Hernan Friele

Kaffeprisene har doblet seg

De internasjonale kaffeprisene har doblet seg det siste halvåret, og det er duket for ytterligere oppgang på verdensmarkedet. Dette betyr at den norske forbruker også må betale mer for kaffe, men fortsatt er kostnaden for en kopp kaffe under 1 krone.

Publisert

Herman Friele: - Må forberede oss på ytterligere et par kroner i prisøkning i løpet av de neste måneden

Kaffe er en av verdens største eksportvarer i verdi etter olje, og prisene bestemmes på råvarebørsen i New York. Her opererer også de store internasjonale finansinstitusjonene som investorer. Kaffe følger den samme høye prisstigningen som nå gjelder de fleste råvarer og ikke minst for næringsmidler.

"Dette har resultert i at butikkprisen på kaffe i Norge også har øket med et par kroner for en pose kaffe ut til forbruker", sier Herman Friele, styreleder i Kaffehuset Friele. "Slik vi bedømmer prisbildet på verdensmarkedet og i Norge, må vi forberede oss på ytterligere et par kroner i prisøkning i løpet av de neste månedene. Men la oss likevel ikke glemme at det koster fortsatt mindre enn en krone å lage en god kopp kaffe hjemme på kjøkkenet. Denne rimelige gleden kan vi vel unne oss i hverdagen."

Mindre kaffe fra Brasil og Colombia

Årsaken til den sterke prisøkningen finner vi først og fremst i Brasil og Colombia, to av verdens største produsenter av god kaffe. Den globale kaffeproduksjonen er på ca. 120 millioner sekker (1 sekk = 60 kg) og ca. 50 millioner av disse kommer fra Brasil.

I Norge er Brasil dominerende i kaffeblandingene. Historisk har Brasil hatt store kaffelagre for å balansere variabel produksjon fra år til år. Dette er ikke tilfellet lenger; det er lite kaffe på lager. Neste år forventes en dårlig høst med ca. 10 millioner sekker mindre enn årets avling. Samtidig har Colombia store problemer med sitt normale produksjonsmål på 13 millioner, som de tidligst vil nå i 2013. I år produserer de ca. 10 millioner sekker.

Alt i alt betyr dette at det går mot knapphet på kaffe de neste årene. I det lengre tidsperspektiv er det kun mer produktivt jordbruk som kan gi større produksjon. De 10 siste årene er arealet for kaffeproduksjon i Brasil redusert med 1,5 % og i samme periode er verdensforbruket øket med 2 %. Halvparten av denne økningen konsumerer produksjonslandene selv, altså blir det mindre kaffe igjen til eksport, bl.a. til Norge.

Fem år før et tre er i produksjon

"Fra du planter et kaffetre tar det nesten 5 år før treet er i full produksjon og gjennomsnittsalderen på trærne rundt om i verden er høy", sier Herman Friele. "La oss derfor innstille oss på at den velkjente loven mellom tilbud og etterspørsel vil bety høye priser iallefall de neste årene. Dette har også en positiv side, nemlig at små og store kaffebønder rundt om i verden kan forbedre sin levestandard. Jeg kan nevne et eksempel: Frieles egen kaffefarm i Brasil, som vi eier sammen med brasilianske partnere, er verdens største farm for (Utz-)sertifisert kvalitetskaffe. Her er arbeidslønnen til de over 1.000 ansatte blitt nesten doblet på 3 år. Dette er bra og det bekrefter igjen at de høye kaffeprisene er kommet for å bli."

Kaffehuset Friele er Norges ledende og eldste kaffehus, og vårt arbeid er preget av ansvarlighet og lidenskap til kaffe. I 1799 handlet Herman Friele sin første kaffelast, og seilte den hjem til Bergen. Også i dag reiser vi jorden rundt for å smake på kaffeavlingene og velge ut de beste partiene. Med en markedsandel på ca 35 prosent kommer hver tredje kaffekopp som drikkes i Norge fra Kaffehuset Friele.

Powered by Labrador CMS