party.jpg

Politiet må redusere utdanningskrav til dørvakter

Justisdepartementet vil likevel ikke kreve full vekteropplæring for fremtidens ordensvakter. Det betyr at Oslo-politiet tvinges til å redusere utdanningskravet for ordensvakter betydelig.

Publisert

Det blir likevel ikke krav om full vekteropplæring for fremtidens ordensvakter. (Foto: Colourbox)

– Oslo politidistrikt vil ikke lenger ha lov til å kreve full vekterutdannelse for personer som vil bli ordensvakt. Dermed risikerer hovedstaden i fremtiden å ha et dørvakt-korps som er langt mindre skolert enn det er i dag.

Dette avslører Aktuell Sikkerhet i sin kommende utgave, etter at Justisdepartementet overraskende har gått bort fra det opprinnelige utdanningskravet for ordensvakter i den nye loven om vaktvirksomhet.

Trer i kraft 1. april

Den nye loven er forventet å tre i kraft 1. april. Et av argumentene for å endre den gamle vaktvirksomhetsloven, er Justisdepartementets oppfatning om at vekterutdanningen må styrkes gjennom heving av utdanningsnivået - både kvalitets- og kvantitetsmessig.

Departementet har tidligere argumentert for at det ikke er noen grunn til å stille lavere krav til en ordensvakt enn til andre vektere. Dette ble begrunnet med at ordensvakter på grunn av tjenestens karakter vil kunne havne i vanskelige situasjoner, hvor god opplæring er av stor betydning.

I forskriften som nylig var ute til høring, ble det presentert som en forutsetning at fremtidens ordensvakter skulle bli nødt til å gjennomføre trinn 1, 2 og 3 av vekterutdanningen – i tillegg til ordensvaktkurs.

Enklest mulig

– Dette gikk vi bort i fra, etter å ha vurdert innsigelsene som kom etter at forskriftene til loven hadde vært ute på høring. Vi ønsker å gjøre dette så enkelt som mulig, slik at byrden blir minst mulig for dem det gjelder, sier avdelingsdirektør Knut Fosli i Justisdepartementet til Aktuell Sikkerhet.

Etter gjeldende lov i dag, er det i dag ikke krav om full vekterutdanning for ordensvakter. Det har imidlertid vært kø av kritiske røster som har hevdet at mange ordensvakter, spesielt ved utesteder, verken har vært seriøse eller godt nok skolerte. Justiskomiteen var blant dem som mente den nye loven måtte kreve økt utdanning også for denne yrkesgruppen.

Oslo politidistrikt har som et forebyggende tiltak i lang tid stilt ekstraordinære krav til alle som har søkt om ordensvakt-godkjennelse. I hovedstaden er forutsetningen at alle som godkjennes må ha gjennomført og bestått trinn 1, 2 og 3 av vekterutdannelsen, i tillegg til bestått ordensvaktkurs og deltakelse på en egen ”politiets dag”.

Når den nye loven trer i kraft, og dispensasjonsperioden utløper, vil imidlertid ikke Oslo politidistrikt lenger ha mulighet til å kreve denne vekterutdannelsen før de utsteder den såkalte ordensvaktbrikken.

– Det blir ikke anledning til å stille ytterligere krav enn hva bestemmelsene i den nye vaktvirksomhetsloven krever, sier Knut Fosli til Aktuell Sikkerhet.

På tvers av politidistriktene

Nytt i den nye loven, er også åpningen for at godkjente ordensvakter kunne jobbe på tvers av politidistriktene.

Justisdepartementet har i tillegg lempet på hvem som kan utføre ordensvakttjenester. Kravet som lå til grunn for forskriften da den var ute på høring, tilsa at utesteder, og andre med pålegg om ordensvakttjenester, måtte leie inn disse fra godkjente vaktselskaper.

– Det er fortsatt slik at ordensvakter enten må leies inn fra godkjente vaktselskaper, eller at firmaer sørger for å ha sitt eget vaktvirksomhetsforetak. Vi har imidlertid gjort det enklere å drifte eget vakthold, ved at selskapene nå kan skille ut en egen avdeling uten eget organisasjonsnummer under sitt opprinnelige selskap, sier Knut Fosli til Aktuell Sikkerhet.

"
Powered by Labrador CMS