Heidi Røneid er prosjektleder for Future Foods. (Foto: Ola Waagen)
Heidi Røneid er prosjektleder for Future Foods. (Foto: Ola Waagen)

Arrangerer konferanse om plantebasert mat

Tirsdag 13. september inviterer Future Foods til en dag full av inspirasjon og mingling.

Publisert

– Den plantebaserte utviklingen skjer i rekordfart. Smaken og kvaliteten er noe helt annet nå enn for bare noen år siden. For å lykkes i markedet gjelder det å følge med i timen, og på Future Foods blir man oppdatert på trendene og lærer hva andre har gjort for å lykkes, sier prosjektleder for Future Foods, Heidi Røneid.

Heidi Røneid. (Foto: Ola Waagen)
Heidi Røneid. (Foto: Ola Waagen)

Konferansen ønsker å appellere til en bred matbransje, inkludert produsenter, dagligvare og kantineleverandører.

– Oslo kommune holder foredrag om vegetarsatsingen i kommunen, og hvilke krav som stilles til leverandører som leverer mat til kommunens arrangementer. Det blir foredrag fra Go'Vegan og Grønne folk, som har valgt to helt ulike fremgangsmåter for plantebasert mat - og lykkes. De skal dele hvorfor de har tatt valgene de har tatt og hvilke erfaringer de har, som kan være til stor hjelp for andre aktører som skal utvikle nye plantebaserte produkter, forteller Røneid.

Kantiner kan være en akselerator for bærekraftige valg

Det blir også foredrag om trender, nye start-ups, som vil revolusjonere matbransjen, og hvordan kantiner kan være en akselerator for bærekraftige valg.

– Vi legger også opp til mye «mingling» på konferansen. Vi mener det å treffe kollegaer fra bransjen, høre hva de gjør og kanskje starte nye samarbeid er en like viktig del av en slik konferanse, som å bli inspirert av foredrag, sier hun.

Planteprisen

Nytt i år er at Planteprisen deles ut på arrangementet. Planteprisen skal hedre aktører som sørger for plantebasert vekst og utvikling i Norge, og deles ut i kategoriene «Årets produkt», «Årets virksomhet» og «Årets initiativ».

– «Årets virksomhet» og «Årets initiativ» kåres av en jury, mens «Årets produkt» kåres av folket gjennom en avstemning på nett. Det er mange aktører som har gjort en formidabel jobb med å få gode, plantebaserte produkter ut til det norske folk, og det er på tide at disse hedres med en pris, sier Røneid.

Les mer om Planteprisen her

Programmet

09.00 – 09.05: Velkommen

09.05-09.35: Klimakrise, matsikkerhet og alternative proteiner – hvilke trender ser vi? Med Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør, Nofima

Det plantebaserte markedet utvikles raskt, og dagligvaremarkedet revolusjoneres av nye teknologier og prosesser.

Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima, ser på hvordan klimakrise, matsikkerhet og alternative proteiner påvirker trendene i markedet, og gi et innblikk i hva som tar av i land vi ofte er trendsettere.

09.35-10.05: Trender i serveringsmarkedet. Med Jonas Werner Andersen, kategorisjef, NorgesGruppen

Serveringsmarkedet er i endring, og må ta inn over seg konsekvenser av krig, pandemi og klimautfordringer. Trendene vi trodde kom har blitt endret på grunn av pandemi og krig, og nye trender har oppstått.

Jonas Werner Andersen fra Norgesgruppen kommer for å fortelle om trender i serveringsmarkedet, effekter av re-åpningen av restauranter og uteliv, og hvordan serveringsmarkedet blir påvirket av hva som skjer i verden.

10.30-11.00: Suksess med «erstatnings»-produkter. Med Preben Owren og Jane Helen Johansen, Go'Vegan og Synnøve Finden

Preben Owren. (Foto: Go' Vegan)
Preben Owren. (Foto: Go' Vegan)

Siden 2017 har Go’Vegan lansert nærmere 40 veganske produkter, fra ost og skinke til sjokolade og potetgull som konkurrerer mot bestselgende animalske produkter.

