Matmerk PDO

Pass på de nasjonale matskattene

Et godt samarbeid med EU er viktig for å beskytte lokalmatprodusenter mot juks og sikre forbrukerne kvalitet og mangfold.

Publisert

Norge og EU starter nå forhandlinger for å bli enige om felles løsninger for gjensidig godkjenning av de beskyttede betegnelsene for mat og drikke. Denne merkeordningen garanterer juridisk vern mot kopiering og juks av nasjonale lokalmat og drikke produkter.

Mattilsynet og Matmerk forvalter ordningen i Norge.– Dette ser vi fram til, og vi håper det går raskt. En gjensidig beskyttelse av produktnavn er rene Kinderegget:

1) Lokalmatproduktene beskyttes mot kopiering og juks, kvaliteten sikres bedre, slik at billige og feil råvarer ikke brukes for å lage høykvalitetsprodukter som parmaskinke eller brunost.

2) Vi får økt kjennskapen til disse matskattene. I dag kjenner norske forbrukere mer til EUs beskyttede matvarer enn våre egne nasjonale matskatter så med felles løsninger kan vi får forbrukerkjennskapen opp.

3) Sist, men ikke minst, dette fører til økt respekt for lokal produsenters innsats og rettigheter , sier administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk.I Norge har vi i dag i alt 23 norske produkter og to italienske som har Beskyttet Betegnelse. Matmerk har en lang ønskeliste på flere nasjonale matskatter som vi ønsker å beskytte.

– Turister ønsker å møte norsk matkultur og ikke kopier av andre lands matskatter - vi har mer enn nok av norske lokalmatprodukter å by på. Akkurat som italienere og franskmenn. Gjensidig respekt for hverandres nasjonale matskatter vil bare være positivt, sier Sundqvist.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS