Påskedrinker med cognac

Å bruke cognac som basesprit i drinker har lange tradisjoner – helt tilbake til opprinnelsen av begrepet cocktails på 1800-tallet. Her finner du noen tips til påskedrinker med den gylne drikken.

Publisert

På denne tiden hadde man stort sett kun tre ulike sprittyper å bruke; cognac, whiskey og gin. Pioneren innen cocktailmiksing, Jerry Thomas fra New York, brukte cognac i over halvparten av oppskriftene som er notert i hans bøker, datert tilbake til 1860-tallet.

Elodie og Lauren Vallet driver i dag Chateau Montifeud. (Foto: Chateau Montifeud/Palmer)
Elodie og Lauren Vallet driver i dag Chateau Montifeud. (Foto: Chateau Montifeud/Palmer)

Chateau Montifaud

Omtrent på den samme tiden som Jerry Thomas og andre bartendere i Amerika mikset drinker, startet Augustin Vallet cognachuset Chateau Montifaud i området Petite Champagne i Cognac.

Han hadde i flere år produsert cognac, som han solgte videre til de store og kjente cognachusene. Etter å ha kjøpt opp noen vinmarker i området Jarnac-Champagne, ville han satse på egenproduserte produkter til det voksende markedet.

Nå, over 150 år etter, er det fortsatt familien Vallet som driver cognachuset Chateau Montifaud. I dag er det Laurent Vallet sammen med sin kone Elodie som produserer disse gylne dråpene. For snart 20 år siden ble Chateau Montifaud tilgjengelig på det norske markedet, og har siden da etablert seg som en av de mestselgende produktene på Vinmonopolet. Deres VSOP, som nå også har gjennomgått en designendring, er spesiell fordi de fatlagrer innholdet lenger enn hva som er nødvendig. En VSOP betegnelse får man etter at innholdet har blitt lagret over fire år på franske eikefat. Chateau Montifaud sin VSOP har ligget på eikefat i over ti år. Grunnen til at de gjør dette er for å slippe å tilsette både sødme og farge i sluttproduktet.

Tradisjonelt har nordmenn valgt å nyte sin Cognac som en avec etter måltidet, gjerne med en kopp kaffe ved siden av. Og det er selvfølgelig ikke galt å fortsette med dette, men ønsker man å teste ut Cognac på en annen måte kan disse drinkoppskriftene være en fin inspirasjon.

Orange Caipi

Ingredienser:

4 cl Chateau Montifaud VSOP

¼ appelsin i biter

3 ts Demerara sukker

Fremgangsmåte: Mudle appelsin og sukker i et rocks-glass, fyll opp glasset med knust is, og hell over cognac. Rør godt så du får sukkeret rundt i drinken. Server gjerne med en Kvikk Lunsj-stang liggende på glasset, eller en myntekvast.

Sidecar Tonic

Ingredienser: 3 cl Chateau Montifaud VSOP

1 cl appelsinlikør

2 cl friskpresset sitronjuice

2 cl sukkerlake (laget av 50% sukker og 50% vann)

Tonic Water

Fremgangsmåte: Alle ingrediensene, unntatt Tonic Water, helles i en shaker og ristes kraftig i 5 sekunder. Sil over i highball/drinkglass med isbiter. Topp opp med Tonic Water og garner med en bit av sitronskall.

Cognac Espresso Martini

Ingredienser:

3 cl Chateau Montifaud VSOP

3 cl kaffelikør

3 cl espresso

3 cl sukkerlake

Fremgangsmåte: Alle ingrediensene helles i en shaker og ristes kraftig i fem sekunder. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Legg 3 kaffebønner på toppen av skummet.

Montifaud Easter Eggnog

Ingredienser:

1 ½ dl Chateau Montifaud VSOP

6 stk egg

1 ½ dl sukker

12 dl melk

2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte: Visp sammen egg og sukker i en kjele og tilsett melk. Varm opp blandingen på middels til lav varme under konstant omrøring til den er så tykk at den «henger» på en skje. Vær tålmodig, det tar litt tid. Tilsett vaniljesukker og cognac. Dryss lett over med revet muskatnøtt.

Rusty Orange

Ingredienser:

3 cl Chateau Montifaud VSOP

3 cl appelsinlikør

Fremgangsmåte: Bland ingrediensene i et rocks-glass med is. Garner med en appelsinbåt.

Bisp (forløperen til gløgg)

Ingredienser:

1 dl Chateau Montifaud VSOP

4 stk appelsin

1 dl sukker

1 dl vann

1 flaske rødvin

Fremgangsmåte: Skrubb appelsinene godt, riv skallet og press ut saften av tre av dem. Skjær den siste appelsinen i åtte tynne skiver. Kok opp vann og sukker og rør så til sukkeret smelter helt. Tilsett appelsinsaften, appelsinskall, vinen og cognac, og varm blandingen forsiktig til ca. 65°C (bruk gjerne steketermometer). Fordel drikken i åtte glass og legg i en appelsinskive til pynt.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS