Fikk Bygdeutviklingsprisen i Akershus

En innovativ bonde og unik norsk dyrehelse er grunnen til at Ole Egge på Moer gård og Norwegian Antibodies AS får årets Bygdeutviklingspris i Akershus. Bonden Moer gård i Ås viser at næringsutvikling med lokal verdiskaping og sysselsetting er mulig med basis i tradisjonelle jordbruksproduksjoner.

Publisert

Egge er en av få eggprodusenter i Follo, og med den nye driftsbygningen på gården huser de høner til to forskjellige produksjoner, eggproduksjon til konsum fra 19 000 høner og 3 200 såkalte antistoffhøner. Moer gård huser også Norwegian Antibodies AS som leverer industriell antistoffproduksjon til den internasjonale diagnoseindustrien og bioteknologisk forskning.

– Årets vinnere i Akershus oppfyller på en god måte kriteriene som er satt for prisen. Egge utnytter gårdens ressurser på en innovativ måte. Virksomheten til Norwegian Antibodies AS er basert på vitenskap og medisin med et internasjonalt marked og har et stort potensiale. Det er naturlig å dele prisen på to vinnere i år da deres virksomheter er avhengige av hverandre, sier juryleder Ivar G. Karlsen, styreleder i styret for Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold.

Unik norsk dyrehelse

Den unike norske dyrehelsa gjør det mulig for immunsystemet til den norske høna å ha et overskudd til å produsere gode antistoff. Dette kan utnyttes kommersielt. Høner fra høykostlandet Norge kan derfor levere antistoff til graviditetstester til Kina, allergitester, test av prostatakreft og test av nyrefunksjonen. Graviditetstester i Kina og nyreprøver på et sykehus i Stockholm har en ting felles, nemlig at de benytter antistoffer utviklet fra eggeplommer fra et hønseri på Moer gård i Ås.

– Antistoffproduksjonen gir en betydelig verdiøkning av gårdens ordinære landbruksprodukter og det er stort å få tildelt bygdeutviklingsprisen. Å motta denne utmerkelsen er en anerkjennelse og en inspirasjon til videre utvikling, sier Ole Egge.

Jurybegrunnelsen

Her er juryens begrunnelse:

«Det var i år naturlig å dele prisen på to vinnere da deres virksomheter er avhengige av og leverer til hverandre. Årets vinnere i Akershus oppfyller på en god måte kriteriene som er satt for prisen. Bonden på Moer gård er innovativ og kreativ og har bidratt til å etablere en ny internasjonal virksomhet på gården basert på konvensjonell landbruksdrift av høy kvalitet. I en ny driftsbygning på gården er den konvensjonelle virksomheten og annen næring lokalisert «vegg i vegg». En viktig forutsetning for at vinneren lykkes med sin virksomhet er den gode norske dyrehelsen. Dyrevern og dyreetikk er viktige faktorer i virksomheten. Kandidaten viser at næringsutvikling med stor lokal verdiskaping og sysselsetting er mulig med basis i tradisjonelle jordbruksproduksjoner og dette er et eksempel til etterfølgelse for andre bønder. Bonden på Moer gård deler prisen med en industribedrift som benytter råvarer fra den landbruksbaserte primærproduksjonen i sin virksomhet. Bedriften produserer for et stort internasjonalt marked og er markedsledende i sitt segment. Deres produkter fra høykostlandet Norge kjøpes av bedrifter i lavkostlandet Kina. Bedriftenes virksomhet er verdiskapende og skaper ringvirkninger i lokalsamfunnet. Årets pris går til Ole Egge Moer gård og Norwegian Antibodies AS».

Bygdeutviklingsprisen

Innovasjon Norge har siden 1997 årlig delt ut Bygdeutviklingsprisen i alle landets fylker. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Det kåres en vinner i hvert fylke som mottar 50 000 kroner. Fylkesvinnerne går videre til den nasjonale konkurransen, hvor prisen er 250 000 kroner.

Kandidatene vurderes etter følgende kriterier:

Nyskaping/originalitet

Økonomisk resultat/lønnsomhet

Sysselsetting, særlig for kvinner og ungdom

Sosial og miljømessig bærekraft, herunder utnytting av lokale ressurser, fortrinn og ringvirkninger i lokalsamfunnet

Juryen i 2013:

Styreleder i styret for Innovasjon Norge Oslo, Akershus og Østfold Ivar G. Karlsen

Oslo og Akershus Bondelag v/leder Odd Einar Hjortnes

Fylkesmannens Landbruksavdeling v/landbruksdirektør Morten Ingvaldsen

Oslo og Akershus Bonde- og Småbrukarlag v/ Marius Andresen

Akershus fylkeskommune v/Solveig Schultze

Pressemelding

Powered by Labrador CMS