Elgstua m Soppen

Gullkantet investering i en lavkonjunktur

På tre år er omsetningen økt fra i underkant av 13 millioner kroner til over 21 millioner. Resultat er løftet fra null til 1,8 millioner. Elgstua er kjerringa mot strømmen i lavkonjunkturen som satte inn i 2008, samtidig som bedriften var midt i en stor investering.

Publisert

Siri og John Tømte på Elgstua. (Foto: Odd H. Vanebo)

Som nå altså viser seg å være gullkantet: Til sammen har eierselskapet Tømte Holding AS investert 15 millioner kroner i Elgstua etter overtakelsen sommeren 2006.

Kjøpet kostet vel seks millioner. Ni millioner er brukt til oppussing. Det ser ut til å ha vært en fornuftig investering: Omsetningen økte fra 12,8 millioner kroner i 2007 til 17,8 i 2008, og videre til over 21 millioner kroner 2009, en økning på 60 prosent i perioden. I dette ligger en tredobling av salget i gatekjøkkenet Soppen.

Rasjonaliseringsgevinst

Investeringen på vel ni millioner kroner i oppgradering av Elgstua, innebærer bl.a. at alle 19 rom i dag holder god hotellstandard med bad, dusj og WC og TV, naturligvis.

Kafeen er ominnredet med freeflowdisk.

Kjøkkensjef og kokk Tommy Elstrøm, vertinne Siri Tømte, vert John Tømte og Anne-Grete Johansen ved Elgstua spisested i Elverum, gleder seg over gode tider til tross for finanskrise.

– All ominnredning er gjort for å rasjonalisere driften. Vi har lettet atkomsten til kafeen, som er blitt mer kafé og litt mindre restaurant. Gjestene forsyner seg selv med bagetter, sandwicher og annet påsmurt – og kaker, naturligvis – fra kjøledisken.

- Vi legger ikke på for dem lenger. Det var jo en à la carte-restaurant, og er det delvis ennå. Middag bestilles i kassen, men serveres ved bordet.

På tallerken

Kafeen på Elgstua. (Foto: Odd H. Vanebo)

- Forskjellen er at vi nå serverer på tallerken og ikke på fat. Vi har satt inn vannismaskin så servitørene slipper å lage ismugger. Alle disse små og store grepene har bidratt til at lønnsprosenten er banket ned fra 52, som den var før vi tok over, til 38 i 2009. Vareprosenten er i samme periode banket ned fra ca. 29 til 27. Som igjen betyr en bruttoavanse på 73, som vi sier oss vel tilfredse med. På JaFs har vi lagt oss på en bruttofortjeneste på 62–63 prosent.

Elgstua med Soppen i bakgrunnen. (Foto: Odd H. Vanebo)

I oppgraderingen inngikk også en total renovering av klimaanleggene både i Elgstua og Soppen.

Det var en stor kostnad – 650.000 kroner bare i Soppen – men vel verdt å ta. Dessuten hørte det selvfølgelig med maling både ut- og innvendig. I dag sitter vi med et moderne og fullgodt anlegg. Regnskapsresultatene viser at det var en fornuftig og god investering, fremholder John Tømte.

Investering på is

Eierne har til alt overmål en ferdig plan om et tilbygg som skal inneholde 22 nye gjesterom og kurs-/konferansefasiliteter. Prislappen er på vel 15 millioner kroner. Men:

– Selv om det er gått bra de siste tre årene, er ikke k/k-markedet det spenstigste i lavkonjunkturen bransjen befinner seg inne i – uten tegn til den store lysningen. Så inntil videre får nok denne planen ligge på is, sier John Tømte.

Les resten av saken i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS