Icebar Oslo Vikctoria og Kris

Icebar Oslo: Iskald arbeidsplass

Med minus fem grader på arbeidsplassen er det viktig at de ansatte i Icebar Oslo er godt kledd og skodd. Likevel stortrives de ansatte i den iskalde baren, som ligger i gamle Kristiania nattklubbs lokaler.

Publisert

Kjølige dager på jobben plager ikke Vicktoria Kirkeby og Kris Endre Pettersen, tvert imot, de stortrives på den nye arbeidsplassen. (Foto: Karine H. Henriksen)

– Arbeidsmiljøet her er veldig godt. Hos oss handler det like mye om å yte god kundeservice, som å være en god bartender, sier Vicktoria Kirkeby.

Samarbeid med Thon Hotels

Den noe uvanlige baren åpnet i november og er den tredje Icebar i verden. Icebar Oslo samarbeider med Olav Thon Hotels.

Barområdet rommer 500 kvadratmeter, hvorav 100 kvadratmeter utgjør selve isbaren. Det gjør den til verdens største isbar så langt. De som jobber her har ingen ordinær arbeidsplass. Det viktigste er at de er godt kledd for en arbeidsøkt.

Her serverer vi drikke i spesialproduserte isglass. Glasset smelter sammen med drikken og gjør den ekstra kjølig og god, sier daglig leder Joachim Langbrekke Larsen. (Foto: Karine H. Henriksen)

– De må bruke klær som tåler kulden. Under de svarte dressene, som er spesialdesignet, har de superfleece og ullsokker. Klærne er testet ut av dem som har utviklet Icebar konseptet. I tillegg har de sko som tåler minus 40 grader, en skikkelig varm lue og gode hansker, sier daglig leder Joachim Langbrekke Larsen.

Jobber skift i kalddelen

Åpningstiden er fra klokken to på dagen til midnatt. De ansatte jobber i to skift på åtte timer hver. Hver hele time sluses gjestene inn i den kalde delen av baren.

– De som begynner å jobbe i isbaren klokken to er inne i tre kvarter. Deretter har de et kvarters pause og kan gå ut i den varme delen. Etter totalt tre timer i den kalde delen bytter de med dem som jobber i butikken og den varme baren, sier lederen.

Kuldegrader på jobb hele året

Med kuldegrader på jobben hele året er det en risiko for at de ansatte kan bli syke.

–- Det er gøy å se hvordan noen bare gyver løs på isblokken, mens andre er mer avventende og usikker. Og ja, vi har helt klart sett noen talenter her, sier iseksperten Kris Endre Pettersen. (Foto: Karine H. Henriksen)

– I begynnelsen tenkte jeg litt på dette med forkjølelser. Men bank i bordet – ingen har blitt syke så langt. Du kan godt sammenligne arbeidsmiljøet med de om jobber ute, for eksempel snekkere. De jobber mange ganger under lange og kalde forhold. Dessuten har vi den fordelen at det verken blåser, eller er fuktighet i luften. Det gjør at det ikke blir så kaldt, sier isbarsjefen.

Før baren åpnet sikret han seg likevel ved å sjekke ut arbeidsforholdene med HMS og HR-avdelingen i Thon.

Profesjonelle allroundere

Selv om de ansatte har pauser må de opptre profesjonelt uansett hvor de beveger seg.

– Vi jobber i en av Oslos mest profilerte barer og det er god innsikt fra gateplan. Det betyr at personalet hele tiden må være klar over at de til enhver tid er synlig, både for gjestene her inne og de som går forbi utenfor. Det er uhyre viktig at de er serviceminded og tenker på kundene hele tiden, forklarer Joachim Langbrekke Larsen.

Språkkunnskaper er også viktig

– Vi har et personale som snakker godt engelsk, tysk, fransk og norsk. Til sommeren vil vi dessuten få inn ei jente som snakker japansk. Det er viktig at vi kan kommunisere med alle turister, også de som kommer langveisfra.

Selv om de ansatte hovedsakelig jobber som bartendere, må de også håndtere andre arbeidsoppgaver som å guide gjestene, innregistrering i resepsjonen og salg i butikken. De må også hjelpe kundene av og på med dressene.

– Det er viktig at de ansatte klarer å håndtere mange roller. De må kunne alt om konseptet og historien bak, sier Larsen.

Les resten av saken og se flere bilder i Horeca nummer 3 2010

Bli abonnent på Horeca nå

"
Powered by Labrador CMS