I dette foredraget får vi et innblikk i Go'Vegans erfaringer fra sin egen produktutvikling og markedsføring som et "vegansk" produkt. De gir oss også innblikk i hva de mener må til for å lykkes med plantebaserte produkter.

11.00-11.30: Grønnsaker i hovedrollen. Med Bjørnar Buserud, BAVI Food (Grønne Folk)

Grønne folk lager burgere og ferdigretter av «rare» grønnsaker, helt uten konserveringsmidler. Hvordan blir de grønnsaksbaserte produktene mottatt i et marked hvor mange vegetarprodukter er laget for å etterligne kjøtt?

I dette foredraget vil Grønne Folk dele erfaringer og fortelle om utviklingen og filosofien bak et produkt uten konserveringsmidler, laget av "rare" grønnsaker, men som smaker fantastisk.

11.30-12.30: Lunsj

Marthe Hiorth. (Foto: Coor)
Marthe Hiorth. (Foto: Coor)

12.30-13.00: Kan kantinen bli en akselerator for bærekraftige produkter og endrede matvaner? Med Marthe Hiorth, prosjektleder, Coor Service Management

Hver dag serveres over én million lunsjmåltider i norske kantiner. Det betyr et stort volum av mat og ikke minst et høyt antall kantinegjester. Har kantinen et uforløst potensiale for å akselerere bærekraftige produkter og matvaner?

I prosjektet Food (R)evolution brukes kompetanse fra kantinebransjen, matvareproduksjon, teknologi og forskning for å gjøre matvalgene grønnere. Hør de spennende (foreløpige) resultatene fra det pågående prosjektet.

13.00-13.30: Prisutdeling: Planteprisen

Prisutdeler: Wasim Zahid

Planteprisen deles ut til aktører som bidrar til planebasert vekst og utvikling i Norge. Det deles ut tre priser: Årets produkt, Årets selskap og Årets initiativ.

14.00-14.30: Oslo kommunes vegetarsatsing. Med Einar Wilhelmsen, finansbyråd i Oslo kommune.

Einar Wilhelmsen. (Foto: Oslo kommune)
Einar Wilhelmsen. (Foto: Oslo kommune)

I Oslo kommune er vegetar nå standardvalget på kommunes arrangementer. Hvorfor har Oslo kommune tatt dette grepet, hvordan vil det påvirke klimaregnskapet til kommunen og hva er erfaringene så langt? Hvilke krav stilles til leverandører, som leverer mat til kommunens arrangementer?

I dette foredraget vil Einar Wilhelmsen, finansbyråd i Oslo kommune, også komme med gode råd til aktører som er eller vil bli leverandører til kommunen og aktører som vurderer å gjøre vegetar til standardvalg i sitt selskap.

14.30-15.0: Speedpresentasjoner: Tre fremtidsbedrifter. Med Brian West, Foodful, Cris Ferguson, ONNA Greens, Caroline Kunst Wergeland og Anders Sjøblom, Plantbased.

I denne sesjonen blir du kjent med tre start-ups innen den plantebaserte verdenen, som jobber for å revolusjonere markedet.

15.20-15.50: «Nudger» forbrukere i riktig retning. Med Eskild Josten, ISS.

ISS er en av Norges største kantineleverandører - hvordan legger de til rette for at gjestene skal velge mer bærekraftig mat? Hvordan ivaretar de sitt ansvar for å redusere CO2-utslippene? Og hvordan sørger de for at de plantebaserte alternativene fremstår fristene for gjestene?

I dette foredraget vil Eskild Josten fra ISS fortelle om matfilosofien «GoodMoodFood» og hvordan ISS jobber for å sørge for god folkehelse og lavere CO2-utslipp gjennom bærekraftige måltider.

Mer informasjon om Futurefoods.no.

Her kan du kjøpe billett

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS