Undervannsrestauranten, som er designet av arkitektkontoret Snøhetta, vil se ut som et tykt rektangulært rør av grov betong. (Illustrasjon: MIR/Snøhetta)

Nå bygges undervannsrestauranten

Nå er byggingen av Norges første og verdens største undervannsrestaurant, Under, i gang, like ved Lindesnes.

Publisert
I den vesle vika bak brødrene Gaute (til venstre) og Stig Ubostad skal restaurant Under bygges. Bak i bildet Lindesnes Havhotell. (Foto: Morten Holt)

– Når Under åpnes i mars 2019, vil gjestene oppleve en undervannsrestaurant de aldri har sett før. Dette prosjektet er en fin blanding av galskap og en idé vi har hatt i hodet noen år. Du må definitivt være litt fryktløs for å skape noe så spektakulært som dette, sier gründer og medeier av Under, Gaute Ubostad.

Det er røffe værforhold der restauranten bygges. (Foto;Aina Regina)

Sammen med broren Stig driver Gaute Ubostad både Rosfjord Strandhotell og Lindesnes Havhotell (bare et steinkast fra Under). Lenge før de kjøpte havhotellet kjøpte de i 2014 hadde de planer om en undervannsrestaurant – i nærheten av Rosfjord. Men området like ved Lindesnes Havhotell viste seg å være mye bedre egnet.

Les også: Her bygges verdens største undervannsrestaurant

Byggingen av restaurant Under er i gang. (Foto: Aina Regina)

Tøffe omgivelser

Under ligger ved Spangereid, og er omgitt av et røft og spektakulært landskap, der bølgende ofte vil sprute langt over taket.

Arne Marthinsen. (Foto: Aina Regina)

– Naturen og omgivelsene her vil gi restauranten en ekstra dimensjon. Det vil gjøre opplevelsen enda mer eksotisk og unik for sine besøkende, sier Gaute Ubostad.

Verdens største undervannsrestaurant

Bygningskonstruksjonen vil bli bygd på en lekter, og når kontrukasjonen er ferdig, vil den bli senket ned i sjøen og festet til fundamenter på sjøbunnen. Først da kan det indre arbeidet begynne.

– Under vil bli verdens største undervannsrestaurant, beskriver Arne Marthinsen.

Nicolai Ellitsgaard er kjøkkensjef for restaurant Under. (Foto: Aina Regina)

Han er prosjektleder i SubMar Group, en tverrfaglig gruppe med flere selskaper, ansvarlig for bølgeberegningene og de marine operasjonene i prosjektet. Martinsen og hans kompanjonger har dimensjonert og planlagt konstruksjonen, frakt- og havbunnsinstallasjonen, samt beregnet hva konstruksjonen skal kunne tåle mot de sterke naturkreftene.

Mange hensyn å ta

Ifølge Marthinsen er det ikke selve oppføringen av bygget som er det mest ekstraordinære ved dette prosjektet. Det er mange andre hensyn å ta.

– De røffe værforholdene vi har rundt Lindesnes har gjort det nødvendig å være ekstra oppmerksom på at konstruksjonen og materialene som brukes må tåle en støyt. Bygningen må kunne tåle enorme naturkrefter fra både havet, bølgene, været og vinden, forklarer Martinsen.

Rektangulært rør av grov betong

Undervannsrestauranten, som er designet av arkitektkontoret Snøhetta, vil se ut som et tykt rektangulært rør av grov betong. Den ene enden hviler på kysten, mens den resterende delen av røret skråner ned under overflaten, og lander på havbunnen omtrent seks meter under havnivå.

Bookingen åpnes for øvrig 1. februar 2018, og vil du ha bord i restauranten i åpningsdagene, så kan det bok lønne seg å være tidlig ute.

Les mer på Under.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS