Havregryn inneholder masse energi og næringsstoffer som er bra for oss. I tillegg er det mye fiber i havregryn, og man holder seg akkurat passe god og mett lenge.
Havregryn inneholder masse energi og næringsstoffer som er bra for oss. I tillegg er det mye fiber i havregryn, og man holder seg akkurat passe god og mett lenge.

Nesten halvparten av oss spiser dette til frokost

Grøt har gjennom alle tider vært en viktig del av det norske kostholdet. I gamle dager var det vanlig å spise grøt som måltid flere ganger om dagen. 23. oktober feirer vi den norske grøtdagen.

Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.

Grøt er fortsatt en viktig del av kostholdet for mange nordmenn. I en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn sier 44 prosent* av dem som spiser frokost at de spiser havregrøt.

Havregrøt 

Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.
Kokken Heidi Bjerkan står bak fortånnagraut - en mektig god grøt som består av både vassgraut og rømmegrøt toppet med godt smør, sirup, revet fenalår og puffet bygg.

– Havregrøt metter godt, og er en god kilde til fiber. Hvis du vil lage en ekstra mettende grøt kan du koke den på melk, ta oppi en eggeplomme og en smørklatt. Da får du en supergrøt som holder deg mett lenge, sier ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn,  Torunn Nordbø.

Byggrynsgrøt 

– Grøt kan lages og serveres på mange ulike måter, og er et sunt og godt alternativ til frokost, middag og kvelds, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
– Grøt kan lages og serveres på mange ulike måter, og er et sunt og godt alternativ til frokost, middag og kvelds, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun håper også at flere får øynene opp for byggrynsgrøt. Byggryn er det kornslaget vi dyrker mest av i Norge, men bruken av bygg i kostholdet er på et svært lavt nivå. Nordbø har en ambisjon om å tidoble bruken av bygg i norsk kosthold.

– Vi spiser kun 3000 tonn bygg i året, men vi dyrker over 600 000 tonn. Så det er stort potensial for å øke nordmenns bygginntak. Byggrynsgrøt er et bra frokostalternativ med masse fiber og antioksidanter. En skikkelig supergrøt, sier hun. 

Se oppskrifter på grøt på Matprat.no

* Undersøkelsen ble gjennomført i mars 2024

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS