evang.

Kan bli en utrivelig affære

Julebordet skal være en positiv sosial begivenhet for alle – en mulighet til å feire året som nærmer seg slutten, bli bedre kjent med kollegaer og kunne prate med sjefen på nøytral grunn. Likevel ender det for noen som en kveld en vil glemme fremfor å huske.

Tross gode intensjoner, god mat, nyrenset dress eller kjole, kan fort julebordet bli en lite trivelig affære med langsiktige konsekvenser dersom man trår feil. I Norge har vi en god og lang tradisjon med å lytte til erfarne fjellfolk – i julebordsesongen vil det lønne seg å lytte til erfarne utelivsfolk.

Ser en merkbar bedring i norsk drikkekultur

– Vi ser en merkbar bedring i norsk drikkekultur. Folk drikker seg mindre fulle og krever kvalitet. Jeg håper at trendene vi har sett i forhold til det å velge premium kvalitet og heller drikke litt mindre også vil tas inn i julebordsesongen. Velg god kvalitet fremfor kvantitet, og pass på at du drikker nok vann. Da blir julebordet en opplevelse du husker med glede, sier Camilla Evang.

Fem tips for bedre julebordsfeiring

Evang har gjennom sin karriere sett og hørt det meste norsk restaurant- og uteliv har å by på. Hun har følgende råd til glade juleborddeltagere:

1) Husk at alkoholen i øl, vin og brennevin påvirker deg på samme måte. Det er ikke hva du drikker, men hvor mye du drikker som betyr noe.

2) Drikk vann og andre alkoholfrie drikkevarer mellom drinkene. På den måten får du en hyggelig kveld som du faktisk husker!

3) Få i deg mat før du starter med alkoholen, ikke drikk på tom mage! Dette vil sørge for at kroppen din prosesserer alkoholen saktere.

4) Ta vare på deg selv og andre. Hjelp kollegaer som kanskje har fått for mye å drikke og sørg for at de kommer trygt hjem.

5) Planlegg hvordan du skal komme deg hjem. Bestill en taxi på forhånd og husk - aldri bland alkohol med bilkjøring!

Saken fortsetter under illustrasjonen

Bransjens råd for et hyggelig julebord

* Spis før du drikker. Alkohol på tom mage går rett i blodet. Når magesekken er full, passerer alkoholen langsommere til leveren. Dermed kan leveren rekke å bryte ned en del av alkoholen før den føres med blodet ut i alle kroppens organer

* Tell antall enheter så du noenlunde styr på promillen. Der er én enhet i en alminnelig øl, et glass vin og et (4 cl.) glass brennevin.

* Drikk vann, så holder du hele kvelden. Øl, vin og brennevin virker vanndrivende så du kommer i væskemangel hvis du ikke drikker vann eller brus.

* Husk, du ikke blir usynlig av å drikke. Det er dumt å la en enkelt kveld ødelegge forholdet til kollegaene. Hverdagen på arbeidsplassen kan lett bli vanskelig dersom man har gjort eller sagt noe man senere angrer.

* Ta selv ansvar for dine handlinger. Husk at du er sammen med folk som du jobber med hver dag. Ta valg deretter.

* Kom den trygt hjem. Velg taxi eller kollektivt og la bilen stå. Alternativet er å velge en sjåfør som ikke drikker og kjører de andre sikkert hjem. Det er selvfølgelig opp til gjengen å sørge for at sjåføren får en ekstra morsom kveld.

* La bilen stå neste morgen. Det tar 1½ til 2 timer for de fleste å forbrenne en enhet, så promillen kan godt være over 0,5 dagen etter festen. En tommelfingerregel er at man forbrenner 1 gram alkohol pr. 10 kg. kroppsvekt pr. time. Veier man 60 kg., tar det derfor ca. 2 timer å forbrenne en enhet, da en enhet tilsvarer 12 gram alkohol – ta en taxi.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS