Tidlig skreistart på Lofoten Fiskerestaurant i Oslo. Her daglig leder Ann Bergström kjøkkensjef og Philip Gudd. (Foto: Fursetgruppen)

Tidlig start på skrei-sesongen

Skrei-sesongen starter tidlig i år. Allerede lørdag 19. januar serverer Lofoten Fiskerestaurant skrei, som en av de første restaurantene i hovedstaden.

Publisert

Skrei-sesongen regnes vanligvis å starte i februar, med offisiell åpningsdato 14. februar. I år har imidlertid den berømte torskefisken fra Barentshavet allerede ankommet norskekysten, og denne helgen inntar skreien hovedstadens restauranter.

Klart for skrei. (Foto: Fursetgruppen)

Flere spiser skrei

En undersøkelse utført i fjor av Kantar TNS på vegne av Norges sjømatråd, viser at andelen mennesker som spiser skrei er økende i Oslo/Akershus. Nesten 8 av 10 (78 prosent) av de spurte opplyste at de hadde spist skrei minst én gang i løpet av året. Dette var opp fra 72 prosent i 2017 og 2016*.

Lofoten Fiskerestaurant på Aker Brygge er en av Oslos største spesialister på skrei, og serverte i fjor rundt 3,5 tonn av den populære fisken. I år har de allerede merket pågangen fra skreisultne nordmenn.

Skrei. (Foto: Marius Fiskum/Norges sjømatråd)

– Skreien har åpenbart en helt spesiell plass hos mange i Oslo. Allerede rett over nyttår begynner folk å ringe og spørre om når skreien kommer, sier Ann Bergström, daglig leder ved Lofoten Fiskerestaurant.

Treffer bredt

Skrei er torskefisk fra Barentshavet som trekker ned til norskekysten for å gyte. Kjøttet sies å bli uvanlig fast og velsmakende på grunn av de store avstandene fisken forflytter seg. Skrei fiskes helt fra Finnmark til Stad, men rundt 40 prosent skjer utenfor Lofoten og Vesterålen.

Skreien er populær blant nordmenn, og på Lofoten Fiskerestaurant fylles bordene av både unge og gamle.

– Vår erfaring er at skreien er elsket av alle slags mennesker. Gjestene våre er alt fra dresskledde næringslivsfolk til pensjonister eller unge, urbane hipstere. Felles for dem alle er nok jakten på en ekte, norsk matopplevelse, sier Bergström.

Pressemelding

* Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar TNS i første kvartal 2018, med et utvalg som skal representere populasjonen i Norge i form av geografi, kjønn og alder. Undersøkelsen ble gjennomført i første kvartal 2018, med 1129 respondenter fra hele landet. I utvalget fra Oslo/Akershus var det 271 respondenter, det tilsvarer ca. 24 % av hele utvalget. Respondentene er i alderen 20 til 65 år.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Skrei

Torskefisk som vokser opp i Barentshavet, og trekker til norskekysten hver vinter og vår for å gyte.

Ordet skrei kommer fra norrønt «skrida», som betyr å vandre, og de lange vandringene gjør fisken muskuløs og velsmakende.

Finnes langs kysten i perioden januar til mai.

Skreien skiller seg utseendemessig fra kysttorsken ved at den er lengre og spissere i formen, og har lysere fargetegninger i skinnet.

Serveres gjerne som tradisjonell skreimølje – med lever, rogn, smørdampede gulrøtter og kokte poteter.

Powered by Labrador CMS