Illustrasjonsfoto: Morten Holt
Illustrasjonsfoto: Morten Holt

Klart for Norsk Opplevelseskonferanse i Narvik 

Neste uke arrangeres Norsk Opplevelseskonferanse i Narvik. Konferansen tiltrekker seg mange spennende foredragsholdere. Lars Monsen, «museumshater» fra USA, og samisk turisme er noen stikkord for årets konferanse.  

Publisert

Konferansen, som arrangeres for 12. gang, er den viktigste møteplassen for norske opplevelsesbedrifter.

Hit kommer 285 aktører fra hele Norge for å lære, diskutere, få inspirasjon og knytte nettverk. Det kommer flere interessante foredragsholdere til Narvik, også fra det store utland:

Tasia A. Duske. (Foto: Marie Bergsli)
Tasia A. Duske. (Foto: Marie Bergsli)

«Museums are f***ing awesome

Museum Hack ble startet av «museumshateren» Nick Gray, som forelsket seg i museumsverdenen og som nå har utviklet formidlingskonsepter som retter seg mot folk og turister som ikke ser på seg selv som museumsgjengere. Til Narvik kommer direktøren for selskapet, Tasia A. Duske, fra New York. Hun vil snakke om hvordan etablerte kulturinstitusjoner kan tilby guidede turer på helt nye måter, lagt opp for folk som ikke vanligvis besøker museer.

Dagny Øren. (Foto: Per Sollerman)
Dagny Øren. (Foto: Per Sollerman)

Dette er et spennende formidlingskonsept som foreløpig ikke finnes i Norge. Dette blir et av høydepunktene på konferansen. Skal vi satse på kultur som en ny bærebjelke for norsk turisme, må vi også utfordre oss selv på hvordan vi formidler, og at vi gjør det på en måte som engasjerer turistene, sier Bård Jervan fra næringsklyngen Innovative Opplevelser, som er en av arrangørene.

«Mr. Friluftsliv» kommer

Lennart Pittja. (Foto: Lennart Pittja)
Lennart Pittja. (Foto: Lennart Pittja)

Hvordan bør vi forme framtidens naturbaserte opplevelsesturisme i Norge? Til denne diskusjonen har konferansen invitert en nye stemme; hele Norges «Mr. Friluftsliv», Lars Monsen. Han vil bringe sine erfaringer fra andre land inn i diskusjonen om dette viktige temaet.

– Økende interesse for naturopplevelser øker behovet for god tilrettelegging og framtidsrettet besøksforvaltning. Samtidig som det gir mer verdiskaping og flere nye arbeidsplasser, skaper det debatt om sikkerhet, allemannsrett og norske friluftstradisjoner. Jeg gleder meg til å høre om Lars Monsens erfaringer, og hans syn på både muligheter og utfordringer knyttet til dette, sier Dagny Øren, bransjeansvarlig for opplevelser i NHO Reiseliv, som er medarrangør av konferansen.

Samiske opplevelser i vinden

Lennart Pittja er samisk, styremedlem i WINTA, verdensorganisasjonen for urbefolkningsturisme og har sin egen bedrift, Sapmi Nature Camp, i Gällivare i Sverige. Han er opptatt av potensialet i en opplevelsesbasert turisme som er bærekraftig i sitt møte med det samiske, og urbefolkninger verden over:

– I en tid der globalisering gjør land og verdensdeler mer og mer like, blir urbefolkningene viktigere som bærere av unike tradisjoner, levemåter, autentisitet og kulturelt mangfold, sier Lennart Pittja.

Til konferansen kommer mange av bedriftene i Johtit - Samisk Reiseliv, som er et nettverk for fornyelse av samiske opplevelser i Nord-Norge. Det vil også være en festaften med lokal samisk inspirert mat og en konsert med den samiske musikeren og regissøren Elle Márjá Eira.

Samarbeid

Norsk opplevelseskonferanse er et samarbeid mellom Innovative Opplevelser, Nordland fylkeskommune, Innovasjon Norge, NHO Reiseliv, Nordnorsk Reiseliv AS og Adventure Travel Trade Association.

Les mer om konferansen her.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS