Zermatt nett - foto iStockphoto

Zermatt: Et bilfritt fjelleldorado

Siden 1962 har det ikke vært en eneste drivstoffdrevet bil i Zermatt. Alle byens gjester må ta toget (Zermatt Shuttle) opp de 12 kilometerne fra byen Täsch, der bilen parkeres i Matterhorn Terminal.

Publisert

Zermatt - sett fra Grandhotel Schönegg. (Foto: Morten Holt)

Vel fremme i Zermatt, 1600 meter over havet, fraktes de videre til sine hoteller med tilnærmet lydløse elektriske biler, som det for øvrig kryr av i den sveitsiske fjellbyen.

Men det finnes også hestetaxier som sørger for at du får en lettere vei frem. Og vil du ha det enklere enn joggesko og fjellsko er det sykler til leie.

Elektrisk bil i hovedgaten i Zermatt. (Foto: Morten Holt)

– Det gir byen en helt spesiell atmosfære, som du ikke finner så mange andre steder. Du får en annerledes følelse, mener hotelldirektør på Grandhotel Schönegg, Konrad Metry, og legger til smilende:

– Vår gjester trenger aldri å tenke bekymrende på om de har tatt et glass for mye! For de skal ikke kjøre likevel.

Hvert hotell har en eller flere elektriske biler - som gjestene fraktes til og fra togstasjonen med. (Foto: Morten Holt)

Innbyggertallet seksdobles

Zermatt, den sveitsiske fjellbyen under Matterhorn (4478 moh.), har rundt 5000 innbyggere. Når vintersesongen er som mest hektisk og i sommerferietiden kan det være opp mot 30 000 gjester i byen.

Stedet har hele 124 hoteller og om lag 8000 hotellsenger. I tillegg besøker veldig mange byen på dagstur.

Zermatt og Matterhorn er blant de aller største turistattraksjonene i klokkelandet. Det skal tillegges at det rundt byen finnes om lag 20 andre fjell som er like høye, men ikke like spektakulære, men for fjellinteresserte er Zermatt rett og slett et eldorado.

Aldri i beit

Kanskje du kommer til Zermatt uten at du har bestilt hotell. Som en av få byer byr Zermatt på ekstra service!

Matterhorn Terminal i Täsch. Her må du parkere bilen og ta toget Zermatt Shuttle de 12 kilometerne opp til Zermatt. (Foto: Morten Holt)

På en stor elektronisk tavle like ved togstasjonen er det nemlig en oversikt over alle ledige overnattingsplasser i byen. Med priser. Noe å sette opp Sentralbanestasjonen i Oslo også? Eller Gardermoen?

Vil du bli abonnent på magasinet Horeca? Klikk her

Stor byggevirksomhet

Byggevirksomheten har eksplodert i byen de siste 10 årene, og hver sommer kryr det av store kraner i byen.

– Det har tatt helt av, og er blitt litt for mye, etter min mening. Byen mister etter hvert litt av sin sjarm, mener hotelldirektør Konrad Metry.

I 1962 ble byen herjet av tyfus, og de aller fleste som bodde her, døde. Men etterpå startet turistboomen i byen, og siden har turismen bare vokst og vokst. Nå er Zermatt blitt en av de aller best besøkte turistattraksjonene i Sveits.

Takket være Matterhorn.

Les mer om Zermatt her

Se denne og flere saker fra Zermatt i Sveits i Horeca nummer 1 2011

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS