Ansatte får mer makt

En ung generasjon med andre krav til fleksibilitet og frihet i kombinasjon med lav arbeidsledighet, betyr en hardere kamp om de ansatte. Noe som setter arbeidstakere i en gunstig situasjon.

Publisert

I april i år var arbeidsledigheten for de mellom 15 og 74 år på 3,2 prosent. Vi må helt tilbake til 2008 for å finne lavere arbeidsledighet, da den var på 2,7 prosent.

Jens Blom. (Foto: Arkiv)
Jens Blom. (Foto: Arkiv)

Fleksibel plattform

Jens Blom, daglig leder i Planday Norge, sier de siden 2004 har utviklet en fleksibel plattform som gjør det enkelt for bedrifter å organisere den fleksible delen av de ansatte.

– For eksempel har ansatte på hoteller, restauranter, butikker og treningssentre behov for å bytte vakter internt samtidig som lederne skal sikre riktig kompetanse og rett bemanning til rett tid. Tjenesten er oversatt til 11, språk, og brukes av ca. 350 000 personer fordelt på 57 land. Noe som gir oss god oversikt over trendene på arbeidsmarkedet. Det hersker ingen tvil om at de ansatte i dag har langt mer makt enn for bare få år siden. Noe som skyldes lav arbeidsledighet og en ny generasjon arbeidstakere, sier han.

– Millennials ønsker selv å bestemme når og hvor de skal jobbe, og mange har flere arbeidsgivere. Spørsmål som stilles er hvorfor skal jeg jobbe hos deg når jeg har andre muligheter? Noe som stiller helt andre krav til arbeidsgiveren, legger han til.

Tiden har løpt fra dikterende arbeidsgivere

Christian Brøndum, administrerende direktør for Planday internasjonalt, sier tiden har løpt fra arbeidsgivere som dikterer hvilke vakter de ansatte skal ta.

– Den yngre generasjonen er svært bevisste på sin egen verdi. I dag kan for eksempel en dyktig barista markedsføre seg mot høystbydende. På få år har arbeidsmarkedet blitt mer flytende, og arbeidstakere søker seg dit friheten og betingelsene er best, sier han.

Viktig med frihet og fleksibilitet

Jens Blom sier at vinnerne på fremtidens arbeidsmarked er de som tilbyr både frihet og fleksibilitet.

– Klarer du det kan jeg nesten garantere at de vil jobbe hardt for deg. Millennials er i mindre grad klare for å ofre friheten på grunn av store mengder jobb. Balansen mellom arbeid og fritid er avgjørende for hvor lenge de blir. Vinnerne på fremtidens arbeidsmarked er de som forstår dette og vinner den yngre generasjonens hjerter, sier han.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS