Baren Mann og Kvinne Colourbox

Det er mannen som betaler

Menn bruker nesten dobbelt så mye penger på uteliv som kvinner, viser en ny undersøkelse. Og Oslo-folk bruker skyhøyt mer enn alle andre. 1000 kroner er sluttsummen når en mannlig gjennomsnittsnordmann regner sammen hva han har lagt igjen på restauranter, kafeer og utesteder den siste måneden.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det viser en undersøkelse utført av Sentio Research for Danske Bank. For kvinner kommer regningen på 600 kroner.

– Forskjellen utgjør nesten 5000 kroner i året. Når det gjelder å dra kortet på by’n er det liten tvil om at mannen er den ivrigste, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Danske Bank.

Kanskje ikke uventet spretter forbruket i været med stigende inntekt. Når lønnen passerer millionen, vokser månedsbudsjettet på uteliv til rundt 1450 kroner.

De geografiske forskjellene slår enda sterkere ut.

Storbyliv

– Folk på Sørlandet inkludert Telemark bruker minst, i gjennomsnitt mindre enn 500 kroner. Oslofolk ligger i motsatt ende av skalaen, med et forbruk på nær 1500 kroner. Det urbane storbylivet frister nok til å åpne lommeboka.

Forbruket får likevel ikke noen varsellamper til å lyse hos privatøkonomen i Danske Bank.

– Når et par har spist sammen, er det som oftest mannen som betaler, sier Jørn Lie på Gamle Raadhus. (Arkivfoto)

– Mange har god råd og unner seg litt ekstra, men det er lite som tyder på at folk bruker over evne. Nordmenn flest har nok litt høyere boliggjeld enn ønskelig, men mange har gode sparevaner, og det daglige forbruket synes på ingen måte å være ute av kontroll, sier Monica Haftorn Iversen.

– Forskjellene mellom kvinner og menn henger sammen med at kjønnsrollene er ganske tradisjonelle når restaurantregningen skal gjøres opp, tror Jørn Lie, eier av restaurant Gamle Raadhus i Oslo og tidligere medlem av kokkelandslaget.

Mannen betaler

– Når et par har spist sammen, er det som oftest mannen som betaler. Det samme gjør seg gjeldende i større grupper, når en regning deles på antall par i selskapet. På dette området har praksis endret seg lite, sier Lie.

Når menn bruker mer på uteliv enn kvinner, tror han også det har sammenheng med at venninner som går ut sammen har andre vaner enn mannlige venner som møtes på byen.

– Blant mennene er det kanskje noe mer bar, og mindre kaffebar.

Nå gleder Jørn Lie seg til å kunne ønske både kvinner, menn og par velkommen til sommeråpen uteservering i bakgården ved Gamle Raadhus.

– Vi venter fortsatt på sol og varme, men regner med å kunne åpne utendørs første uken i mai. Så får vi jo se hvordan godværet påvirker betalingsvanene.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS