Foto: Knut Åserud

Tid for reinsdyrkjøtt

Nå er kvaliteten på reinsdyrkjøtt på topp, etter en lang sommer med gode beiteforhold. Med enkle grep lager du de lekre og sunne retter.

Publisert

Etter å ha fetet seg opp på friske sommerbeiter, er norske reinsdyr på sitt aller beste nå på høsten og forvinteren. Ferskt reinsdyrkjøtt er tilbake i butikkene, og det er tid for å fråtse i noe av det beste norsk natur kan by på.

Når du vil spise det sunneste kjøttet

Reinsdyrkjøtt er også noe av det sunneste du kan spise. Det er ekstremt magert, fullt av vitaminer og mineraler og inneholder like mye omega-3 som fisk.

– Med en slik eksklusiv råvare er det viktig å vite hva man bør gjøre for å få det aller beste resultatet på kjøkkenet. Siden kjøttet er så magert, er det lurt å passe veldig på å ikke varmebehandle det for mye. Da kan det fort bli for tørt. Men det er slett ikke vanskelig å lage saftige, lekre retter fra ulike deler av dyret, sier daglig leder i Finnmark Rein, Are Smuk Figved.

Noen tommelfingerregler er gode å ha

Finnmark Rein er landets største leverandør av reinsdyrkjøtt. Rein som ferskvare fås som indre- og ytrefilet, mørbrad, biff, steik og finnbiff.

– Alle tilberedes noe ulikt, men det finnes noen tommelfingerregler man bør huske på, forklarer Smuk Figved.

Alle kuttene bør være tørre og holde romtemperatur før du begynner stekingen. Fileter, mørbrad, biff og finnbiff kan stekes i panne, som skal være skikkelig varm før kjøttet legges i. Ikke stek for mye om gangen, for da synker temperaturen. Pass også på å snu kjøttet ofte for å unngå at det blir brent.

Hold temperaturen lav – og ikke glem steketermometer

For ovnssteking er det viktig å ikke bruke høyere temperatur enn 125 grader, og alltid bruke steketermometer til du har riktig kjernetemperatur. Da blir reinkjøttet ekstra saftig og mørt. Husk også alltid å la kjøttet hvile i minst 15 minutter slik at det ikke mister for mye væske når det serveres i skiver. Kjøttet er rødt i midten ved en kjernetemperatur på 65 °C, rosa ved 70 °C.

Det enkleste er det beste for det flotteste stykket

Fileter er selve festmaten fra reinsdyret. Indrefileten er det mest eksklusive du kan by på. Brun fileten raskt i pannen og etterstek på lav varme i rundt fem minutter. Hold det enkelt, for kjøttet er en fest i seg selv. Ytrefileten er nesten like delikat mager og mør. Etter en tur i pannen, kan den etterstekes i ovn på 125 grader i rundt 20 minutter.

Finnbiff er fest til hverdags

De aller fleste kjenner til finnbiff, og noen kaller det også reinsdyrskav. Dette er veldig tynne skiver av reinsdyrkjøtt, som ofte brukes til å lage en skikkelig smakfull viltgryte som passer like godt til hverdags som til fest. Brun kjøttet lett i en panne før du tilsetter det i gryta.

Seks tommelfingerregler for steking av reinsdyrkjøtt

Bruk ferskt reinsdyrkjøtt ved romtemperatur, tørk med kjøkkenpapir før steking.

Gjør det enkelt. Fersk, rein indrefilet taler for seg selv.

Pass på å ikke steke kjøttet tørt – rein er utrolig magert.

Reinsdyrsteik stekes ved 125 grader. Bruk alltid steketermometer.

La alltid steiken hvile i minst 15 minutter.

Slik tilbereder du ulike stykningsdeler av rein

Indrefilet – det mest eksklusive, møreste stykket. Stekes hel på høy varme.

Ytrefilet – et mørt stykke med jevn størrelse og mild viltsmak. Stekes som oftest hel, men kan også lages som små biffer. Svært rik på næringsstoffer.

Mørbrad – møre og store biffstykker. Stekes raskt på høy varme.

Biff – et mørt biffstykke med god størrelse og fyldig smak. Stekes i passe deler i panne på høy varme. Kan også lages helstekt.

Steik – et mørt og stort stykke som helstekes i ovn. Kjøttet har en fyldig smak og er veldig magert, og bør ikke gjennomstekes for ikke å bli tørt.

Finnbiff – et allsidig kjøtt og perfekt til den tradisjonelle finnbiffgryta, men også supert til wraps og pizza.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS