horeca0410_stor
horeca0410_stor

Norden - gourmetregionen

Vi har nok en gang bevist at vi er en av verdens beste matnasjoner. Kanskje verdens beste akkurat nå. De tre siste gangene i den anerkjente kokkekonkurransen Bocuse d’Or har Norge tatt to gull og ett sølv. Ingen annen nasjon er i nærheten. Ikke Frankrike en gang.

Publisert

Gunnar Hvarnes endte riktignok på andreplass bak Danmark i Bocuse d’Or Europe 2010 i juni, men det er absolutt ikke å noe å deppe for. Vår norske deltaker gjorde en fenomenal innsats, og bare to poeng skilte mellom Danmark (920 poeng) og Norge (918). Det var nesten 50 poeng ned til Frankrike på tredjeplass. To poeng her kan sammenlignes med et par tideler på en 10 000 meter på skøyter.Så når det blir finale i Lyon i januar neste år, så er nok Gunnar godt forberedt til å ta innersvingen på danske Rasmus. Og det kommer sannsynligvis til å stå mellom de to. At Rasmus Kofoed, som driver Michelin-restauranten Geranium i Parken i København, skulle vinne, lå liksom i dagen. Han har bronse og sølv fra de tidligere konkurranser. Men nå har han fått sitt gull. Kanskje skal Gunnar få sitt neste år? At Norge har markert seg som et matland de siste årene er det liten tvil om. Samtidig viser også de nordiske nasjonene samlet stor styrke.Dommerne fra land som Kroatia, Ungarn, Malta og Slovakia, lovpriser den nordiske smaken. Alle de fem nordiske nasjonene endte blant de åtte beste (totalt 20 deltakerland), noe som beviser at det nå er Norden som er den ledende gourmetregionen på kloden. Men det tar mange år å bygge opp en ”merkevare”, og det er ikke mat, men natur som utlendinger forbinder med Norge og Norden.Fortsatt er det Frankrike, og til dels Spania og Italia, som er gourmetlandene for folk flest. Frankrike ender alltid i toppen, men de to andre nasjonene sliter med å markere seg i kokkekonkurranser.Men fortsetter vi her nord i Europa å plukke edelt metall og gode plasseringer, kan kanskje Norge og Norden etter hvert også bli festet i hjernebarken som et gourmetland og en matregion. Det er også viktig at den kunnskap og erfaring som våre aller beste kokker tilegner seg, også spres til flere restauranter her hjemme. Jeg tror også det må til noen norske restauranter i byer som for eksempel Paris. Her finner du alt fra libanesiske til vietnamesiske restauranter. Hvor er de norske og nordiske restaurantene i metropolen? Morten HoltRedaktør

(Horeca, nummer 4 2010)

Powered by Labrador CMS