Luwak kaffe

Verdens dyreste kaffebønner fra mårbæsj

Verdens mest eksklusive kaffen traktes av bønner som har vært gjennom fordøyelsessystemet til et mårdyr i den indonesiske jungelen. ’Kopi Luwak’ er merkevarenavnet.

Publisert

Den asiatiske palmesivetten inngår aktivt i produksjonen av Kopi Luwak når den spiser og fordøyer de røde kaffebærene.

Verdens dyreste kaffebønne kommer ut med avføringen til den asiatiske palmesivetten (et mårdyr, lat. Paradoxurus hermaphroditus), kanskje best kjent i Skandinavia som ’palmemår’. Dyret lever i jungelen i Indonesia.

En forskningsrapport bekrefter at de røde kaffebærene endrer mikrostruktur etter ferden gjennom sivettens fordøyelsessystem: Enzymene i dyrets tarmsystem bryter ned skallet rundt kaffebønnen og tilfører noe gjærings­prosessen. Resultatet er en unik, mildere smak og mindre beskhet. På nettet har vi funnet følgende maleriske beskrivelse: ”Jordlig, fuktig, sirupaktig, glatt og rik, med undertoner av jungel og sjokolade.”

Den årlige produksjonen ligger på knappe 250 kilo bønner, og kaffen – Kopi Luwak – er derfor priset til 7 000 kroner pr. kilo!

På Sumatra og Bali selges kaffen på kaffeplantasjer, hvor det også er en turistattraksjon å få smaksprøver av den eksklusive kaffen i koppen.

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS