GeirangerCruise1

Rekordår for cruiseturismen i Norge

1694 cruiseanløp og to millioner cruiseturister er innmeldt i Norge i 2011. Det er en vekst på 15 prosent fra 2010, og blir et rekordår for cruiseturismen her til lands. Cruisedestinasjonen Norge nå en markedsandel på sju prosent i Europa.

Publisert

Cruiseskip i Geirangerfjorden. (Foto: Morten Holt)

Cruisesesongen blir stadig lengre, og strekker seg i år fra midten av mars til september. Fra 2009 til 2010 hadde Norge en cruisevekst på seks prosent, mens vi fra 2008 til 2009 hadde en vekst i antall cruisepassasjerer på rundt 15 prosent.

– 2011 blir et rekordår for cruiseturismen i Norge, med minst 15 prosent økning på landsbasis målt i antall besøkende cruiseturister, sier direktør for Cruise Norway AS, Wenche Nygård Eeg til Nationen.no. Hun forteller at cruisedestinasjonen Norge nå en markedsandel på sju prosent i Europa.

Sterkest vekst i sør

"

Flere utenlandske turister kommer sjøveien. Ålesund forventer en økning i antall anløp med 43 prosent i år. (Foto: Birger Flem, Ålesundregionens Havnevesen)

Ifølge prognosene for 2011 er det Kristiansand, Ålesund og Åndalsnes som er de store cruisevinnerne i 2011 – alle med over 40 prosent økning fra fjoråret (se statistikk lengre ned i saken)

Nord-Norge ser ut til å få noe mindre vekst enn Sør-Norge med noen få unntak. Både Alta, Hammerfest, Nordkapp og Leknes i Lofoten får flere cruisegjester i år enn i fjor.

Cruisekalender

– For å kunne påvirke en best mulig spredning av cruiseanløpene til Norge har Cruise Norway, i samarbeid med de fleste norske havner og Innovasjon Norge, utviklet en cruisekalender. Kalenderen er en oversikt over cruiseanløp til norske havner hele tre år fram i tid, sier Eeg.

Hun mener at cruisekalenderen mener med fordel også benyttes av landbasert reiseliv.

– Her får en god oversikt over hvilke dager og tider det er cruiseskip til havn, uttaler Eeg.

Prognoser for 2011

Prognosen for 2011 viser følgende økning til norske cruisedestinasjoner:

Kristiansand 60 %

Ålesund 43 %

Åndalsnes 42 %

Bergen 33 %

Stavanger 28 %

Olden 27 %

Geiranger 25 %

Oslo 23 %

Flåm 17 %

(Kilde prognose: Cruise Norway AS)

Les hele saken på Nationen.no

"
Powered by Labrador CMS