TelAviv2

Horecatrender: Populære byer i Midt-Østen

Tel Aviv i Israel nevnes i stadig flere reisemagasiner som en in-by. Amman i Jordan prøver å være "et moderne alternativ" i Midtøsten for å tiltrekke seg turister. Hva kan vi forvente oss av disse to byene i fremtiden?

Publisert

Sheraton Tel Aviv Hotel & Towers i Israel har flott beliggenhet ved stranden. (Foto: Ståle Økland)

Jeg tok turen for å se på byenes potensiale som reiselivsdestinasjon, og jeg oppdaget fort at det skal mer enn et hotell med fin beliggenhet til for å gjøre meg happy.

Tel Aviv er i vinden, og i trendmiljøer verden over snakkes det om byens potensial. Kanskje ikke så rart. Med en lang og vakker strand midt i byen, god temperatur og spennende shopping, fremstår Tel Aviv på utsiden som et slags Midtøstens Barcelona.

Jeg valgte å bo på Sheraton Tel Aviv Hotel & Towers. Servicen var sånn passe, rommet var litt skuffende, men beliggenheten helt nede ved stranden er veldig bra.

Prisnivået var derimot høyt, og det gjelder forøvrig i hele byen.

Mange spesialbutikker

Shoppingmessig er byen interessant. Kjøpesentrene fremstår som moderne, samtidig som du kan vandre i endeløse gater med nisjebutikker. Jeg har aldri sett en by med så mange spesialiserte butikker. Dette er en interessant observasjon, og jeg får nesten litt følelsen av hvordan shopping var i gamle dager.

Særlig tekstilbutikker er det mange av. Så veldig moderne er ikke nisjebutikkene, og dette er litt av problemet. Butikkene må også ha et innhold som er interessante og i tråd med moderne kunders behov. Men et levende marked er med på å skape puls i en by som tiltrekker seg mange mennesker, selv om de fleste turistene prioriterer Jerusalem, som ligger en times kjøretur unna.

Sikkerhetstiltak

Det finnes flere momenter som trekker ned Tel Aviv. Dette er en av de viktigste byene i et av verdens mest ustabile områder. Det gjør at at sikkerhetstiltakene er voldsomme. Alle kjøpesentrene er strengt overvåket, og det blir nesten som å bevege seg rundt på en flyplass i alarmberedskap.

Flyplassen er et eget kapittel. Jeg har reist verden rundt, men aldri sett så strenge sikkerhetstiltak noen gang. Det tok mer enn en time i sikkerhetskontrollen med utspørringer som minnet om et politiavhør. Helt fryktelig.

Totalt sett er Tel Aviv en ok by. Men hvorfor reise der, når det finnes så mange andre plasser i verden som ikke er så "militær" i sitt vesen?Vil Tel Aviv klare å bli den trendbyen mange tror? Jeg mener bestemt nei.

Amman

Amman er hovedstad i Jordan, et land som fortsatt styres av en kongefamilie, men som nå prøver å bli mest mulig moderne. Jordan har lenge satset på turisme, uten at landet har nådd helt opp i nordmenns hjerter.

Jordan er et relativt fattig land, men har etablert seg som en viktig hub for handel med Irak. Mange velutdannede irakere flyktet til Jordan under Iraks krig med USA. Amman vokser svært raskt, noe som har gått ut over byplanleggingen. Det er vanskelig å se en god struktur i byen. Den virker rett og slett rotete.

Jeg bodde på Kempinski hotell. Det var et veldig ok hotell. Den eneste ulempen var kanskje beliggenheten. Hotellet lå et stykke utenfor sentrum, dersom vi i det hele tatt kan snakke om et sentrum i Amman.De største kjøpesentrene ligger utenfor selve bykjernen. Som i Tel Aviv er disse strengt bevoktet. Du finner flere vestlige kjeder her, men ikke så mange konsepter som overrasker.

Servicen er derimot ikke så verst. Folk flest er hyggelige og smilende, i mye større grad enn det jeg opplevde i Israel. Et stort minus for norske turister er likevel klimaet. Amman ligger høyt oppe i fjellene, og om vinteren er det kaldt der.

Er Amman "det moderne alternativet" de prøver å være. Etter å ha reist rundt i alle de arabiske landene det siste året, kan jeg utvilsomt svare ja på dette. Likevel er det høyst usikkert hvor lenge dette vil vedvare. Blir det revolusjon også her, kan alt skje. Er Amman en interessant reiselivsdestinasjon totalt sett? Vel, jeg ville valgt en annen by.

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS