HovigMatkulturpris2
HovigMatkulturpris2

Espelid Hovigs Matkulturpris til Klepp Frivillighetssentral

”Med mat som bærende element skaper de optimisme, trygghet og respekt for enkeltmennesker og i lokalmiljøet", skriver forslagsstilleren om Klepp Frivilligsentral, som er tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2012. Prisen ble utdelt av Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk under Kokebokens dag på Hamar torsdag 31. mai.

Publisert

Daglig leder Ann Kristin Hatletvedt (til høyre) i Klepp Frivilligsentral og Salwa Idris Yahye mottok prisen på vegne av Frivilligsentralen. Her sammen med Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. (Foto: Flemming Støldal)

Det har vært et ønske å premiere den innsats som forhåpentligvis foregår i det viktige møtet mellom forskjellige matkulturer i Norge. Derfor har Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2012 valgt å sette søkelyset på møtet mellom matkulturer,

* Hvem får det til å svinge i møtet mellom matkulturer?

* Hva skjer når maten blir brobygger?

* Hvor skapes nye bærekraftige ideer?

Mat og matkultur som virkemiddel

Klepp Frivilligsentral har brukt mat og matkultur som virkemiddel helt fra starten for 20 år siden. Frivilligsentralen har i alle år arbeidet for å skape møteplasser for at folk i Klepp som er ukjente for hverandre kan møtes, bli kjent og på sikt utvikle et godt vennskap.

Matkultur har vært et viktig element i dette arbeidet. Sentralen inviterer til ulike typer matkurs, kurs der norske og utenlandske retter står på programmet.

De organiserer matkurs for nyankomne enslige menn. Et bakekurs har fått stor interesse blant somaliske kvinner. De ønsket nemlig å lære å bake for at barna skal kunne servere norske kaker når de inviterer til bursdagsselskap. Folk fra alle land har dessuten lært å lage både komle og pinnekjøtt - og marsipankake til 17. mai.

Lages retter fra mange land

Daglig leder Ann Kristin Hatletvedt (til venstre) i Klepp Frivilligsentral og Salwa Idris Yahye mottok prisen på vegne av Frivilligsentralen. (Foto: Flemming Støldal)

En internasjonal kvinnegruppe, som er et samarbeid mellom Frivilligsentralen og Flerkultur-fritid, møtes månedlig.

Det blir alltid servert et måltid, og det lages retter fra mange land, Somalia, Bosnia, Palestina, Thailand, Afganistan som eksempel. Måltidet byr på nye ingredienser og tradisjoner som må forklares både historisk og sosialt - på norsk.

Juryen skriver bl.a. i sin begrunnelse om å gi årets pris til Klepp frivilligsentral:

Den daglige nødvendige matlagingen er en global gjerning. Alle har et forhold til mat. Felles måltider, utveksling av oppskrifter, felles kurs i norsk og utenlandsk matlaging, felles feiring av høytider som ramadan, eid, jul og påske, er viktige stikkord for sentralen. Når vi viser hverandre våre mattradisjoner i praksis og inviterer til å dele måltider, slipper vi folk inn, og når vi tar imot invitasjoner oppstår gode følelser, respekt og nysgjerrighet. Maten blir brobygger der broen mangler.

Juryen

Årets jury har bestått av følgende medlemmer: - Tove Diesen (matskribent og mottaker av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2008 ). Leder av årets jury. - Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - Direktør Bernadette Kumar, Nasjonalt kompetansesenter for minoritetshelse. - Marit Mervik, leder av Faglig Matråd.

Opprettet av Faglig Matråd

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble første gang delt ut i 1994 og går til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske.

Prisen er opprettet av Faglig Matråd for å hedre innsatsen til Ingrid Espelid Hovig ved å formidle norsk matkultur, ernæring og sunt kosthold gjennom en hel generasjon på våre TV skjermer.

Tidligere prisvinnere

Tidligere vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris er:

2012: Klepp Frivilligsentral

2011: Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole. 2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta 2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme 2008: Matskribent Tove Diesen 2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel 2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas 2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde 2004: TV kokk Wenche Andersen 2003: Kokk Harald Osa 2002: Matjournalist Borghild Fiskå 2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten 2000: Produsent Arnt Harald Stange 1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad 1998: Kokk Arne Brimi 1997: Kulturjournalist Henry Notaker 1996: Dr.med Ingvar Hjermann 1995: Professor Jan Raa1994: Mag.art. Astri Riddervold

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS