PopUpSverige (2)

Svenske matopplevelser midt i Oslo

Pop-up-restauranten Signatur i skal denne uka by publikum på ekte smaksopplevelse signert åtte svenske slott og herregårder – midt i Oslo. Restauranten holder kun åpent en uke, i Sofienlund på Skøyen.

Publisert

Hundrevis av vakre slott og herregårder utgjør en viktig del av Sveriges kulturarv fra middelalderen og frem til i dag. Mattradisjoner står sentralt når en rekke av disse praktbyggene er gjort tilgjengelig for publikum gjennom de siste tiårenes konvertering til hoteller og restauranter.

Nå tar representanter for det herskapelige svenske vertskapet opplevelsen til et norsk publikum, gjennom pop-up-restauranten Signatur.

Åtte kjøkkensjefer

Kjøkkensjefer fra åtte forskjellige slott og herregårder i Sverige står bak Signatur i perioden 21. til 28. oktober. Hver dag i en uke presenterer en ny kjøkkensjef sin treretters middag med tilhørende drikke, slik den serveres i deres egen slotts- eller herregårdsrestaurant. På menyen står alt fra Västkust-hummer til dåhjort og perlehøns, tilberedt og presentert på tradisjonelt vis med tilhørende vinmeny.

– Det som tidligere var luksus forbeholdt adel og overklasse blir stadig mer tilgjengelig for folk flest. Vårt rike utvalg av slott og herregårder som nå er åpne for publikum er unikt i nordisk sammenheng, og blir stadig mer populært blant de som besøker Sverige fra andre land. Vi ønsker å gi folk en genuin smaksopplevelse av herskapsliv her i Oslo, og synes en ”pop-up”-restaurant er en spennende måte å gjøre dette på, sier Thomas Johansson, leder for VisitSweden i Norge.

Slotts- og herregårdshistorie

Den rike slotts- og herregårdshistorien i Sverige har røtter tilbake til middelalderen, og spenner over århundrer med svensk arkitektur, kunst og håndverk på sitt beste. Det finnes hundrevis av slike praktbygninger i hele Sverige, ofte vakkert beliggende ved vann, skog og kulturlandskap og stadig flere blir åpne for publikum som hoteller.

– Når åtte kjøkkensjefer presenterer sin signaturrett, setter vi maten i sentrum, og gjennom måltidet vil vi fortelle historiene om disse tradisjonsrike stedene. Vi håper dette vil inspirere folk til å reise og oppleve mer, og at enda flere vil ønske en herskapelig ramme rundt en ferie eller en begivenhet i livet sitt, sier Johansson.

Disse byr på servering

Her er de åtte slott og herregårdene som står bak Signatur. Datoen i parentes.

Häckeberga Slott – 21. oktober

Midt i et av Skånes vakreste naturreservater, på en av Häckbergasjøens syv holmer, ligger Häckeberga Slott. Myteomspunnet og med aner helt tilbake til 1300-tallet, er dette et slottsbesøk vel verdt for de som setter ekstra pris på kortreist mat, svensk whisky og et godt stykke kunst. De eventyrlystne iblant oss kan oppleve villsvinjakt på Häckeberga Slott, som forøvrig også er nominert som Sveriges beste viltrestaurant.

Karlaby Kro - 21. oktober

Karlaby Kro og Häckeberga Slott deler scenen fredag 21. oktober. Omgitt av åkrer og frukttrær i den lille byen Karlaby midt på Österlen, ligger Karlaby Kro. Her har gårdsbruk og hestehold blitt forvandlet til et mysig hotell i naturskjønne omgivelser.

Bjertorp Slott – 22. oktober

Bjertorp er Sveriges yngste jugendslott. Her kan besøkende bo i et av slottets 35 unike rom med imponerende kombinasjon av farger og mønstre, samt personlige detaljer fra familien Littorins liv. Fortellingen begynner på rom 209 og 211 med Knut Henrik Littorins foreldre, deretter følger spennende historier om blant annet Rasputin, Brødrene Nobel, Ulla Wikander. Gjester kan også glede seg over prisbelønte gourmetopplevelser i slottets egen restaurant

Hillringsberg Herrgård – 23. oktober

Kun et steinkast fra den vakre Glafsfjorden i Värmland finner vi høytidelige Hillringsberg Herrgård. Den historiske hovedbygningen, som er en av Värmlands eldste herregårder i tre, ble oppført så langt tilbake som i 1768. Eiendommen har tidligere huset alt fra kraftverk, smie, snekkerverksted, jernproduksjon til sagbruk og tremasseproduksjon. I dag kan gjestene få et innblikk i herregårdens stolte fortid, og samtidig nyte et avslappende opphold i naturskjønne omgivelser.

Dömle Herrgård – 24. oktober

Dömle Herrgård ligger i Värmland, regionen i Sverige kjent for sin store tetthet med herregårder. Her starter de sin historiske beretning helt tilbake til istiden for 10.000 år siden, via klosterliv på 1400-tallet og splid på 1600-tallet, fordeling av eiendommer på 1700-tallet og til etablering av herregården i 1853. Gjester kan i dag feire bryllup, arrangere vinsmakinger i Dömles egen vinkjeller, og nyte gourmetretter i egen restaurant.

Baldersnäs Herrgård - 26. oktober

På en grønn halvøy i Laxsjöen ligger den idylliske herregården Baldersnäs. Herregårdens historie starter i 1796 men først fra 1975 har allmennheten kunnet glede seg over både herregården og naturreservatet den befinner seg i. Baldersnäs park var på sin tid en av de fremste og største romantiske parkanleggene i hele Sverige, med små stier, grotter og kunstige holmer. For de som ønsker å trekke litt frisk luft etter et bedre måltid av lokale råvarer anbefales en “kvällspromenad” gjennom parken, samtidig som man nyter utsikten av vakre Laxsjön

Tanums Gestgifveri – 27. oktober

I 1663 fikk Björn i Hee tilslag på å bygge det som i dag er Tanums Gestgifveri på byens høyeste punkt. Siden den tid har stedet vært en møteplass for konger, adelen og stjerner, og kan skryte av en av Sveriges eldste restauranter i kontinuerlig drift. Besøkende kan delta i spennende skjærgårdsaktiviteter som kräftskiva og hummersafari. I tillegg til å nyte gourmetopplevelser i restauranten som feirer 350 år i 2013.

Hennickehammars Herrgård – 28. oktober

Denne vakre herregårdsbygningen fra 1700-tallet gir deg følelsen av å tre inn i brødrene Grimms eventyrverden, omringet av trolske skoger og private tjern. Besøkende på Hennickehammars Herrgård kan falle for fristelsen og unne seg prisbelønt gourmetmat fra lokale produsenter. For de som ønsker å få en aromainnpakning eller andre naturkosmetiske ansiktsbehandlinger herregårdens egne spa det rette stedet.

Powered by Labrador CMS