Pisco er en nyhet i Norge. (Foto: Morten Holt)

Nytt brennevin på polet: Pisco fra Peru

En av de tydelige trendene innen mat og drikke, er søramerikanske smaker generelt, og Peru spesielt. Dette er noe av bakgrunnen for at Vinmonopolet har lansert to helt nye piscoer fra Peru i sitt basissortiment.

Publisert
Fra Tacama, som produserer pisco.

Brennevinstilhengerne er ikke bortskjemte med mange nyhetslanseringer på polet. Nye produkter er gjerne velprøvde favoritter med en ny vri. Yngre tilhengere og bartendere stiller helt andre krav. De er opptatt av reelle nyheter og at råvarer og smak skal ha en historie. Brennevin fra Peru er det nye.

Da polet gjorde en markedsundersøkelse blant brennevinsdrikkerne i 2015 var det særlig tre trekk som beskrev de yngre brennevinsdrikkerne godt: De er mer opptatt av smak, de er mindre merkelojale og de er opptatt av nyheter. I tillegg er de i større grad villige til å utforske nye kombinasjoner, og de vil at smaken og råvarene skal ha en historie. (ref. vinmonopolets markedsrapport 2015).

Historisk eksport

Allerede på 1600-tallet ble det laget vin i Peru, og rundt år 1700 ble destillasjon av vin til pisco satt i system. Det ble en populær eksportartikkel til de spanske koloniene, og til California under gullrushet.

Navnet på destillatet kommer fra «piskku», som betyr fugl og stammer fra havnebyen Pisco som var full av sjøfugler.

Smak fra druer

Druekarakteren i pisco skal være gjenkjennelig, og bare vin av godkjente druer kan brukes til destillering. For å få en så ren, fruktig og aromatisk pisco som mulig, avstilkes druene før pressing og vinen gjæres tørr. Verken vann eller sukker er lovlige tilsetninger for å justere smaken og styrken på brennevinet. Det er heller ikke tillatt med eiketønner under modningen, som skal være minst tre måneder i nøytrale tanker av glass eller stål.

Det er tre hovedtyper av pisco; Puro som er en endrue-pisco, Acholado som er laget på en blanding av druer, og Mosto Verde som er destillat av delvis gjæret druemost.

Puro er den reneste og edleste av de tre. Også i Chile produseres pisco, men reglene her er noe friere. Blant annet tilsettes vann.

Tacama Demonio de los Andes Italia

Land/distrikt: Peru/Ica Valley, ca. 250 km sør for Lima.

Produsent: Tacama. Vingården er en gammel Hacienda med egen kirke og stall for arbeidshestene. Tacama var første vinmark i Peru, plantet rundt 1540. Vinhuset Tacama har nå 250 hektar vinmark. Høy beliggenhet, sommertemperatur rundt 30 grader, og kjølige nattevinder gjør dyrkingsforholdene ideelle.

Drue: En aromatisk Pisco Puro laget på druen Italia. Italia-druen gir et brennevin med aroma av mango, fersken, modne bananer og lime med innslag av kamille.

Alkohol: 43,5 %

Varenr.: 6971601 (basis, Vinmonopolet)

Pris: 455 kroner (75 cl)

Pirco Sour.

Norsk importør: Autentico

Se oppskrifter med pisco Tacama Demonio de los Andes Italia under

Drinkoppskrifter med Pisco

Prico kan brukes i klassiske drinker som Pisco Sour og Pisco Punch.

Pisco Sour

Ingredienser

3 deler Pisco Tacama Demonio de los Andes Italia

½ til 1 del limejuice (mer lime gir tørrere Sour)

1 til 2 teskjeer sukker (evt. ½ del nøytral sirup)

1 eggehvite

2 til 4 dråper Angostura (spar evt. noe til dandering)

(I oppskriftene kan 1 del erstattes med 1 cl)

Fremgangsmåte: Shake kraftig med is. Server i et Cocktail Tumbler-glass, evt. dash Angostura-dråpene på toppen.

Pisco Punch

Det sies at den originale oppskriften på Pisco Punch fra den berømte 1900-talls baren Bank Exchange i San Fransisco skal lages med pisco av Italia-druer:

Ingredienser

2 deler Pisco Tacama Demonio de los Andes Italia

¾ del ananassirup

2 deler ananasjuice

½ presset sitron

3 dråper Angostura-bitter

Isbiter

100g eller en kopp ananaskuber

(I oppskriftene kan 1 del erstattes med 1 cl)

Fremgangsmåte: Fyll et glass med is, tilsett pisco, juice, sirup og rør godt. Tilsett ananaskubene til slutt.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS