
Lager «verdens beste» møsbrømlefse
Anita Vik, som driver Lefspia i Steigen, lager «verdens beste» møsbrømlefser. Eyvind Hellstrøm mener i alle fall at lefsene er de beste han har smakt.

Og han er ikke alene om å mene at Lefspias lefser skiller seg ut: Da kronprinsparet besøkte stedet på idylliske Engeløya i 2014, syntes de lefsene var så gode at Anita «Lefspia» Vik ble bedt om å ta med sine lefser under en mottakelse på kongeskipet i Lofoten noen dager senere.

Etablerte sted på Engeløya
Engeløya er definitivt ikke verdens navle, der den ligger en times kjøring utenfor E6-traseen i nord med sine om lag 800 fastboende.

Men de som finner veien ut til øya ute i havgapet – der neste stopp i vest og nordvest er Lofoten, stikker gjerne innom Anita Vik. For lefsene hun lager er i ferd med å bli verdensberømte langt utenfor kommunen.
Hvorfor Lefspia?
– I barndommen ble jeg kalt Pia i familien. Det var et søskenbarn av meg som kom på navnet da jeg skulle starte serveringsstedet og bakeriet, svarer Anita Vik smilende.

Det begynte i det små, men har vokst seg større. I flere år bakte hun lefser til serveringen på bygdetunet på den andre siden av øya, men etter hvert tok interessen seg opp, og planene om et eget bakeri og serveringssted begynte å spinne.
– Det begynte så smått i 2005, med et lite bakeri der jeg kjevlet for hånd. Etter hvert investerte jeg i en maskin, og i 2007 var et eget produksjonskjøkken på plass. Bestillingene begynte å renne på, og jeg forsto at det var et marked, sier Vik.
Kafé i fem år

Interessen for Viks lefser vokste og vokste, og planene om et eget serveringssted tok form. Den 22. juli 2011 – en dato som for nordmenn mest er knyttet opp mot tragiske hendelser i Oslo-området, åpnet hun.
– Det var helt fullt hus her hele dagen, og jeg leste ikke om den tragiske som hadde skjedd før jeg satte med ned ved midnatt, forklarer hun.

Serveringsstedet ligger helt i havkanten – med utsikt mot Hamarøy.
15 000 lefser i året
Nå selger hun rundt 2000 lefser på serveringsstedet hver sommersesong, men i lefsebakeriet er det liv året rundt. For hun leverer også lefser til en rekke andre arrangementer og serveringssteder.
– Jeg lager nok 15 000 lefser i løpet av året, men har i grunnen aldri telt dem! sier «Lefspia».
Møsbrømlefser
Møsbrømlefse er en varm og søt lefse med opphav i Salten i de nordlige delene av Nordland. Den kan spise til frokost, middag og kvelds. Og gjerne også til dessert hvis du har plass i magen.
Opprinnelsen var at dette var et måltid for folk flest. Flatbrød ble bløtt opp og tilsatt noe søtt. Etter hvert har det blitt «modernisert» i form av lefser, sier Vik, og avslører gjerne hemmeligheten bak «verdens beste» møsbrømlefser. – Først lager jeg lefsene. Innholdet er en blanding av helmelk, fløtemysost og meljevning (for å få den passe tjukk nok). Til slutt tilsettes søtning (gjerne sirup).