Kokkelaget fra Statholdergaarden, som representerer Norge i Nordisk Mesterskap i Helsinki for lærlinger førstkommende helg. Simen Buvik (fra venstre), lagleder Nina Kristoffersen og Tord Johnsæter.

Statholdergaarden-lærlingene er Norges håp

Førstkommende helg skal fire norske kokk- og servitørlærlinger – alle fra Statholdergaarden i Oslo, måle krefter mot nordiske kolleger.

Publisert

Fredag starter årets nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Finland. Fra Norge deltar fire talentfulle 19-åringer fra Statholdergaarden.

Kokkelærlingene Tord Johnsæter og Simen Buvik og servitørlærlingene Maria Suarez og Maria Moldver, alle fra Statholdergaarden, skal over to dager konkurrere mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

Både teori og praksis

Konkurransen, som i år finner sted i Helsinki, starter med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Etter lunsj begynner lærlingene med fagspesifikke, praktiske oppgaver.

Mens kokkene den første dagen skal lage en to-retters meny med kjente råvarer, skal servitørene blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin.

Servitørlaget fra Statholdergaarden, som representerer Norge i Nordisk Mesterskap for lærlinger i Helsinki førstkommende helg. Maria Moldver (fra venstre) lagleder Jan Morten Gjesdal og Maria Suarez.

Lørdag skal lærlingene bryne seg på ukjente råvarer fra en fra en «mystery box». Det hele avsluttes med evaluering og bankett før vinnerne blir kåret sent lørdag kveld.

– Håper å få masse erfaring

Lærlingene fra Statholdergaarden har store forventninger til mesterskapet i den finske hovedstaden.

– Jeg ser veldig frem til å konkurrere på internasjonalt nivå, sier kokkelærling Tord Johnsæter fra Oslo.

Det gjør også kokkelærling Simen Buvik fra Fetsund i Akershus.

– Jeg håper å knytte mange nye kontakter og få masse erfaring. Det blir kjempegøy, sier Buvik.

Servitørlærlingene er også spente før den nordiske dysten.

– Det blir en unik erfaring hvor vi kan lære mye, sier Maria Moldver fra Malvik utenfor Trondheim.

– Jeg gleder meg stort til konkurransen, og til å besøke et nytt land og bli kjent med folk fra de andre nordiske landene, sier Maria Suarez fra Kolbotn.

Bent Stiansen har skapt en meget god rekrutteringsbedrift i Statholdergaarden. (Foto: Morten Holt)

Erstattere hentet inn

I utgangspunktet er det vinnerne av Norgescup for kokk- og servitørlærlinger som skal representere Norge i den nordiske konkurransen. I årets Norgescup vant Suarez servitørklassen sammen med Andreas Gøbel. Reglene i den nordiske konkurransen sier imidlertid at lærlingene kun kan delta én gang. I og med at Gøbel deltok i fjorårets nordiske mesterskap, erstattes han av Maria Moldver.

Det samme er tilfelle for kokkelærlingene. Tord Johnsæter vant kokkekonkurransen i årets Norgescup sammen med Runa Kvendseth. Kvendseth konkurrerte i den nordiske konkurransen i fjor, og Simen Buvik stepper inn for henne i Finland.

Statholdergaarden en foregangsbedrift for lærlinger

I år som i fjor er det altså lærlinger fra Statholdergaarden som skal representere Norge i konkurransen. Det imponerer NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold i en pressemelding.

– Statholdergaarden er en av de aller fremste lærebedriftene i norsk reiseliv, og det er langt fra overraskende at det er lærlinger fra Bent Stiansens talentfabrikk som i år igjen skal representere Norge, sier hun.

Arrangeres for 36. gang

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen. I fjor fant konkurransen sted i Reykjavik, mens tidligere nordiske mesterskap har vært arrangert i Trondheim (2015), Stockholm (2014), Helsinki (2013) og København (2012). Konkurransen har vært arrangert hvert år siden 1981.

Et team fra NHO Reiseliv reiser til Finland sammen med lærlingene og deres lagledere torsdag.

– Konkurranser som denne er svært viktig for å få erfaring og bygge kunnskap og stolthet. Det bidrar også til å synliggjøre et yrke der etterspørselen etter faglærte er høy. Vi ønsker lærlingene riktig lykke til i Finland, sier NHO Reiseliv-sjef Krohn Devold.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS