Hotellet Sommerro på Solli plass. (Foto: Chris Aadland)

Bygger hotell i gamle Oslo Lysverker

Våren 2021 åpner Petter Stordalen & co nok et hotell i en gammel ærverdig bygning i Oslo. Denne gangen dreier det seg om gamle Oslo Lysverker ved Solli plass. Hotellet får 236 rom når det åpnes. I tillegg blir det utleie av 16 suiter i nabobygget.

Publisert
Petter Stordalen i inngangen til gamle Oslo Lysverker. (Foto: Chris Aadland)

Etter nyttår starter restaureringen og ombyggingen som skal gi kvartalet i Sommerogaten 1, tidligere Oslo Lysverker, en ny storhetstid. Våren 2021 åpner det igjen som prosjekt Sommerro på Frogner, med hotell, boliger, restauranter og kulturscene.

Vestkantbadet bevares. Det samme gjør kunst, arkitektur og detaljer fra interiøret. Målet er å blåse nytt liv i en unik del av norsk designhistorie, og åpne dørene for et bredt publikum.

«Lys, kraft, varme»

– Dette bygget er en skatt. «Lys, kraft, varme» er hugget inn i steinen ved inngangen. Og jeg lover at når dette bygget gjenoppstår våren 2021, vil det stråle langt utover by- og landegrenser. Vi vil gi nytt liv til Solli plass, og i tillegg skape en ny stolthet for norske arkitektur- og designstorheter, sier grunnlegger av Nordic Hotels & Resorts og en av byggets eiere, Petter A. Stordalen.

Det er Nordic Hotels & Resorts som skal drifte hotellet når det åpnes.

Det gule ambassadebygget (til høyre i bildet) blir forvandlet til en villa med 16 suiter for utleie. (Foto: Roberto di Trani)

Her kan du lese historien om Oslo Lysverker

Hotell og leilighetsbygg

Petter Stordalen lover at Vestkantbadet skal bevares og åpnes igjen våren 2021. (Foto: Chris Aadland)

Prosjekt Sommerro vil bestå av et hotell med tilhørende villa på totalt 252 rom og suiter, flere barer og spisesteder, inkludert en sirkelformet takrestaurant på over to etasjer som får utsikt over hele byen.

Kvartalet vil også inneholde 80 leiligheter og en kulturscene som skal romme 700 personer.

Lobbyen er spektakulær i det gamle Oslo Lysverker-bygget, og vil bli bevart. (Foto: Roberto di Trani)

Vestkantbadet bevares

Mye av utsmykningen fra Oslo Lysverker blir sentral del av hotellet når Sommerro åpner i 2021. (Foto: Roberto di Trani)

Vestkantbadet bevares. Bassenget skal drives av hotellet, men være åpent for publikum – så det vil fortsatt være mulighet for å ta sitt faste morgenbad der, som i dag. I tillegg får hotellet et eget svømmebasseng på taket, som Oslos eneste takterrasse med bademuligheter.

Mellom byggene kommer grøntområder og små torg. Det tidligere gule ambassadebygget i Inkognitogata skal restaureres, med 16 suiter til utleie.

Åpent og tilgjengelig

GrecoDeco, Alice Lund og Adam Greco, skal innrede hotellet Sommerro. (Foto: Chris Aadland)

– ​Fra å være et lukket kontorbygg med adgangskontroll vil dette viktige kulturminnet bli åpent og tilgjengelig, og preget av liv og aktivitet. Nybyggene på baksiden vil bygge opp under dette – og kvartalet vil åpnes opp. Det er meningsfylt og spennende å få frem fra glemselen de unike elementene og de mange historiene som sitter i veggene her. Dette er et prosjekt med like mye kjærlighet for det som har vært, som entusiasme for hva det kan bli, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Sune Nordgren skal kuratere kunsten til hotellet. (Foto: Chris Aadland)

Tett samarbeid med byantikvaren

Bygget fra 1931 er tegnet av arkitektduoen Andreas Bjercke og Georg Eliassen, som også stod bak blant annet Sjømannsskolen, Jernbanetorget 2 (Tidligere hovedkontoret for Den norske amerikalinje) og hovedbygningen til Norsk Folkemuseum.

Bjercke og Eliassen tegnet også Oslo Rådhus, sammen med Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. Billedhugger Asbjørg Borgfelt og maleren Per Krogh har stått for utsmykkinger. Eierne har som mål å bevare mest mulig av det som har kulturhistorisk verdi og skape et mest mulig tidsriktig interiør. Samarbeidet med byantikvaren er tett og fruktbart.

– Vi har hatt et veldig godt og konstruktivt samarbeid med eiere og arkitekter så langt og gleder oss til en spennende videreføring frem til hotellet står ferdig. En vellykket gjenbruk av denne typen eiendom er avhengig av at eieren ser de eksisterende kvalitetene og bygger videre på det, og ikke minst at man bruker dyktige fagfolk i alle ledd av prosessen. Her må man ha god kontroll på gjennomføringen, sier byantikvar Janne Wilberg.

Internasjonale designtalenter

Det er Alice Lund og Adam Greco fra GrecoDeco som skal designe interiøret i tett samarbeid med arkitektkontoret LPO Arkitekter. Den prisvinnende duoen er kjent for sitt detaljrike og gjennomarbeidede designarbeid, som kaster glans over gamle perler. De har blant annet stått bak London- hotellet «The Ned» som åpnet i 2017, der ærverdige Midland Banks lokaler nå er blitt et av byens mest populære samlingspunkter.

Lund og Greco har startet en omfattende research i norsk arkitektur og design fra mellomkrigstiden. De har reist landet rundt og dypdykket i Nasjonalmuseets arkiver. Sammen har de pekt ut fire hovedinspirasjonskilder; interiør og utsmykking fra Oslo Rådhus, mønster og farger fra kunstneren og designeren Gerhard Munthe, skandinavisk art deco og europeisk funksjonalisme.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Prosjekt Sommerro på Solli plass

* Hotellet heter Sommerro.

* Eiere av bygget er Strawberry Brothers (40 %), Aspelin Ramm (40 %) og Høegh Eiendom (20 %).

* Hotellet skal driftes av Nordic Hotels & Resorts.

* Stort fokus på helse og trening. Vestkantbadet blir restaurert med basseng og badstuer, vi får flere behandlingsrom og et stort treningssenter for medlemmer.   

* Frogners første takterrasse med basseng, restaurant og bar.

* En kulturscene for opptil 700 gjester.

* Eventsal for opptil 250 personer og flere styrerom.

* Fire restauranter og tre barer.

* Co-working fasiliteter.

* En tilhørende villa med 16 suiter.

* 236 hotellrom som består av flere kategorier.

* Bygget og interiøret er fra Art Deco-perioden 1925-1935

* Arkitekter er LPO Arkitekter

* Interiørdesignere er GrecoDeco

Powered by Labrador CMS