Eggerøre Bruschetta med spekeskinke
Eggerøre Bruschetta med spekeskinke

Spekemat er sankthanstradisjon

Vår markering med bålbrenning og lystige lag rundt sommersolverv, har både en religiøs og folkelig opprinnelse. I våre gamle, norske kokebøker trekkes spekemat fram som selve tradisjonsmaten. I dag er norsk spekemat inne i en oppgangstid, både hva gjelder smak, kvalitet og vareutvalg.

Publisert

– At sankthans og spekemat hører sammen, vil jeg gjerne skrive under på. Fra alle mine barndoms sankthansfeiringer på Sørlandet, er det de salte godsakene med deilig eggerøre til som vekker gode matminner, sier Åse Kringlebotn, som er kommunikasjonssjef i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Lange spekeskinketradisjon

Tradisjonen med å speke skinke, strekker seg 2700 år tilbake i tid, nærmere bestemt til vikingene.

I vår tid har norsk spekeskinke fått konkurranse fra spanske og italienske “fettere”. Dette har inspirert etablerte og nye produsenter til å videreutvikle og forbedre det norske produktet. Norsk spekeskinke har i dag tatt plass ved siden av sine konkurrerende, internasjonale merkevarer i toppklasse.

Spekemat på andreplass

– Nordmenn forbinder sommermat først og fremst med grillmat, men på en sikker andreplass ligger spekemat med alt det gode tilbehøret, forteller Åse Kringlebotn.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS