Illustrasjonsfoto: Smak av kysten
Illustrasjonsfoto: Smak av kysten

Tanglopper og tare som fremtidens mat

Mandag 9. og tirsdag 10.mars 2020 samler det gastronomiske sjømatnettverket «Smak av kysten» matbransjen til inspirasjon og faglig påfyll. Da står både tanglopper og tare på menyen.

Publisert
Illustrasjonsfoto: Smak av kysten
Illustrasjonsfoto: Smak av kysten

10.mars er det duket for en «smaksekspedisjon» langs hele Norskekysten under den årlige samlingen til sjømatnettverket Smak av kysten.

De fire anerkjente kokkene Gunnar Jensen fra Tromsø (kaptein på juniorkokkelandslaget), Lars Laurentius Paulsen fra Trondheim, Anders Tveite fra Voss og Tony Martin fra Rogaland vil servere smaker fra hver sin region. Det er i Trondheim vi finner tangloppene.

Kortreist er bærekraftig

– I et bærekraftsperspektiv er det klart det er viktig for fremtiden at vi bruker mer av ressursene rundt oss, forteller Jim-André Stene i Trøndelag Sankeri som har sanket tangloppene. Han har i dag 252 arter på sankelisten sin som inneholder alt fra tare til alger, sopp og urter. Han håper tangloppene kan være et nytt tilskudd for fremtiden. Ifølge kjøkkensjef på Troll, Lars Laurentius Paulsen, smaker tangloppene som villreker.

Må utnytte havet bedre

Illustrasjonsfoto: Smak av kysten
Illustrasjonsfoto: Smak av kysten

– Havet byr på uendelige muligheter og det er hele tiden noe nytt vi kan oppdage, forteller tidligere restaurantanmelder for Bergens Tidende, Amanda Bahl om råvarene som står på menyen under den nasjonale fagsamlingen for matbransjen i Bergen. Hun mener at vi ikke er flinke nok til å utnytte mangfoldet i havet. -Det er for eksempel mange fiskearter som vi kan spise mye mer av enn hva vi gjør i dag, som sei, hyse og lyr. Som prosjektleder for Smak av kysten håper hun å kunne bidra til å sette søkelys på fremtidens sjømat og mangfoldet av arter som havet byr på.

Norge i unik posisjon

Thomas Madsen, styremedlem i Norsk Taredyrkeforening, forteller at det er spesielt viktig å utforske mulighetene med tare fordi verden befinner seg i en situasjon der det antagelig ikke vil være nok mat til alle i fremtiden, basert på dagens forbruk og produksjon:

– Tarens styrke er at den inneholder enormt mange næringsstoffer som mange av oss trenger mer av, som blant annet B12, jod, jern og C-vitamin. Norge er i en unik posisjon til når det kommer til å dyrke og høste sjøgrønnsaker som tang og tare på grunn av den lange kystlinjen vår, på mer enn 40 000 kilometer.

Mer bruk av tang og tare

Under den årlige kompetansesamlingen til Smak av kysten, 9.mars, vil de nylige utnevnte tareambassadørene til Smak av kysten, Simon Nilsen og Stian Leon Holme, vise andre kokker og produsenter hvordan de enkelt kan ta i bruk mer tare i matlagingen.

Produsent og Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen fra Austevoll Seaweed kommer for å informere om råvarene og sesongene. Forsker Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet vil fortelle om alle bruksområdene.

– Det finnes også mange bruksområder som folk kanskje ikke er klar over, forteller Madsen og legger til at tare i dag brukes i mer enn 650 ulike produkter, i alt fra tannkrem til ketchup. Og antallet øker uke for uke.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS