Det særdeles viktige toalettet

«Det er liten tvil om at det er enorme variasjoner i hvordan restauranter og spisesteder tar vare på, behandler og rengjør toalettene.»

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 5/2013 - Skriv inn kommentarer nederst på siden.

Dårlig rengjorte restauranter og hoteller skremmer bort gjestene. I en undersøkelse for en tid tilbake kom det frem at fire av fem gjester ikke ville besøke den samme restauranten eller hotellet hvis fasilitetene ikke var rene.

Spesielt toalettet blir trukket frem. Tre av fire nordmenn mener at et skittent restauranttoalett er ensbetydende med et skittent kjøkken. Et uhygienisk toalett kan utvilsomt ødelegge restaurantenes rykte. For jungeltelegrafen går raskt. Dessuten sørger anmeldersider, som blant andre Tripadvisor, raskt for en dom, hvis rommet ikke tilfredsstiller gjestens krav.

Jeg har vært på farten både i Norge og utlandet de siste månedene, og det er liten tvil om at det er enorme variasjoner i hvordan restauranter og spisesteder tar vare på, behandler og rengjør toalettene. Du finner absolutt ikke de grelleste eksemplene i negativ forstand i Norge, men like fullt er det viktig for deg som restauratør å by på et toalett som fremstår som innbydende å oppsøke – ikke det motsatte, hvis du ønsker at gjestene skal komme tilbake. Og det vil du jo.

En restaurant som får negativ medieomtale på grunn av dårlig hygiene vil raskt få færre kunder, som igjen fører til dårligere økonomi, og i verste fall konkurs.

Selv om toalettrenhold kanskje ikke er det første du tenker på som restauratør, viser undersøkelser at det altså er av stor betydning for dine gjester. Så det må være en prioritert oppgave. Det er ikke nok at det bare «ser fint ut». Det er også viktig at de som foretar renholdet har kunnskap om hvordan toalettrengjøringen skal utføres på en tilfredsstillende måte.Toalettene skal rengjøres jevnlig, ved behov også i åpningstidene med løpende tilsyn og renhold. Hvor ofte avhenger av besøksfrekvensen. Det skal ikke være tomt for de nødvendige hjelpemidlene etter et besøk på skåla. Uansett hvor stor trafikken er.

Så er du i tvil om du skal velge akkurat den restauranten eller spisestedet? Gjør som mange andre; ta en tur innom toalettet først. Da får du en pekepinn på kvaliteten på maten også.

Morten HoltRedaktør

Powered by Labrador CMS