Nofima-forsker Jorunn Sofie Hansen (t.h.) mottar besvarelser fra elever ved Vågen vgs. Kantinen deres var én av fem som deltok i omfattende forbrukerundersøkelse om norsk og utenlandsk tomat. (Foto: Jorunn Sofie Hansen/Nofima)

Valgte norske tomater fremfor importerte

Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat.

Publisert

Denne saken er skrevet av Emil Bremnes, Nofima

I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en smakstest på norske og spanske tomater i fem kantiner i Rogaland. Undersøkelsen er en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert av Norges forskningsråd. Til sammen deltok 574 personer i testen, som gikk ut på å rangere hvilken av to varianter tomat som de likte best, og forklare hvorfor.

Den norske tomaten ble testet opp mot en importert tomat fra Spania, som ofte er å finne i norske salatbarer. Begge tomatene var av type standard løs vekt-tomat med størrelse mellom 57-67 mm, ca.120 gram. Pris og CO2-avtrykk var ikke en del av denne undersøkelsen, og er derfor ikke omtalt her.

De fleste likte norsk best

Undersøkelsen viste at hele 84 % av kantinegjestene foretrakk den norskproduserte tomaten. Mens 12,7 % foretrakk den spanske, syntes 2,6 % at tomatene var like på smak. På en skala fra 1-9, der ni er best, fikk den norske tomaten en gjennomsnittsscore på 7, mens den importerte tomaten endte på 4,5.

Resultatene kom som en overraskelse på forsker Jorunn Sofie Hansen ved Nofima. Hun står bak eksperimentet i samarbeid med Geir Håbesland (Brandgarden), Michel Verheul (Nibio) og Rune Slimestad (Plantchem).

– Forskjellen i preferanse er veldig stor sett i forhold til tidligere smakstester vi har gjennomført i prosjektet, sier hun.

Mer smak og finere farge

Hansen forteller at de som foretrakk den norske tomaten ofte begrunnet det med at den hadde mer smak og var søtere. Noen brukte også ord som «frisk» og «syrlig». Flere kommenterte at den norske hadde finere rødfarge. Ord som gikk igjen for den importerte tomaten var «vandig» og «lite smak». Noen oppfattet den som fastere i konsistensen. Positive kommentarer var også her «frisk» og «syrlig».

Smak og innholdsstoffene ble målt:

Fasthet

(0-100)

oBrix (mål for sukkerinnhold)

Syreinnhold (mg CAE/100 g)

Smak (0-100)

(Med NIBIO Smaksmodel)*

Norsk

80

4.9

479

50

Import

80

3.7

316

41

  • * En forskjell på tre enheter vil vanligvis kjennes igjen som forskjell i smak hos 85% av forbrukerne

– Vi har opplevd at kvaliteten på importerte tomater i kantiner er lav og at forbrukere uttrykker misnøye med smaken. Forsøket viser at det finnes god grunn for industrien til å benytte seg av norskproduserte tomater framfor, eller i tillegg til, importerte tomater, sier Hansen.

Forbruk og svinn

I forbindelse med smakstesten målte forskerne også hvor mye kantinegjestene forsynte seg av hver tomatsort i salatbaren. Der ble tomatene plassert ved siden av hverandre.

Omtrent tre av fire spiste tomater var fra Norge. Forbruket av den norske tomaten var ca. 160 % høyere enn den importerte.

– Denne tomaten var noe rødere. Det påvirket nok kantinegjestenes valg i starten, sier Hansen, før hun legger til at de gjennomførte testen i to uker flere steder.

– Derfor bør vi kunne forvente at gjestene hadde gjort seg opp en mening om hvilken tomat de likte best.

I tillegg til at den norskproduserte tomaten vant smakstesten, viste målinger fra salatbaren at den også ga fra seg minst svinn i form av væsketap.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS