Streetfood Camden Market (24)

– I år skal det grilles gatemat

Når grillsesongen om kort tid settes i gang for fullt, er det stor sjanse for at maten din er inspirert av såkalt streetfood. Små, tøffe og godt krydrede retter vil finne veien til de mange norske grillene denne sommeren.

Publisert

StreetFood-trenden har for lengst erobret London. Her fra Camden Market. (Foto: Morten Holt)

Bjørn Tore Teigen, tidligere verdensmester i BBQ, forteller at streetfood-trenden sakte men sikkert har gjort seg gjeldende over hele verden. Han påpeker at streetfood har eksistert i flere tusen år, men at det er først i de siste årene profesjonelle kokker har hevet seg over trenden.

– I USA, Storbritannia og Australia finnes det kjente gourmetkokker som har satset på egen food-truck. At gatematen da blir av høy kvalitet, er ikke overraskende, sier Teigen.

Les også: Nå kommer Street Food til Norge

Krydret trend

Videre forteller han at når trenden nå beveger seg over på hans område, nemlig grilling, påvirker den hvordan man tradisjonelt tenker på utendørs matlaging.

– Rettene blir mindre og de blir noe annerledes krydret. Vi ser også at det sosiale blir enda mer fremtredende. Gategrilling og gatefester er vanlig i byer som London og New York. Et enkelt søk på ordet ”streetfoodfest” gir over én million treff, sier Teigen.

Vil helst ha grillspyd

I følge en grillundersøkelse, som ble gjennomført for MatPrat i slutten av mai i år, er det grillspyd vi nordmenn helst ønsker å legge på grillen. Dette er helt i tråd med streetfood-trenden.

Les mer om hva nordmenn ønsker på grillen her

"

Street Food i alle varianter. (Foto: Morten Holt)

– Noen ganger legger vi ikke merke til trendene som sniker seg inn på oss. ”Sliders” har blitt et kjent begrep også i Norge, og en liten vandring i en hvilken som helst forretning forteller oss at streetfood allerede er over oss, sier Teigen.

Han oppfordrer alle grilleglade nordmenn til å utfordre seg selv litt mer den kommende grillsesongen.

– Bruk litt mer tid når du forbereder deg til grillingen. Finn gjerne oppskrifter på grillretter, lag sauser og marinader eller gjør noe annet som gir måltidet det lille ekstra.

Arrangerer StreetFood-fester

Inspirert av de internasjonale trendene arrangerer MatPrat StreetFood-fester i Oslo, Bergen, Kristiansand og Trondheim. På disse arrangementene har slippes de lokale restaurantene løs, og skal streetfood fra sitt ståsted. Det vil bli satt opp egne grillboder, og det vil garantert bli noen unike grillopplevelser for de som velger å stikke innom, mener Teigen.

Foto: Morten Holt

– Streetfood-festene vil garantert være inspirerende for alle oss som elsker grilling. Å se hva profesjonelle kokker fra kjente og kjære restauranter finner på når de skal lage grillmat blir veldig spennende.

Det er imidlertid ikke bare de profesjonelle som får muligheten til grille på festene. Det vil også bli arrangert en konkurranse i å grille StreetFood. Vinneren får delta i et eget mesterskap for StreetFood under Grill-NM som arrangeres på Sukkerbiten i Bjørvika i Oslo 10. august.

– Er du glad i å grille, og samtidig har et konkurranseinstinkt som passer et slikt arrangement må du finne veien til en av de fire festene våre og delta i grillkonkurransen. Alternativt får du bare kose deg, for her blir det mye god grillmat, sier Teigen.

Pressemelding

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS