Enoteca Enrico Madini og restaurantsjef Adrian Leonte7
Enoteca Enrico Madini og restaurantsjef Adrian Leonte7

Et lite hjørne av Italia - i Oslo

Målet er å tilby en ren italiensk mat- og drikkeopplevelse i Oslo. – Vi ønsker å dele vår italienske virkelighet i et ekte italiensk miljø med gjestene, sier daglig leder Adrian Leonte, som selvfølgelig er italiensk.

Publisert

Daglig leder Adrian Leonte (til venstre) sammen med kjøkkensjef Enrico Madini i gourmetrestauranten i underetasjen. (Foto: Morten Holt)

+39 Italian Gourmet & Enoteca, eller som oftest kalt bare Restaurant +39, ble åpnet på et gatehjørne på Skillebekk september i fjor, og har allerede rukket å markere seg i den norske restaurantverdenen.

Og skulle du tro at +39 betyr at stedet er best egnet og åpent for folk bare over 39 så tar du feil. Det er retningsnummeret/landskoden til Italia.

– Vi ønsker å være «et lite hjørne av Italia», sier deleier Emilie Cameron.

Enoteca = vinbar

<p>Slik ser det ut i vinbaren på gateplan. (Foto: Morten Holt)</p>

I overetasjen på gateplan finner du vinbaren (enoteca på italiensk), der du kan nyte et glass vin – italiensk selvfølgelig eller en espresso og innta et lite, varmt eller kaldt måltid til lunsj eller etter jobb. Her legges det også opp til sosiale sammenkomster i et helt uformelt miljø utover kvelden.

Foruten småretter serveres det et utvalg i drikkevarer, som øl fra både små og store italienske bryggerier, og vin fra både store og små produsenter, importert direkte for restauranten.

Hvorfor ikke italiensk øl?

Emilie Cameron, som er deleier i restauranten, sammen med Paolo Berti, som var med under oppstarten av restauranten. (Foto: Morten Holt)

– Italiensk vin til mat er selvfølgelig populært, men vi har faktisk registrert at kundene like gjerne forsøker en italiensk øl til maten, sier kjøkkensjef Enrico Madini.

I restauranten i underetasjen serveres et utvalg retter valgt etter årstid og som avspeiler tradisjonelle retter fra Italias ulike regioner.

– Rettene tilberedes selvfølgelig av italienske kokker for å ivareta det ekte italienske, påpeker Maldini.

Italiensk øver hele fjøla

Kun italienske kokker på kjøkkenet; fra venstre kjøkkensjef Enrico Madini og kokkene Gabriele Figlioli og Filippo Cimatti. (Foto: Morten Holt)

Det italienske kjøkken har røtter tilbake til 400 år før Kristus. Impulser fra gresk, arabisk, nordafrikansk og andre kulturer har sammen med utviklingen i selve Italia, smeltet det hele sammen til et kulinarisk arvestykke.

– Vi ser jo at det er mange restauranter som «seiler» med italiensk flagg, men utenfor Italias grenser er det få av dem som jeg mener er ekte. I Oslo mener jeg at vi per nå finner bare 2-3 restauranter med ekte italiensk mat, sier servitør og ansvarlig i overetasjen, Nicola Salamone og kjøkkensjef Enrico Madini. De forklarer nærmere:

– Italiensk kokkekunst har bare har én troverdig kilde: Italiensk mat, laget av virkelige italienere. Det handler om kultur, om å vokse opp omgitt av duftene, smakene og det spesielle håndlaget som er nedarvet gjennom generasjoner.

Derfor er samtlige sju ansatte italienere. Ja, sågar i oppvasken finner du en italiener.

Markedet svarer positivt

+39 Italian Gourmet & Enoteca, eller som oftest kalt bare Restaurant +39, ble åpnet på et gatehjørne på Skillebekk september i fjor. (Foto: Morten Holt)

– Så langt har markedet svart veldig bra, forteller Emilie Cameron. Mange velger å starte kvelden oppe med en bedre middag i underetasjen, andre velger motsatt alternativ.

I løpet av de første ni månedene fordeler omsetningen seg jevnt mellom over- og underetasjen. I gourmetavdelingen er det noen færre gjester, men der er også prisnivået noe høyere.

Italiensk retter med sjel

– Vi serverer særegne italienske retter – med italienske ingredienser og råvarer. Du finner massevis av restauranter som serverer «italienske» retter som lasagne, tagliatelle eller pasta carbonara, men det er gjerne etterligninger uten italiensk sjel. Vi serverer maten på ekte italiensk vis, slik det lagesiItalia, ikke slik du kan få servert det andre steder i Norge eller slik du lager retten hjemme. Det må kreeres med italiensk «sjel». For eksempel Ossobuco, en særegen italiensk rett med kalv (lang koketid) med artisjokker (280 kroner i restauranten). Den har blitt en av våre spesialiteter, sier Madini.

Ukjente italienske smaker

Nicola Salamone som skjærer opp god italiensk skinke på disken. (Foto: Morten Holt)

Likevel, de har møtt litt motstand den første tiden. For mange av de norske gjestene er vant til lasagne og pastaen slik de har fått den i Norge tidligere, og de smakene er ikke så lett å kjenne igjen når Madini & Co lager maten på den tradisjonelle italienske måten.

– Noen gjester blir ikke fornøyd fordi de tror at det de har fått servert av italiensk mat i Norge tidligere har vært ekte italiensk…, sier Madini smilende, og legger til: – Så vi har en jobb å gjøre med å vise frem og tilby det som virkelig er genuin italiensk mat.

Derfor er noen av rettene tilpasset den norske ganen noe – for å tilfredsstille de norske spisegjestene. – Men vi lager det fortsatt på vår måte, påpeker Madini.

Kokken drar hjem

I tillegg til restaurantdriften, tilbyr stedet også hjemmecatering, noe som også har blitt godt mottatt i markedet.

– Vår kokk tilbereder maten hjemme hos kunden, forteller Cameron og Leonte, som legger til at 30. april hadde restauranten besøk av vinmaker Nicolis fra Valpolicella Wines. Det var hans første besøk i Norge noen sinne.

Les mer om restauranten og det italienske konseptet i Horeca nummer 3, som hadde utgivelse i begynnelsen av mai 2014

Powered by Labrador CMS