Sakker akterut i stjernekampen

LEDER: Selv om Norge fikk to nye stjernerestauranter og sågar en restaurant med tre stjerner, sakker vi akterut i stjernekampen i forhold til våre naboland.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Horeca 2/2016.

Vi må bare gratulere Esben Holmboe Bang & co på Maaemo med stjernedrysset. Det er historisk og sensasjonelt med en norsk restaurant med tre stjerner. Likeså er det historisk og fantastisk av Sven Erik Renaa & co å kapre den første stjernen i Norge utenfor hovedstaden. Vi gratulerer også Mikael Svensson og Kontrast med debutstjernen. Men den kanskje aller største prestasjonen står Statholdergaarden for. Bent Stiansen & co fikk stjerne for 19. året på rad. Det er nordisk rekord!

Sverige har ingen restaurant med tre stjerner – som Norge og Danmark, men vårt naboland i øst har desto flere restauranter med to stjerner.

Både Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog og Fäviken Magasinet har nå to stjerner. Dessuten har Sverige nå hele 20 restauranter med en stjerne, etter at fem nye ble tilført listen, noe som betyr at Sverige nå har 28 stjerner fordelt på 24 restauranter i guiden.

Til sammenligning har altså Norge nå sju stjerner fordelt på fem restauranter, og en av dem skal sågar stenges i løpet av sommeren (Fauna). Danmark er ikke mye dårligere enn Sverige, og også i en egen klasse – langt foran Norge. I likhet med Norge fikk Danmark sin trestjernersrestaurant (Geranium), men i tillegg har også Danmark to restauranter med to stjerner, Noma og a.o.c. Dessuten har Danmark hele 19 restauranter med en stjerne (fire nye i 2016), og totalt altså 22 restauranter med en stjerne eller flere. Mange er forundret over at Noma, som har vært regnet som en av verdens beste restauranter i en årrekke, ikke fikk den tredje stjernen. Du finner en oversikt over alle de nordiske stjernerestaurantene på Horecanytt.no. Les også mer om stjernedrysset i Horeca 2/2016.

Morten Holt
Redaktør

Les mer om Horeca 2/2016 her

Powered by Labrador CMS