På Grillen

Dette er våre grillfavoritter

Hver tredje nordmann griller mer enn én gang i uka om sommeren, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for MatPrat. Men hva er egentlig våre grillfavoritter? En ny undersøkelse avslører noen overraskelser. Flintstek og grillpølse havner langt ned på favorittlisten.

Publisert

Folkefavoritten på grillen er grillspyd med kjøtt og grønnsaker (Foto: MatPrat).

Folk ble også spurt hva de liker best på grillen, og tradisjonelle grillslagere som pølser og flintstek må se seg grundig slått av biff og helstekte fileter av okse og svin.

På de tre øverste plassene finner vi grillspyd med kjøtt og grønnsaker, fulgt av biff fra storfe og rød fisk av laks eller ørret.

– Disse svarene hadde vi ikke ventet. Forklaringen er kanskje at vi nordmenn er blitt mer allsidige og helsebevisste. Laks kommer overraskende høyt på listen, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Ragnhild Kolvereid gir grilltips. (Foto: MatPrat)

Bruk steketermometer

Grønnsaker og frukt er også populært å grille, spesielt blant kvinner. De er også mest begeistret for grillspyd.

– Grillspyd er kjapt og enkelt å tilberede, og smaker utrolig godt. Et tips er å grille spyd med kjøtt og grønnsaker hver for seg. Da kan man enklere tilpasse grilltiden til de ulike råvarene og få et perfekt resultat.

Helstekte fileter fra storfe og svin havner på sjette og sjuendeplass blant nordmenns grillfavoritter.

– Ved grilling av store kjøttstykker er det viktig å ha kontroll på temperaturen for å oppnå ønsket stekegrad. Sett et steketermometer i midten av den mest kjøttfulle delen. Lager du i tillegg din egen hjemmelagde marinade med krydder, olje og noe syrlig, får du tilført kjøttet de smakene du er mest glad i, sier Ragnhild Kolvereid.

Det fins tre ulike grillmetoder; direkte grilling, indirekte grilling og kombinasjon av direkte og indirekte grilling.

På store kjøttstykker bruner man kjøttet rett over varmekilden på direkte varme og griller videre til ønsket kjernetemperatur litt vekk fra varmekilden, på indirekte varme under lokk.

Har du en kullgrill, bør du fordele kullet slik at den ene halvdelen av grillen har mer kull enn den andre. Gassgrill gir mulighet for enkelt å justere varmen, slik at en får et saftig og mørt stykke som ikke er svidd.

StreetFood-fest

MatPrat reiser på turné i sommer, med stopp i Oslo, Kristiansand, Bergen og Trondheim. Her deler matekspertene grilltips og sommertriks, restauranter flytter sine kjøkken ut på gaten, og det skal konkurreres i å lage enkle grillretter. Kick-off er 13. juni klokka 15 utenfor Mathallen i Oslo.

– Vi tar med oss en stor rigg av telt, griller, mat og musikk og inviterer til fest. Det vil blant annet være en StreetFood-konkurranse der folk kan delta med egne grilloppskrifter, forteller Kolvereid.

Vinnerne går videre til finale på Sukkerbiten i Oslo 10. august. Denne dagen markeres også 10-årsjubileet for NM i grilling.

– En del av riggen er sommertriksvogna hvor vi deler smarte, matrelaterte sommertriks, som for eksempel hvordan du enkelt kan sjekke hvor godt biffen er stekt, hvordan du raskt kjøler ned drikke ved hjelp av salt og isbiter, eller hvordan du kan lage hamburgere til hele gjengen ved hjelp av plastfolie og fryser, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid.

Sommertriksefilmene vil også vises på TV, web-TV, og ligge tilgjengelig på nettstedet Matprat.no i sommer.

Nordmenns grillfavoritter:

1) Grillspyd med kjøtt og grønnsaker

2) Biff fra storfe

3) Rød fisk, ørret eller laks

4) Grønnsaker eller frukt

5) Kyllingfilet

6) Helstekt filet fra storfe

7) Helstekt svinefilet

8) Svine- eller nakkekoteletter

9) Spareribs/grillribbe

10) Lam, lammekoteletter

11) Hvit fisk eller annen fisk

12) Kyllinglår

13) Spesialpølser/andre pølser

14) Grillpølser

15) Flintstek

16) Hel kylling

17) Skalldyr

(Kilde: Ipsos MMI, telefonintervju av 1008 respondenter, representativt utvalg, mai 2013)

Newswire

"
Powered by Labrador CMS