Lokaleråvarer

Verdens kokkeelite: Private kjøkkenhager er den nye mattrenden

Den nye store trenden på matfronten er hjemmedyrkede grønnsaker, gjerne fra egen hage. Grønnsaker vil i stadig økende grad brukes som hovedingrediens i matlagingen. Dette viser en fersk undersøkelse gjennomført blant 285 av verdens fremste mesterkokker, restauranteiere og matkritikere, alle medlemmer av ”Electrolux World´s 50 Best Restaurants Academy”.

Publisert

René Redzepi driver restaurant Noma i København.

Stjernekokken René Redzepi ved restaurant Noma i København, nylig kåret til verdens beste restaurant, er ikke i tvil om at det er hjemmedyrkede grønnsaker som er i vinden på det internasjonale markedet. Redzepi påpeker at det ikke lenger er like stort fokus på kjøtt som tidligere.

– Jeg tror vi går inn i en periode der folk i mye større grad velger grønnsaker og andre planter som hovedingredienser i matlagingen. De vil oppdage at de ikke nødvendigvis trenger kjøtt for at middagen skal bli fullkommen, sier Redzepi.

Lokalt eller organisk?

Illustrasjonsfoto.

Det har også pågått en kulinarisk popularitetsdebatt om hva som er mest trendy av lokalprodusert og økologiskprodusert mat. Undersøkelsen viser at lokalprodusert mat er mest i vinden nå.

Blant de spurte svarer 55 prosent at de tror lokalproduserte råvarer kommer til å være den viktigste trenden for folk flest de kommende årene. Tilsvarende andel som svarer økologisk mat er kun 25 prosent.

– Dette er interessante funn, siden lokalprodusert mat ikke nødvendigvis er mer positivt for miljøet eller for matprodusentene, sier markedssjef Lene Holtan i Electrolux Norge.

Fair trade produkter ut?

Sanghoon Degeimbre i aksjon.

I løpet av de siste årene har flere såkalte fair trade-produkter blitt tilgjengelige i dagligvarehandelen. Dette kan være et tegn på økende interesse hos forbrukerne, men det virker ikke som om restaurantbransjen har like stor tro på denne utviklingen: Bare 2,6 prosent av de spurte mener at fair trade-mat kommer til å gjøre seg gjeldene som en viktig trend de neste to årene.

Mat fra grønnsakshagen

Michelin-stjernekokken Sanghoon Degeimbre, mesterkokk ved den spektakulære og eksklusive Pop Up restauranten Electrolux Cube i Brüssel, er en av de fremste eksponentene for de nye råvaretrendene.

Degeimbre bruker grønnsaker som hovedingrediens i flere av rettene som serves i Electrolux Cube.

Til dette formålet har Degeimbre også laget sin egen grønnsakshage, der den daglige avkastningen dikterer mye av det som blir servert gjestene i løpet av en dag.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS